Hamas wil zijn operationele basis in Turkije verhuizen naar Maleisië

Kuala Lumpur, Maleisië, 21 januari 2020. Hamas-chef Ismail Haniyeh (R) ontmoet de Maleisische premier Mahathir Bin Mohamad (links)

Maleisië is naar voren gekomen als een potentiële externe operatiebasis voor Hamas, als Turkije de bewegingen van de groep verdrijft of beperkt als onderdeel van zijn toenadering tot Israël.

Volgens Israëlische persberichten heeft Turkije de afgelopen maanden Hamas-activisten gedeporteerd of de toegang tot het land geweigerd, omdat het zijn moeilijke betrekkingen met Israël probeert te verbeteren.

De Israëlische president Isaac Herzog bezocht Ankara in maart en werd de eerste Israëlische president in 15 jaar. Op een top met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beloofden beide leiders een nieuw hoofdstuk in de relatie te openen.

De persberichten suggereerden dat de gedeporteerde Hamas-agenten op een Israëlische lijst stonden die aan Turkije was voorgelegd, van personen die betrokken waren bij de gewapende activiteiten van de groep in strijd met hun verblijfsvoorwaarden in Turkije. Saleh al-Arouri , het plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas en voormalig militair commandant, behoorde naar verluidt tot de uitzettingen.

Bronnen dicht bij Hamas waarschuwden dat het intrekken van de steun voor de groep de Turkse inspanningen om zichzelf te positioneren als een voorvechter van moslimzaken, zou ondermijnen, in een tijd dat het concurreert om geopolitieke invloed en religieuze zachte macht in de moslimwereld.

Israël eist al lang dat Turkije, dat het Turkse staatsburgerschap heeft verleend aan enkele Hamas-leiders, hardhandig optreedt tegen de groep, als onderdeel van elke verbetering van de betrekkingen.

Eerder deze maand zei Al Mekalemeen, een aan de Moslim Broederschap gelieerd televisiestation, dat het zijn activiteiten in Turkije stopzette “vanwege omstandigheden waarvan iedereen weet”. Al Mekalemeen heeft de omstandigheden niet gespecificeerd.

Ankara, 10 maart 2022. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan schudt zijn Israëlische ambtgenoot Isaac Herzog de hand na een gezamenlijke persconferentie in Ankara

De anti-islamistische maatregelen maken deel uit van bredere Turkse inspanningen om de betrekkingen met zijn tegenstanders uit het Midden-Oosten te verbeteren, niet alleen Israël maar ook Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, waar de generaal-president Abdel Fattah el-Sisi een democratisch gekozen regering van de Moslimbroederschap met steun van Saoedi-Arabië en de Emiraten had verdreven.

Saudi-Arabië en de VAE hebben de Moslimbroederschap aangemerkt als een terroristische organisatie. Vorig jaar riep de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Abdullah bin Zayed , westerse landen op om Hamas in zijn totaliteit te identificeren in plaats van alleen zijn militaire vleugel als een terroristische organisatie.

Israël en Egypte blokkeerden Gaza sinds 2005, toen Israëlische troepen zich terugtrokken uit de Strook. Hamas greep in 2007 de controle over de regio in gewapende confrontaties met zijn rivaal Fatah, nadat hij in 2006 de verkiezingen nipt had gewonnen.

In een ironische draai behoudt Hamas een zekere mate van steun van Qatar, met de stilzwijgende overeenkomst van Israël . Ismail Haniyeh, een van de meest vooraanstaande leiders van Hamas, zou een inwoner van de Golfstaat blijven, waar hij in het openbaar een ontmoeting heeft met bezoekende hoogwaardigheidsbekleders zoals de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, en Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever. De Hamas-functionaris heeft de afgelopen drie jaar ook twee keer een ontmoeting gehad met de Qatarese emir Tamim bin Hamad Al Thani .

Het is echter onwaarschijnlijk dat Qatar de groepering zal toestaan ​​zich te herstellen nadat de Golfstaat het dwong om naar Turkije te verhuizen als onderdeel van een overeenkomst uit 2014 die leidde tot een terugkeer van de Saoedische, Emirati en Bahreinse ambassadeurs naar Doha . De ambassadeurs waren teruggetrokken uit protest tegen de vermeende steun van Qatar aan islamisten.

Als gevolg hiervan is Maleisië naar voren gekomen als een potentiële basis, omdat de groep nergens heen kan in het Midden-Oosten als Turkije het verdrijft, of haar activiteiten en aanwezigheid in het land ernstig inperkt.

Als Hamas gedwongen wordt een andere basis te zoeken, doen ze denken aan die van de leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, Yasser Arafat, in 1982, toen Israëlische troepen Palestijnse strijders dwongen Beiroet te verlaten. Tunesië, het nieuwe thuis van de PLO, leek ver van Palestina verwijderd, maar was in ieder geval een Arabisch land. Maleisië lijkt niet alleen geografisch maar ook cultureel verder van Palestina verwijderd dan Tunesië.

Toch geniet Hamas publieke steun in Maleisië.

“Ze hebben hier al een stevige basis. Niet alleen in de vorm van de Palestijnse Culturele Organisatie Maleisië (PCOM), maar ook anderen die werkzaam zijn op universiteiten en als professionals. Dus alles wat minder is dan een basis – hoe bedacht ook – zou oké zijn”, zei een Maleisische bron.

Sommige analisten zeiden dat de culturele organisatie, PCOM, algemeen werd gezien als de ‘ambassade’ van Hamas, in concurrentie met de officiële ambassade van Fatah. De Maleisische minister van Buitenlandse Zaken Sri Saifuddin Abdullah maakte vorige maand een punt van tweet over een telefoontje met Haniyeh , de in Qatar gevestigde Hamas-leider.

Maar de goed geplaatste Maleisische bron zei dat de veiligheidstroepen van het land bezwaar kunnen maken tegen het verlenen van meer speelruimte aan Hamas in Maleisië, en dat veiligheidstroepen in sommige andere Zuidoost-Aziatische landen hun Maleisische tegenhangers waarschijnlijk zullen steunen.

De bezorgdheid over de veiligheid zou zich waarschijnlijk concentreren op de vrees dat een versterkte aanwezigheid van Hamas Maleisië in een slagveld in het Midden-Oosten zou kunnen veranderen.

Noch Indonesië, noch Maleisië, de belangrijkste landen van Zuidoost-Azië met een moslimmeerderheid, hebben diplomatieke banden met Israël. Maleisië is echter feller in zijn verzet tegen de Joodse staat, steun aan de Palestijnen en soms antisemitische verklaringen , met name door zijn voormalige premier, Mahathir Mohamad.

Zeker, het is nog vroeg in de toenadering tussen Turkije en Israël, die ook beïnvloed zou kunnen worden door een nieuwe nucleaire deal met Iran. Bovendien waarschuwde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vorige maand dat “duurzame betrekkingen” tussen Israël en Turkije van Israël zouden eisen dat het “het internationale recht inzake de Palestijnse kwestie respecteert ”. Cavusoglu heeft niet duidelijk gemaakt waar hij het over had, maar zal naar verwachting later deze maand Israël bezoeken.

Bronnen:

  • naar een artikel van James M. Dorsey “Hamas Eyes Malaysia as a Possible Operations Base” van 9 mei 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Hamas wil zijn operationele basis in Turkije verhuizen naar Maleisië

  1. Libanon, Tunesie, Turkije en nu Maleisie.

    Verhuizen & verhuizen maar uiteindelijk word deze terreurbende overal uitgespuugd….en dat is maar goed ook.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.