Zeg ja tegen de wereld maar nee tegen de joden: Lufthansa’s antisemitische schandaal

New York City, 3 mei 2022. Een honderdtal orthodoxe joden werd van een Lufthansa vlucht van New York naar Boedapest uit het vliegtuig gezet

Het duurde enkele dagen, maar uiteindelijk begrepen de wereldmedia waarom het schandaal op de luchthaven van Frankfurt vorige week, toen meer dan 100 orthodoxe joden door de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa werd verhinderd om op een aansluitende vlucht naar Boedapest te stappen, zo schokkend was.

Het was Dan’s Deals , een reiswebsite die populair was bij de orthodox-joodse gemeenschap in New York, die oorspronkelijk het verhaal verbrak van de beproeving van 127 orthodoxe joden die in afzonderlijke groepen en verschillende klassen reisden op een reis die begon bij John F. Kennedy in New York. Luchthaven op 4 mei. De website bracht ijverig de stemmen bij elkaar van verschillende passagiers die beweerden dat de nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland gezamenlijk degenen in het vliegtuig had gestraft die zichtbaar joods waren.

Naar verluidt brak er een geschil uit over de maskeringsvereisten terwijl vlucht # LH401 zich een weg baande over de Atlantische Oceaan. Hoewel veel luchtvaartmaatschappijen het maskermandaat hebben opgegeven, is Lufthansa volgens de Duitse wet nog steeds verplicht om er een af ​​te dwingen. 

Volgens de getuigen die met Dan’s Deals spraken, maakte een handvol joodse en niet-joodse passagiers bezwaar tegen de instructie of droegen zij hun maskers niet op de vereiste manier. Op een gegeven moment deed de gezagvoerder van het vliegtuig een cockpitaankondiging die de personen die niet meewerkten waarschuwde dat hen het instappen op aansluitende vluchten in Frankfurt zou kunnen worden geweigerd.

Toen het vliegtuig eenmaal in Frankfurt was geland, begaf een groot aantal van zijn passagiers zich naar de vertrekgate voor een Lufthansa-vlucht Vlucht #LH1334 naar Boedapest, Hongarije, waar velen op weg waren voor een pelgrimstocht naar het graf in Hongarije van de Chassidische wijze Yeshaya Steiner. Bij de gate hoorden ze tot hun ongeloof dat Lufthansa-agenten weigerden aan boord te gaan van passagiers die er zichtbaar joods uitzagen.

De reden voor deze flagrante discriminatie werd in niet mis te verstane bewoordingen uitgelegd aan een joodse passagier door een agent van Lufthansa. Toen de passagier erop wees dat niet-joodse reizigers toestemming hadden gekregen om aan boord te gaan van de verbinding naar Boedapest, met de nadrukkelijke vraag waarom “alleen het Joodse volk betaalt voor andermans misdaden”, antwoordde de agent, “omdat het Joden zijn die van JFK komen.” Toen de passagier zijn schok uitte, antwoordde de agent in gebroken Engels: “Als je het zo wilt doen, lagen de Joodse mensen aan de bron van de puinhoop, die de problemen veroorzaakten.”

De ongelovige passagier vroeg toen: “Dus Joodse mensen in het vliegtuig maakten een probleem, dus alle Joden worden voor een dag verbannen uit Lufthansa?” De agent antwoordde: “Net van deze vlucht.”

Om het nog erger te maken, werden enkele Joodse passagiers geconfronteerd met een laag gewapende politie die tussen hen en de vertrekpoort stond. In een scène die mogelijk lovende kritieken zou hebben gekregen als hij was opgevoerd in een donkere historische komedie, vroeg een van de verontruste passagiers klagend: “Waarom haat je ons?” terwijl de agenten hen grimmig aankeken. Toen zei iemand anders het woord ‘nazi’, wat leidde tot een zucht van afkeuring van de kleine menigte.

Afbeelding van een poster van de NS-propagandatentoonstelling ‘Der Ewige Jude’ in 1937 in München. Foto werd genomen op 4 november 1937 tijdens de opbouw van de tentoonstelling [beeldbron: AKG]

In Duitsland is het een misdaad om een ​​politieagent een ‘nazi’ te noemen, net zoals het een misdaad is om de Holocaust te ontkennen of met een hakenkruis te zwaaien. Maar soms moet je je oordeel gebruiken. Ofwel onwetend van de optica of onverschillig voor hen, begon een van de beledigde politieagenten met een dik Duits accent te blaffen: ‘Wie zei het ‘N’-woord? Wie was het??” bij de verzamelde Joden. Het strekt tot eer dat ze zijn boze verzoek met gepaste onverschilligheid hebben beantwoord. ‘We weten het niet,’ zei een van hen.

Door alle orthodoxe joden die vlogen collectief te straffen in plaats van de specifieke passagiers te identificeren en actie te ondernemen tegen de specifieke passagiers die het maskerbeleid zouden hebben geschonden, pleegde Lufthansa flagrante antisemitische discriminatie. 

De redenering van het grondpersoneel moet nog officieel worden uitgelegd, maar er is geen sprong in de verbeelding voor nodig om te concluderen dat in hun ogen al deze chassidim er hetzelfde uitzien en zich hetzelfde gedragen – een bevooroordeelde logica die, helaas, ook veel andere minderheden kennen ze.

Misschien wel het ergste aspect van dit schandaal is de weigering van Lufthansa om te erkennen dat het personeel Joodse passagiers met minachting behandelde die geworteld was in antisemitische beelden. 

Een verontschuldiging die pas werd gepost toen de wereldmedia zich tegoed deden aan beelden van angstig uitziende Joden die werden vervolgd op een Duitse luchthaven, was gericht aan “alle passagiers die niet in staat waren om met deze vlucht te reizen, niet alleen voor het ongemak, maar ook voor het veroorzaakte misdrijf en persoonlijke gevolg.”

Maar de verklaring ging niet in op de kern van het probleem; het antisemitische denken dat resulteerde in discriminerende actie tegen een hele groep op basis van hun etniciteit en mate van religiositeit.

Een groot deel van de schokwaarde rond dit verhaal ligt in het feit dat het in Duitsland plaatsvond, van alle plaatsen, en bij Lufthansa. De luchtvaartmaatschappij, opgericht in 1926, profiteerde flink van het gebruik van slavenarbeid tijdens het nazi-tijdperk voordat het in 1953 opnieuw werd opgericht onder het voorzitterschap van Kurt Weigelt, een nazi-zakenman die een gevangenisstraf van twee jaar uitzat voor oorlogsmisdaden. Je zou willen denken dat de geest van Weigelt is verbannen uit de bestuurskamers en luchthavenknooppunten van Lufthansa; het spektakel in Frankfurt zou anders doen vermoeden.

Lufthansa kan nog steeds uit deze afschuwelijke episode komen met zijn geloofwaardigheid intact. Om dat te laten gebeuren, moet het land erkennen dat zijn grondpersoneel een antisemitisch beleid voerde en zich specifiek verontschuldigen voor dat misdrijf. En het moet publiekelijk bekendmaken dat er een aanzienlijke vergoeding wordt betaald aan al diegenen die hun aansluitende vlucht hebben gemist – niet alleen vanwege het ongemak, maar ook voor het trauma dat gepaard gaat met de ervaring van discriminatie van een slachtoffer.

Zolang dat niet gebeurt, kan geen enkele joodse klant Lufthansa beschouwen als een van ’s werelds fatsoenlijkere luchtvaartmaatschappijen. Sommige geklets op sociale media hebben gesuggereerd dat een boycot van de luchtvaartmaatschappij de juiste weg zou zijn. 

Mijn antwoord daarop is dat reizigers hun consumentenkeuze moeten maken, aangezien Lufthansa niet de enige luchtvaartmaatschappij is die naar Europa vliegt. Maar een formele boycot is in dit stadium misschien een stap te ver. Laten we eerst eens kijken of Lufthansa de enorme omvang van zijn oorspronkelijke overtreding kan begrijpen; of het Holocaust-berouw waar de Duitsers beroemd om zijn, inderdaad meer gaat dan alleen huiddiep.

Rechtszaak tegen Lufthansa aangespannen

Het American Center for Law & Justice (ACLJ) is aangesteld om meer dan twee dozijn Joden te vertegenwoordigen die niet aan boord van een Lufthansa-vlucht mochten stappen.

De vlucht, die van Frankfurt naar Boedapest reisde, stond geen Joden toe aan boord te gaan nadat sommigen weigerden maskers te dragen. Er wordt geschat dat ongeveer 150 Joden werden getroffen.

In een verklaring na het incident zei Lufthansa: “Onze excuses aan alle reizigers die niet in staat waren om met deze vlucht te reizen, niet alleen voor het ongemak, maar ook voor het veroorzaakte misdrijf en de persoonlijke impact. Wat er gebeurde, is niet in overeenstemming met het beleid of de waarden van Lufthansa.”

In een bericht op hun site schreef ACLJ: “We hebben al met het juridische team van Lufthansa gesproken en hen op de hoogte gesteld met betrekking tot onze vertegenwoordiging. We zullen de komende dagen doorgaan met het zoeken naar gerechtigheid voor onze klanten.”

Voormalig raadslid van de staat New York, Dov Hikind, tweette: “Joodse slachtoffers van antisemitische discriminatie van Lufthansa tegen Duitse luchtvaartmaatschappij. Gelukkig hebben Mark Goldfeder en ACLJ ermee ingestemd om slachtoffers probono te vertegenwoordigen en vertegenwoordigen ze al meerdere. Rechtszaak moet worden ingediend in Europa. Slachtoffers kunnen Mark of een DM sturen ik met informatie.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Say yes to the world’ but no to the Jews: Lufthansa’s anti-Semitic scandal” van 15 mei 2022 en een artikelLufthansa to face lawsuit after refusal to allow Jews to board flight” van 14 mei 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • een artikel op deze blog “Lufthansa gooide alle als dusdanig herkenbare Joden van de vlucht NYC-Boedapest” van 11 mei 2022
  • naar een artikel van Jacob Henry “Passengers say Lufthansa threw all visible Jews off NYC-Budapest flight because some weren’t wearing masks” van 9 mei 2022 en een artikel “Lufthansa apologizes for expelling ‘large group’ of Hasidic Jews from flight to Hungary” van 10 mei 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Zeg ja tegen de wereld maar nee tegen de joden: Lufthansa’s antisemitische schandaal

  1. Een excuus zonder consequenties is natuurluijk niets waard.

    De desbetreffende Lufthansa medewerkster had allang de laan uit moeten worden gestuurd en een fikse boete/schadevergoeding word hopelijk vastgesteld want, geloof het of niet…….óók Duitsers houden van geld en dát is het énige wat indruk maakt zodat ze ‘misschien enkele lessen zulle leren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.