Recordstijging van gemelde antisemitische incidenten in Oostenrijk

Oostenrijk, het geboorteland van Adolf Hitler (en vele andere beruchte nazi’s), is nog steeds niet bevrijd van zijn Plaag van Antisemitisme

Oostenrijk meldde een recordaantal antisemitische incidenten in 2021 volgens een nieuw rapport dat op vrijdag werd vrijgegeven, wat een verdere bevestiging is van de opwaartse trend in anti-joodse acties wereldwijd.

De statistieken, opgesteld door Israelitischen Kultusgemeinde Wien (IKG) (Joodse Gemeenschap van Wenen), registreerden 965 incidenten in 2021 – het hoogste aantal sinds de organisatie 20 jaar geleden begon met het documenteren van antisemitische wandaden. Dit cijfer vertegenwoordigt een stijging van 65 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, toen er 585 geregistreerde incidenten waren.

Slechts één procent van de incidenten had te maken met gewelddadige aanvallen of pogingen tot geweld, terwijl 10 procent betrekking had op schade of ontheiliging van Joodse eigendommen. Bij het merendeel van de incidenten (60 procent) ging het om het uiten van bedreigingen door daders, en bij nog eens 27 procent ging het om de verspreiding van antisemitische literatuur en berichten.

Veel van de incidenten hadden te maken met de staat Israël, met een sterke stijging afgelopen mei tijdens het conflict met de Hamas-terreurgroep in Gaza. “De kracht waarmee dit in het voorjaar van 2021 gebeurde, heeft zelfs de veerkrachtige Joodse gemeenschap van Oostenrijk geschokt”, aldus het rapport.

In Oostenrijk wonen vandaag ongeveer 15.000 Joden, de meerderheid in Wenen. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog telde de Joodse gemeenschap van Oostenrijk 181.882 mensen waarvan er 167.249 in Wenen leefden.

“Er waren bijna dagelijks meldingen van gevallen waarin mensen het doelwit werden van mishandeling, bedreigingen en fysiek geweld. Meestal waren de getroffenen herkenbaar Joods – voornamelijk vanwege hun kleding of symbolen die Joods zijn of waarvan wordt aangenomen dat ze Joods zijn; toch zien we juist bij deze groep slachtoffers enige terughoudendheid om incidenten te melden of te vervolgen. Er moet daarom worden aangenomen dat er een aanzienlijk hoger aantal niet-aangegeven gevallen is.”

Nog eens 30 procent van de incidenten had betrekking op de antisemitische samenzweringstheorieën die als paddestoelen uit de grond schoten rond de COVID-19-pandemie. Het rapport benadrukte dat het “feit dat rechts-extremisme in Oostenrijk in de loop van de afgelopen 18 maanden grotendeels in verband is gebracht met protesten tegen het coronavirus, de aandacht niet mag afleiden van het feit dat de beweging op andere manieren potentieel zeer gevaarlijk blijft.

Er moet bijvoorbeeld worden opgemerkt dat in de afgelopen 18 maanden verschillende wapenwinkels zijn ontdekt die specifiek zijn toegeschreven aan neonazistische groepen, waarbij het onderzoek tot in Duitsland reikte.”

Benjamin Nägele – algemeen secretaris van de Joodse Gemeenschap in Wenen – zei in een verklaring bij het rapport dat de “twee belangrijkste drijfveren voor de toename van antisemitische incidenten in het jaar 2021 ook rechts-extremisten waren die deelnamen aan de demonstraties tegen de Corona-maatregelen. als antisemitische demonstraties die doen alsof ze de staat Israël bekritiseren.”

Hij vervolgde: “Bovendien is er een toenemend aantal leden van de gemeenschap die bereid zijn dergelijke incidenten te melden, wat ons een beter begrip geeft van de dimensie van antisemitische gevallen in Oostenrijk.”

De voorzitter van de Joodse Gemeenschap (IKG), Oskar Deutsch, wil niet dat zijn werk wordt beperkt door de resultaten.

Bronnen:

 • naar een artikelRecord Rise in Antisemitic Incidents Reported in Austria” van 13 mei 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Markus Sulzbacher “Neuer Höchststand an gemeldeten Antisemitismusvorfällen” van 13 mei 2022 op de site van Der Standard

Een gedachte over “Recordstijging van gemelde antisemitische incidenten in Oostenrijk

 1. De kracht van het onafhankelijke Israel is & blijft een doorn in het oog van de Westerse Jodenhater, die liever de afhankelijke & zwakke Jood ziet als makkelijke prooi.

  Het laat vooral zien hoe graag de ‘beschaafde’ Westerse gemeeschap anno 2022 zijn job van 40/45 afmaakt,….want 6 miljoen vermoorde Joden blijken niet genoeg voor onze beschaafde vrienden.

  Maar zij begrijpen ook ook dat dit mét een sterk Israel niet gaat lukken……vandaar dat eeuwige gehak op “de Jood” Israel waarbij ook pertinente leugens een deel van de strategie uitmaken.

  De vijanden (de palestijnen, Iran, Hezbollah, ) van onze vijand (de Jood Israel) zijn onze vrienden is hun logica en daarom worden deze gesteund waar mogelijk….in, naam van “Humanisme & recht”

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.