Israëlische ambassadeur aan Oekraïne voor het eerst terug in Kiev sinds begin invasie

De ambassade van Israël in Kiev, Oekraïne werd op 21 februari tijdelijk verplaatst naar Lviv en enkele dagen later naar de Poolse grensstad Przemysl

De Israëlische ambassadeur in Oekraïne Michael Brodsky keerde maandagavond voor het eerst sinds het begin van de Russische militaire aanval terug naar de hoofdstad Kiev, zei het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Hij werd vergezeld door diplomatiek personeel van de Israëlische ambassade in Oekraïne tijdens hun eerste bezoek aan de stad sinds ze op 21 februari 2022 geëvacueerd waren.

Het doel van het bezoek is om een ​​terugkeer naar de stad “zo snel mogelijk” te onderzoeken, aldus de verklaring.

Ze zullen naar verwachting een aantal dagen in Kiev blijven, gedurende welke ze “terug zullen keren naar het ambassadegebouw, opnieuw de Israëlische vlag zullen hijsen en een ontmoeting zullen hebben met Oekraïense regeringsfunctionarissen, vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, vertegenwoordigers van buitenlandse ambassades en de lokale staf van de ambassade die in Kiev is gebleven.”

Israël’s ambassadeur aan Oekraïne, Michael Brodsky, op 24 februari 2022 in Lviv, in het Westen van Oekraïne op het moment van de Russische invasie

Het ambassadepersoneel verhuisde aanvankelijk naar de West-Oekraïense stad Lviv voordat ze het land volledig verlieten en  trokken, alwaar ze Israëlische burgers hielpen die probeerden het land te verlaten bij de grensovergangen.

Israël kondigde zijn voornemen aan om de Kiev-ambassade te heropenen nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had aangekondigd dat de Amerikaanse ambassade de operaties daar “zeer binnenkort” zou hervatten. 

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael’s ambassador to Ukraine in Kyiv for first time since start of invasion” van 16 mei 2022 en een artikelIsrael to move Ukraine embassy to Poland” van 26 februari 2022 op de site van i24News
  • naar een artikelIsrael’s diplomatic staff in Ukraine complete relocation from Kyiv to Lviv” van 22 februari 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.