Palestijnse journaliste wellicht gedood door schutters van de Al Quds Brigades (PIJ)

Begrafenis van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh. Bovenop de gedrapeerde kist met PLO-vlag ligt een geweer. Haar dragers zijn gemaskerde terroristen. Wat vertelt dit jou?

Na de dood van de christen Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh regent het beschuldigingen over en weer wie de vrouw heeft gedood. Het is duidelijk dat de Palestijnse Autoriteit uit haar dood politieke munt wil slaan en elke medewerking met Israël weigert om klaarheid te brengen.

De kans is dan ook reëel dat de journaliste werd gedood door schutters van de Al Quds Brigades, de killerelite van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) die honderden kogels afvuurden op de IDF soldaten. Zoals al lang bekend is, is Jenin in Samaria een bolwerk van de PIJ.

Israël is in gesprek met de Palestijnse Autoriteit om de kogel op te verkrijgen die Al Jazeera -verslaggever Shireen Abu Akleh op woensdag trof en doodde tijdens een militaire inval in het Jenin-gebied op de Westelijke Jordaanoever, om een ​​grondig onderzoek naar het incident mogelijk te maken.

“We weten niet wat de directe oorzaak was van Shireens dood, maar we willen dit incident tot op de bodem uitzoeken om te achterhalen wat er precies is gebeurd”, zei minister van Defensie Benny Gantz woensdagavond tijdens een briefing tegen journalisten. “We hebben momenteel geen manier om een ​​volledig forensisch onderzoek uit te voeren. Dus vroegen we de Palestijnen om ons de kogelkop te geven die ze hadden gevonden.”

Voorlopige resultaten van een autopsie in opdracht van de Palestijnse Autoriteit toonden aan dat Abu Akleh stierf aan een schotwond in het hoofd, zei de directeur van het Palestijnse Forensische Geneeskunde Instituut in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Gantz sprak zijn “diepe droefheid en condoleances” uit over haar dood, eraan toevoegend dat het een “zeer, zeer tragische gebeurtenis en een ernstig verlies” was.

Eerder op woensdag zei IDF-stafchef Aviv Kochavi dat hij een toegewijd team had aangesteld om het incident te onderzoeken en de waarheid naar buiten te brengen, inclusief de mogelijkheid dat het geweervuur ​​​​dat tot de dood van de journalist leidde, afkomstig was van Palestijnse militanten. 

Gantz had eerder gezegd dat vroege bevindingen wezen op een “redelijke kans” dat Abu Akleh werd neergeschoten door Palestijnse terroristen, die vuur ruilden met Israëlische troepen die anti-terreuroperaties uitvoerden in Jenin.

Gantz zei dat Israël niet alleen een militaire debriefing wil uitvoeren, maar een volledig onderzoek, met inbegrip van een forensische analyse van de dood van de Palestijns-Amerikaanse journalist.

“We hopen Palestijnse medewerking te krijgen over deze kwestie, want zonder het rapport van de pathologische operatie die ze heeft ondergaan, de pathologische bevindingen en de forensische bevindingen, zal het voor ons heel moeilijk zijn om erachter te komen wat er precies op de grond is gebeurd”, waarschuwde Gantz.

“De eerste bevindingen van het onderzoek kunnen niet aangeven welk geweervuur ​​​​op Shireen was gericht en ik kan geen enkele optie uitsluiten onder deze operationele chaos die op de grond plaatsvond.”

Israël zei dat het heeft aangeboden een gezamenlijk onderzoek in te stellen met de Palestijnse autoriteiten om de feiten van de schietpartij vast te stellen, een voorstel dat premier Naftali Bennett eerder woensdag zei, tot dusver is afgewezen.

De woordvoerder van het Witte Huis, Ned Price, zei dat de regering-Biden de moord op Abu Akleh “krachtig” veroordeelt, en roept op tot een “onmiddellijk en grondig” onderzoek en dat de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen.

“Haar dood is een belediging voor de mediavrijheid overal”, tweette Price.

Gantz zei dat Israël in contact staat met de VS en de Palestijnse Autoriteit en zijn bevindingen op een “duidelijke en transparante” manier aan beide zal delen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Hana Levi Julian “Autopsy Findings ‘Inconclusive’ on Journalist’s Death in Jenin” van 11 mei 2022 op de site van The Jewish Press
 • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel Asks Palestinian Authorities to Hand Over Bullet That Killed Al Jazeera Journalist for Forensic Investigation” van 11 mei 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikelPalestinians Lie to Murder Jews; U.S. Rewards Them; PA incited riots, violence, and terror – leads to death of Al-Jazeera journalist” van 11 mei 2022 op de site van Elder of Ziyon
 • naar een artikel “Veteran Al Jazeera journalist shot dead during Israeli raid in Jenin” van 11 mei 2022 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikel van Tovah Lazaroff “PA won’t allow Israel to examine bullet that killed Al Jazeera journalist” op de site van The Jerusalem Post
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

3 gedachtes over “Palestijnse journaliste wellicht gedood door schutters van de Al Quds Brigades (PIJ)

 1. Hét bewijs van schuld word door henzelf geleverd.

  Iemand die niets te verbergen heeft reageert niet zo afwijzend om de waarheid boven water te krijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.