Israël zegt Iran te zullen beletten om ‘geavanceerde middelen’ te leveren aan regionale proxies

De kersverse Iraanse president, Ebrahim Raisi (R) ontmoette op 6 augustus 2021 de politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh (L) in Teheran, Iran [beeldbron: Anadolu Agency]

Minister van Defensie Benny Gantz beloofde maandag dat Israël pogingen van Iran om “geavanceerde vermogens” naar zijn proxies (o.a. Hezbollah, Hamas) in de regio te leiden, zal afslaan.

“We zullen doorgaan met optreden tegen iedereen die ons bedreigt en we zullen de overdracht van geavanceerde capaciteiten uit Iran die de burgers van Israël in gevaar brengen en de stabiliteit van de hele regio schaden”, zwoer Gantz tijdens een bezoek aan het Northern Command van de IDF, dat vond plaats tijdens een grootschalige oefening die vorige week door het leger werd gelanceerd om te trainen tegen een oorlog op meerdere fronten met de vijanden van Israël.

De training van een maand, genaamd ‘Chariots of Fire’, simuleert gevechtsscenario’s in de lucht, op zee, op het land en op het cyberfront.

“We bereiden ons voor op verschillende scenario’s tegen onze vijanden in de verschillende arena’s, en tegen Hezbollah en Hamas, die ook vanuit Libanon opereert”, kondigde Gantz aan. “De combinatie van training, operationele activiteit en versterking van de civiele veerkracht vormt ons complete concept van de bescherming van het noorden en de hele staat Israël.”

De opmerkingen van Gantz volgen op berichten van vrijdag dat Israël naar verluidt achter een luchtaanval zat die gericht was op een wapenproductielocatie op een centrale luchtverdedigingsbasis in het Masyaf-gebied in het noordwesten van Syrië. Volgens het Syrische persbureau SANA werden de luchtverdedigingssystemen van het land geconfronteerd met “Israëlische raketagressie”.

Het Israëlische defensie-onderzoekscentrum Alma noemde de luchtaanval een ‘grote aanval’.

Hamas-leider Ismail Haniyeh (2e van rechts) met naast hem Ziyad al-Nakhalah van de PIJ, schudden de hand van de vertrekkende president van Iran, Hassan Rouhani, tijdens de beëdiging van Ebrahim Raisi, de nieuwe president van Iran, in Teheran op 5 augustus 2021 [beeldbron: Atta Kenare/AFP via Getty Images]

“In het gebied bevindt zich een complex van het CERS [Syrian Scientific Studies and Research Center] Institute, dat in het verleden is aangevallen en betrokken is bij het precisieraketproject voor Hezbollah”, tweette het onderzoekscentrum, dat zich richt op veiligheidsuitdagingen. aan de noordgrens van Israël. 

“Ook in het gebied zijn magazijncomplexen en bases die worden gebruikt door de sjiitische as. Naast Masyaf liggen S-300 luchtafweerbatterijen, die in 2018 door de Russen zijn overgedragen aan het Syrische leger.”

Tijdens de luchtaanval op vrijdag vuurde een Russische S-300 raketten af ​​op IDF-jets voor het eerst sinds Israël begon met het aanvallen van doelen in Syrië, meldde het Israëlische Channel 13  maandag. De raketten vormden volgens de krant geen bedreiging voor het vliegtuig.

Eerder deze maand werd een luchtaanval gemeld in het gebied van Deir a-Zor in het oosten van Syrië, nabij het eiland Hawija Katea aan de rivier de Eufraat, naar verluidt gericht op locaties van pro-Iraanse milities.

“De aanval werd uitgevoerd op radicale sjiitische asdoelen. Onder andere werd aangevallen een onverharde dijkbrug over de rivier de Eufraat”, aldus het centrum van Alma.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel Pledges to Stop Iran From Transferring ‘Advanced Capabilities’ to Regional Proxies” van 16 mei 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.