Over de hele wereld liggen Joodse soldaten begraven onder christen kruisen

Bijgestaan ​​door haar dochters betuigt Mariellen Miller eer aan haar halfbroer, 2nd Lt. Kenneth Robinson, die tientallen jaren per ongeluk werd begraven onder een christen kruis in de Ardennen, België, 27 april 2022 (Operatie Benjamin)

Rabbi Jacob J. Schacter bezocht onlangs een bezoek aan de begraafplaats voor Amerikaanse soldaten in Normandië toen de professor Joodse geschiedenis aan de Yeshiva University iets vreemds opviel: er leken te weinig niet-christelijke graven te zijn.

Dat inzicht resulteerde in 2014 in een non-profitproject dat de graven opspoort van Joodse Amerikaanse militairen die per ongeluk onder kruisen waren begraven, om ze de Davidster-grafstenen te geven.

Rabbi Jacob J. Schacter

Operatie Benjamin heeft tot dusver de grafstenen vervangen van 19 Amerikaanse Joodse militairen, waaronder zeven die vorige week de ceremonie ondergingen op begraafplaatsen in Frankrijk, België en Luxemburg, meldde de Military Times .

De eerste succesvolle identificatie van de groep was  Private First Class Benjamin Garadetsky , geboren Boruch Reigorodeczki in Oekraïne, die in 1944 omkwam bij een Luftwaffe-bombardement na de landing in Frankrijk tijdens het D-Day-offensief. Garadetsky’s marker in Normandië werd in 2018 veranderd en zijn naam leende zich aan de non-profitorganisatie, die geen geld aanneemt van de families van de dode soldaten. Het vraagt ​​donaties via haar website.

De groep coördineert met de American Battle Monuments Commission, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor overzeese graven. De plaatsing van kruisen was vaak het gevolg van een administratieve fout in oorlogstijd, of van soldaten die hun joodse identiteit verdoezelden tijdens een oorlog waarin nazi’s joden standrechtelijk executeerden.

Operatie Benjamin werkt aan nog eens 22 namen. De organisatie heeft één fulltime onderzoeker en zal vaak contact opnemen met fotografen in landen waar Amerikaanse graven zijn om hun onderzoek voort te zetten.

Militaire begraafplaats met Joodse en Christen soldaten in Manilla, Filipijnen

In een essay uit 2020 voor The New York Jewish Week legde Schacter uit dat er vaak fouten werden gemaakt in de chaos van de strijd, en dat Joodse soldaten vaak de hoofdletter “H” van hun jacket verwijderden die hen identificeerde als “Hebreeuws”, voor het geval dat ze in de handen vielen van de vijand.

“Deze Joden stierven zodat we in leven konden blijven – en vrij. Ze onthouden voor wie ze waren, is het minste wat we kunnen doen”, schreef hij. “Betrokken zijn bij deze chesed shel emet, een ‘ware vriendelijkheid’, is een kwestie van hakarat hatov – het goede erkennen dat ze voor ons hebben gedaan en waardering hebben voor hun opofferingen.”

De mede-oprichter van Schachter is Shalom Lamm, zoon van wijlen rabbijn Norman Lamm, de oud-president van Yeshiva University. De jongere Lamm, een vastgoedontwikkelaar, haalde de krantenkoppen in het midden van het afgelopen decennium toen hij streed tegen een dorp in de staat New York over zijn plannen om daar woningen te bouwen voor chassidische joden. 

Het dorp betaalde in 2016 $ 2,9 miljoen om de bewering van Lamm dat zijn verzet tegen het project neerkwam op discriminatie van chassidische joden , te schikken, maar een jaar later werd Lamm veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf wegens kiezersfraude in een poging de lokale overheid op te stapelen met ambtenaren die gunstig zouden zijn voor de ontwikkeling.

Lamm beschreef voor het Joods Telegrafisch Agentschap een typische ceremonie, in dit geval, van tweede luitenant Kenneth Robinson, begraven in de Ardennen in België. Vorige week woonden de leden van de familie Robinson de ceremonie bij, waaronder zijn halfzus Mariellen Miller.

“Wanneer de grafsteen wordt vervangen, herhaalt Rabbi Schacter een regel voor elke soldaat die iconisch is geworden”, zei Lamm. ‘Tweede luitenant Robinson, namens de burgers van Amerika, wij danken u voor uw dienst, en Kenny, namens het Joodse volk, wij heten u welkom thuis.’ Het vat het gewoon allemaal perfect samen. We zijn daar als een dankbare natie en we zijn daar als een trots volk.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ron Kampeas “Jewish soldiers are buried under crosses around the world. A rabbi’s nonprofit is changing that” van 2 mei 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.