Brief van Einstein uit 1936 waarin hij de wereld aanspoort om nazi-Duitsland aan te vallen, wordt geveild

Albert Einstein bezoekt het Brits Mandaat voor Palestina, februari 1923. Ook op de foto: Herbert Samuel, de Britse Hoge Commissaris voor Palestina

Er zijn ziekten die niet kunnen worden overwonnen zonder een operatie. Ik kan dit niet ontkennen, ook al verafschuw ik het mes
(Albert Einstein in 1936)

Een zeldzame brief, met de hand geschreven en ondertekend door de beroemde joodse natuurkundige Albert Einstein, die de wereldmachten aanspoort om harder op te treden tegen nazi-Duitsland, wordt geveild in het Kedem Auction House in Jeruzalem.

De brief, gericht aan de Deense journaliste Karen Stampe Bendix en gedateerd 1936, werd geschreven toen de dreiging van nazi-Duitsland voor de Europese joden steeds duidelijker werd en in samenhang met het escalerende politieke extremisme van Adolf Hitler.

Ondanks zijn pacifistische wereldbeeld drong Einstein er in de brief op aan dat er onder de heersende omstandigheden geen andere keuze is dan Duitsland te confronteren en zelfs het initiatief daartoe te nemen.

Een foto van een brief met de hand geschreven en ondertekend door Albert Einstein en gericht aan de Deense journaliste Karen Stampe Bendix in 1936, waarin de beroemde natuurkundige de vrije wereld aanspoort om nazi-Duitsland aan te vallen. (Kedem Veilinghuis)

In een opvallend uitgesproken verzet tegen de verzoenende houding van de machten van de vrije wereld, schreef Einstein:

“Het was het beste geweest om al drie jaar geleden in te grijpen. Er zijn ziekten die niet kunnen worden overwonnen zonder een operatie. Ik kan dit niet ontkennen, ook al verafschuw ik het mes. Het meest betreurenswaardig is de zwakke houding van Engeland, voor zover het inderdaad het begin van de oorlog uitstelt, maar het zeker niet kan voorkomen.”

De joodse natuurkundige smeekte de Deense journalist om troost te zoeken in haar eigen situatie, met het argument dat Denemarken “niet wordt bedreigd door de naderende turbulentie”, en beloofde haar dat “zelfs als het economisch moeilijk is, er toch vreemde troost is dat er geen plaats op aarde is verkeert in een betere situatie.”

Die bewering bleek echter onjuist te zijn, aangezien Denemarken in 1940 werd aangevallen en bezet door nazi-troepen.

Bronnen:

  • naar een artikelLetter in which Einstein urged world to attack Nazis up for auction” van 12 mei 2022 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Brief van Einstein uit 1936 waarin hij de wereld aanspoort om nazi-Duitsland aan te vallen, wordt geveild

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.