Israël moet ophouden met zich te verontschuldigen voor een doding die het niet heeft begaan

De Palestijnse journaliste Shirin Abu Aqleh van Al Jazeera werd op 11 mei 2022 vermoedelijk doodgeschoten door een militielid van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ)

Al Jazeera-verslaggever Shireen Abu Akleh, die zaterdag in Jenin werd gedood, stierf terwijl ze haar journalistieke werk deed terwijl ze verslag deed van gebeurtenissen in de nabijheid van een vuurgevecht tussen IDF-troepen en gewapende Palestijnse militanten in het vluchtelingenkamp Jenin.

Haar dood was ongelukkig, maar ook een mogelijke uitkomst van berichtgeving vanuit oorlogsgebieden. Daarom roep ik ministers, politiefunctionarissen en militaire commandanten op om te stoppen met op hun borst te slaan, het hoofd hoog te houden en alle ongefundeerde beschuldigingen te negeren.

We weten niet wiens kogel Abu Akleh heeft gedood, en we zullen het waarschijnlijk ook niet in de nabije toekomst weten. Maar dat is niet van belang.

In tegenstelling tot de ophitsing van Palestijnse kant, werd Abu Akleh niet vermoord door Israël en niet het doelwit van de IDF. Ik veronderstel dat hetzelfde geldt voor de Palestijnse schutters, wier vuur niet op haar was gericht.

Elke verslaggever die verslag doet van oorlogen, en velen van ons hebben dat gedaan – ik ook, weet dat ze zichzelf in gevaar brengen. Abu Akleh was zich daar terdege van bewust en sprak er vaak over. Het is een beroepsrisico.

Helaas worden er over de hele wereld in oorlogsgebieden verslaggevers gedood. In de afgelopen 30 jaar zijn ongeveer 20 journalisten gedood die verslag deden van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Alleen al in 2021 kwamen in totaal 45 verslaggevers om het leven bij conflicten over de hele wereld, en in 2020 stierven zo’n 65 journalisten.

In de afgelopen 30 jaar werden 1.523 leden van de pers gedood die verslag deden van gewapende conflicten in Irak, Mexico, Syrië, Pakistan en Afghanistan. Sommigen stierven zelfs in Europa en de Verenigde Staten. Toch gaan ze moedig naar buiten om verslag uit te brengen vanuit oorlogsgebieden, net zoals Shireen Abu Akleh had gedaan.

De Palestijnse journaliste Shirin Abu Aqleh van Al Jazeera werd op 11 mei 2022 vermoedelijk doodgeschoten door een militielid van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ

De stafchef van de IDF moet daarom stoppen met zoeken naar degenen die het fatale schot hebben afgevuurd, en publiekelijk zeggen dat het leger haar dood betreurt, maar in de strijd kunnen dergelijke incidenten gebeuren.

Het leger moet ook zeggen dat hoewel de identiteit van de schutter onduidelijk blijft, de IDF de verslaggever zeker niet heeft “vermoord” zoals door de Palestijnen wordt beweerd, wat gewoon wrede propaganda is.

Er is geen plaats voor een verontschuldigende toon. In feite zou Israël zijn defensieve toon moeten veranderen door een offensieve toon.

Israëli’s zouden de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) moeten aanvallen, die zich haastte om Jeruzalem te veroordelen voor de dood van Abu Akleh, maar vergat de moord op twee vrouwelijke journalisten in Mexico, die twee dagen eerder plaatsvond, te veroordelen.

En met alle respect voor onze Amerikaanse vrienden, toen de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price een onderzoek naar de gebeurtenissen eiste en om verantwoording vroeg, had Israël moeten vragen of hij dezelfde vastberadenheid had geëist voor zogenaamde gerechtigheid toen journalisten werden vermoord die verslag deden van Amerikaanse oorlogen in Koeweit, Irak en Afghanistan?

Israël zou ook van de Washington Post, die artikelen publiceerde waarin beweerd wordt dat de IDF verantwoordelijk was voor de moord in Jenin, moeten eisen om bewijs te leveren ter ondersteuning van hun beschuldigingen – naast de ongegronde beweringen van de Palestijnen. We moeten ook excuses eisen.

Begrafenis van Al Jazeera-journalist Shireen Abu Aqleh

Wat betreft het gedrag van de Israëlische politie bij de begrafenis van Abu Akleh, ze probeerden gewoon te voorkomen dat de rellen uit de hand zouden lopen. Ze vroegen de broer van de verslaggever om zich te onthouden van nationalistische gezangen en leuzen tijdens de processie, waarvan ze vreesden dat ze gewelddadige uitbarstingen zouden veroorzaken, maar de familie negeerde het verzoek.

Toen de menigte in de processie met stenen begon te gooien en met Palestijnen vlaggen zwaaide, werden officieren gedwongen in te grijpen om massale rellen te voorkomen.

Wat de wereld echter zag, waren beelden van Palestijnen die de doodskist van een lokale held droegen, bedekt met de Palestijnse vlag, terwijl ze in het zwart geklede met wapenstokken zwaaiende politiekorpsen afweren.

Dergelijke afbeeldingen dienden alleen om boze posts op sociale media rond een toch al vluchtige gebeurtenis te vergroten. Dat was voordelig voor het Palestijnse verhaal en had achteraf gezien misschien vermeden moeten worden.

Maar de agenten ter plaatse waren bezig met het beschermen van de openbare orde en het voorkomen van een sneeuwbaleffect van geweld.

Het is dus tijd om een ​​einde te maken aan zelfbeschuldiging en verontschuldigende rechtvaardigingen, evenals pogingen tot opheldering en beloften om te onderzoeken.

De dood van Abu Akleh was de schuld van niemand, en als de schuld ergens moet worden gelegd, moet die worden gelegd bij degenen die deze tragedie gebruiken om hun propaganda te promoten.

Bronnen:

 • naar een artikel van Judy Shalom Nir-Mozes “Israel must stop apologizing for a killing it did not commit” van 16 mei 2022 en een artikel van Ben-Dror Yemini “Anti-Israel propaganda preaches louder than facts” van 12 mei 2022 en een artikel van Elior Levy “Al Jazeera reporter dead as IDF troops, Palestinians exchange fire in Jenin” van 11 mei 2022 op de site van Ynet News
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

2 gedachtes over “Israël moet ophouden met zich te verontschuldigen voor een doding die het niet heeft begaan

 1. De ‘automatische beschuldigingen aan het adres van Israel door het Internationale leger van Jodenhaters (Van VN/EU/Media én sommige VS idioten) moet door hen ‘automatisch geretouneerd worden mét vraag van bewijs!

  Indien dit niet geleverd kan worden…..aanklagen + financiele compensatie vragen via het gerecht met eis om excuses door valse beschuldiging & defamatie van goede naam.

  Zo zullen de Internationale hordes leugenaars 2x nadenken voordat zij nogmaals valse beschuldigen maken zonder énig bewijs!

  Maar Israel heeft een probleem!

  Ondanks haar status van zelfstandige staat, lijd ze nog stééds aan de Ghetto mentaliteit!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.