Anti-terreuragent gedood bij gevechten met Palestijnen in Jenin

Bij gevechten met Palestijnse schutters in Jenin is vrijdag een antiterreuragent van YAMAM om het leven gekomen. 

De officier, de 47-jarige Sgt.-Maj. Noam Raz, raakte gewond tijdens gevechten die vier uur duurden en werd per helikopter geëvacueerd naar het Rambam-ziekenhuis in Haifa, waar hij aan zijn verwondingen bezweek.

Raz, uit de gemeenschap van Kida, ging in 1999 in het leger en diende 23 jaar in de YAMAM-eenheid voor terrorismebestrijding als strijder, paramedicus en sluipschutter, zei de Israëlische politie. 

De politie noemde hem een ​​’dappere, professionele en nederige soldaat’ en zei dat hij ‘deelnam aan honderden terrorismebestrijdingsoperaties, zichzelf in gevaar bracht en levens redde’. Noam Raz laat zijn vrouw en 6 kinderen na.

Een hoge IDF-officier vertelde journalisten dat hij in de rug was geschoten toen troepen het dorp onder vuur verlieten. “Ik heb alles meegemaakt in de afgelopen 20 jaar, maar er werden vanmorgen duizenden kogels op ons en onze voertuigen afgevuurd”, zei hij. “Het was niet te beschrijven.”

Israëlische strijdkrachten trokken het dorp Burqin bij Jenin binnen om Mahmoud al-Dibai op vrijdagochtend te arresteren en kwamen in botsing met gewapende Palestijnen, waarbij 13 gewonden vielen, waaronder twee ernstig en vijf matig. 

Gezocht: ‘vredevolle manifestant’ Mahmoud al-Dibai van de PIJ:

Een van de zwaargewonden werd geïdentificeerd als Daoud Zubeidi, de broer van de Palestijnse veiligheidsgevangene Zakaria Zubeidi. Hij werd overgebracht naar het Ibn Sina-ziekenhuis in Jenin voor medische zorg en vervolgens naar een ziekenhuis in Israël op verzoek van de Palestijnen.

Als reactie daarop heeft de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) volgens Palestijnse media een oproep tot alle Palestijnen uitgezonden om “de straat op te gaan”. 

Israëlische veiligheidstroepen, bestaande uit soldaten van de YAMAM-eenheid voor terrorismebestrijding, de grenspolitie en Sayeret Golani, omsingelden twee huizen, waaronder het ouderlijk huis van al-Dibai, en oefenden een “druk”-methode uit om hem te dwingen zich over te geven.

Hoewel zijn huis zo’n 300 meter verwijderd was van de plek waar de al-Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh woensdag werd vermoord, ‘had het niets met haar dood te maken. Hij werd gezocht en bewapend’, zei de hoge officier, eraan toevoegend dat al-Dibai tijdens de operatie constant op troepen vuurde.

Bronnen:

  • naar een artikel van Anna Ahronheim “Counterterrorism officer killed in clashes with Palestinians in Jenin” van 13 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.