Lufthansa gooide alle als dusdanig herkenbare Joden van de vlucht NYC-Boedapest

Een groep orthodoxe joden eist excuses van Lufthansa-luchtvaartmaatschappijen nadat ze afgelopen dinsdag van een vlucht van New York naar Boedapest werden gezet.

Lufthansa heeft zich een dag later verontschuldigd voor het uitzetten van als dusdanig herkenbare Joodse mensen van een vlucht van New York City naar Boedapest vorige week nadat sommige chassidische personen in het vliegtuig naar verluidt geen maskers hadden gedragen tijdens het eerste deel van de vlucht. 

Lufthansa zei dinsdag in een verklaring dat het “de omstandigheden betreurt rond het besluit om de getroffen passagiers van de vlucht uit te sluiten”. De verklaring zei ook dat de luchtvaartmaatschappij het incident nog steeds aan het beoordelen was en betreurde dat “de grote groep het instappen werd geweigerd in plaats van het te beperken tot de niet-conforme gasten.” 

Wat Lufthansa een “groep” noemde, waren meer dan 100 chassidische joden, van wie velen elkaar kenden, die op bedevaart naar Hongarije vlogen.

De reizigers zeggen dat alle herkenbare orthodoxe joden werden verhinderd om aan boord te gaan van een aansluitende vlucht in Frankfurt, Duitsland, omdat een groep passagiers naar verluidt niet had voldaan aan de voorschriften voor maskers van de Duitse nationale luchtvaartmaatschappij op het eerste deel van de vlucht.

In een video die door een passagier is gemaakt, is een Lufthansa-supervisor te zien die zegt dat “iedereen voor een paar moet betalen”, eraan toevoegend: “Het zijn Joden die van JFK komen. Joodse mensen die de puinhoop maakten en die de problemen veroorzaakten.” 

De video, voor het eerst gerapporteerd en gedeeld door de goedkope reiswebsite Dan’s Deals, werd op YouTube en Instagram geplaatst, waar het tot boze vergelijkingen leidde met de behandeling van Joden tijdens de Holocaust.

De passagiers mochten ook 24 uur lang geen ander ticket naar Boedapest kopen. 

De Joodse reizigers waren op een jaarlijkse bedevaart om het graf van Rabbi Yeshayah Steiner te bezoeken, een wonderdoende rabbijn die stierf in 1925 en begraven ligt in een dorp in het noordoosten van Hongarije. Volgens Dan’s Deals waren er naar schatting 135 tot 170 Joden op de vlucht, van wie 80 procent zichtbare chassidische kleding droeg. 

Een passagier, Usher Schik, vertelde de New York Jewish Week dat hij voorin het vliegtuig zat. Hij zei dat hij niet merkte dat mensen hun maskers niet droegen, maar erkende dat sommige passagiers achter in het vliegtuig zich misschien niet hadden gehouden.  

“Als je vindt dat je mensen moet straffen die zich niet aan de regels houden, is dat prima”, zei Schik. “Maar je kunt niet zomaar een hele race straffen alleen omdat we allemaal op elkaar lijken.” Schik zei dat er meerdere groepen op de vlucht waren en dat de meeste mensen elkaar niet kenden.  

“De meeste mensen vlogen als individuen”, zei hij. “Sommigen met familie, en ik vloog met mijn zwager.” 

Bronnen:

  • naar een artikel van Jacob Henry “Passengers say Lufthansa threw all visible Jews off NYC-Budapest flight because some weren’t wearing masks” van 9 mei 2022 en een artikelLufthansa apologizes for expelling ‘large group’ of Hasidic Jews from flight to Hungary” van 10 mei 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

2 gedachtes over “Lufthansa gooide alle als dusdanig herkenbare Joden van de vlucht NYC-Boedapest

  1. Die generatie “nieuwe Duitsers” blijkt toch niet zo nieuw en heeft veel van haar Nazi voorouders geërft.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.