Israël’s export van hightech in 2021 gestegen tot ruim 54% van het totaal

Voor het eerst in de geschiedenis van Israël was de hightech-export goed voor meer dan 50% van de export van het land in 2021, nu 54%, terwijl in een andere primeur meer dan 10% van alle Israëli’s werken nu in de hightech-industrie, volgens een rapport van de Israel Innovation Authority getiteld “The State of High-Tech 2022”.

Volgens het rapport is Israël een wereldleider in het percentage burgers dat in de hightechsector werkt, met 362.000 in de industrie die 10,4% van de beroepsbevolking van het land vertegenwoordigen.

Ter vergelijking: het percentage van de totale beroepsbevolking in hightech in Ierland is 9,2%, in Zweden 5,7%, in Groot-Brittannië 5,5%, in Duitsland 5,3% en in Nederland 4,3%. Het aantal hightechwerkers in Israël is het afgelopen jaar met 8% gestegen (wat neerkomt op 27.000 nieuwe werknemers), terwijl dat aantal in alle andere sectoren slechts 1% was.

De overheidsinvesteringen in toekomstig onderzoek en ontwikkeling in Israël zijn echter de laagste van de OESO-lidstaten.

Ondertussen staat Israël op de eerste plaats van de OESO-landen wat betreft uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in verhouding tot het bruto binnenlands product, maar staat het op de laatste plaats in termen van het percentage overheidsuitgaven aan onderzoek en ontwikkeling van al zijn uitgaven in het veld. Bovendien zakte Israël naar de 15e plaats in de Global Innovation Index-ranglijst voor 2021, vergeleken met de 10e plaats in 2019.

Volgens het rapport heeft de Israëlische hightechindustrie het afgelopen jaar 88 keer meer dan $ 100 miljoen opgehaald, hoewel beursgenoteerde Israëlische hightechbedrijven in 2021 10% van hun waarde op de NASDAQ verloren. Israëlische startups hebben in 2021 een recordbedrag van $ 27 miljard opgehaald, meer dan een verdubbeling van het totaal ten opzichte van het voorgaande jaar.

Slechts 2,9% van de Israëlische orthodoxe Joden werkt in de high-tech, maar nieuw initiatief heeft tot doel de cijfers te verhogen

De Israëlische hightech blijft nog steeds achter als het gaat om vertegenwoordiging van alle bevolkingsgroepen. Er was een daling van 6% in het aantal haredi high-tech werknemers in 2021, en slechts 200 nieuwe werknemers kwamen de industrie binnen vanuit de Arabische sector.

Ongeveer 19% van de Israëli’s van 30 tot 34 jaar heeft technische functies in alle takken van de markt.

Een derde van de hightechbedrijven in Israël, die ongeveer 25% van alle werknemers in de industrie in dienst hebben, is gevestigd in Tel Aviv. Jeruzalem is voornamelijk de thuisbasis van middelgrote en kleine hightechbedrijven, terwijl Haifa voornamelijk de thuisbasis is van grote, multinationale ondernemingen. Beersheva, in het zuiden van Israël, is de snelst groeiende stad op het gebied van startende bedrijven.

Ami Appelbaum, de hoofdwetenschapper en voorzitter van de raad van bestuur van Israel Innovation Authority, vertelde Israel Hayom : “We zien het huidige jaar als een recordjaar van hightech-activiteit in Israël met een enorme kapitaalstroom van $27 miljard en bedrijven die groei laten zien. ”

Toch zei hij: “Israël kan zijn kop niet in het zand steken en verwachten dat, zonder langetermijninvesteringen in hightech, de belangrijkste exportsector van de economie het wereldtoneel zal blijven leiden. Het is duidelijk te zien aan de daling van het land in de Global Innovation Index en in indices die de veerkracht van de academische wereld onderzoeken. Door eerdere nationale investeringen kon Israël zijn positie als wereldleider op het gebied van innovatie claimen, en het land moet deze positie blijven behouden.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Hili Yacobi-Handelsman “For first time in Israel’s history, high-tech exports accounted for more than 50%” van 13 mei 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.