Ambassadeur Danny Danon schreef een boek waarin hij zijn relaas van de verdediging van Israël bij de VN vertelt

Met meer dan 20 jaar ervaring in het vertegenwoordigen van Israël in het buitenland, heeft ambassadeur Danny Danon een reputatie opgebouwd als een van Israëls meest fervente verdedigers.

Als huidige voorzitter van de World Likud helpt ambassadeur Danon de publieke diplomatie-inspanningen van Israël op het wereldtoneel te leiden en voert hij namens Israël belangenbehartigingscampagnes.

Zijn eerste boek, ‘The Will to Prevail‘, werd met lovende kritieken gepubliceerd. Zijn nieuwe boek, ‘In the Lion’s Den‘, volgt Danon’s pad van de Israëlische Knesset naar het internationale toneel, en onthult verschillende onnoemelijke gebeurtenissen tijdens zijn vijf jaar als Israëls voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Hieronder een fragment uit het boek:

Toen ik de baan aannam, wist ik dat het niet permanent voor mij zou zijn, ook al voelde de baan oneindig aan in termen van de uitdagingen en aanvallen die ik in die rol tegenkwam. Er waren ook positieve punten en vooruitgang, waaronder verschillende primeurs waarvan conventionele wijsheid zei dat ze onmogelijk zouden zijn.

Ik werd verkozen tot voorzitter van het Juridische Comité van de VN en werd de eerste Israëliër die dit deed sinds mijn land in 1949 lid werd van het internationale orgaan. viering van Joodse feestdagen, [en] promotie van en aanmoediging van de aankoop van Israëlische innovaties en producten door de VN zelf.

Het bezoeken van Arabische landen in mijn officiële hoedanigheid als VN-ambassadeur was opmerkelijk, zowel vanuit historisch als persoonlijk perspectief. Hoewel de bezoeken onder geheimhouding en strenge beveiliging werden uitgevoerd, waren ze een succes en stelden ze ons in staat nieuwe bruggen te slaan en begrip te kweken.

Dit zijn geen geringe prestaties als je bedenkt dat de VN een instelling is die al lang vatbaar is voor vijandigheid jegens Israël. Ze duiden ook op wat volgens mij een belangrijk doel zou moeten zijn van het buitenlands beleid en de wereldwijde betrokkenheid, namelijk om elk bestaand instrument te gebruiken om de belangen van Israël te behartigen en om aan te tonen dat wat goed is voor Israël, goed is voor de wereld. Dit is de enige manier waarop Israël met succes de toekomst in kan gaan, ongeacht de wind en grillen van de mondiale politiek en het beleid. We moeten standvastig zijn.

Het geheim van beslissend leiderschap op de weg naar een sterk Israël betekent vaak het weggooien van conventionele regels. Het betekent optimistisch blijven wanneer optimisme schaars lijkt. Het vereist dat je je hoofd omhoog houdt, tegenstanders in de ogen kijkt en frontale conflicten en denkwijzen onder ogen ziet die vast lijken te staan. Het is niet gemakkelijk, maar het alternatief – anderen het verhaal laten beheersen terwijl je probeert de kortstondige politieke mode bij te houden – maakt je inspanningen moeilijker en minder effectief.

Na vijf jaar in de meest intense en veeleisende positie in de Israëlische diplomatieke wereld te hebben gediend, waarbij ik met twee Amerikaanse regeringen en drie Amerikaanse ambassadeurs bij de VN had gewerkt, bevond ik me in buitengewone situaties, in interactie met supermachten en wereldleiders, waarbij ik zowel hun zwakheden als hun momenten van glorie. Ik zag zaken uit de eerste hand van enorm wereldwijd belang, maar ook kleinere menselijke momenten, die in veel opzichten veelzeggender en informatiever zijn als we nadenken over de toekomst van Israël. We moeten gedijen in een zeer moeilijke buurt; win zelfs in een moeilijke plaats als de VN en met diplomaten uit onvriendelijke landen; en rechtstreeks communiceren met een grote verscheidenheid aan mensen uit de publieke en private sector die uiteenlopende ideeën vertegenwoordigen.

Het recht om te leven en te bloeien op ons land is een constante in mijn besluit om de toekomst van Israël veilig te stellen, zoals het zou moeten zijn voor iedereen die voor hetzelfde doel vecht. Elk toekomstig denken over Israël moet gebaseerd zijn op het behalen van grote en kleine overwinningen, en ongehinderd blijven door verliezen op weg naar onze doelen.

Ik leerde deze standvastigheid van mijn vader, die nooit aarzelde of zich teleurgesteld voelde vanwege zijn eigen ontberingen en verwondingen die hij opliep tijdens zijn strijd voor Israël. In mijn huis was de belangrijkste dag van het jaar Yom HaZikaron, of Memorial Day voor de gevallen soldaten en slachtoffers van terreur in Israël. Het is een belangrijke dag voor mij, en het was altijd een emotionele dag voor mijn vader. Omdat hij door zijn verwondingen doof was geworden, kon hij die dag niet luisteren naar de berichtgeving over verwante gebeurtenissen. Niettemin zat hij aan de televisie gekluisterd, keek naar de ceremonies en las de namen van gevallen mannen en vrouwen terwijl ze over het scherm scrolden.

Ik wist nooit precies of hij zo ontroerd was vanwege de vrienden die hij verloor – en hij had er veel verloren – of vanwege zijn eigen verwondingen en de persoonlijke prijs die hij betaalde. Waarschijnlijk was het een combinatie van beide. In veel opzichten stopte zijn leven op 29-jarige leeftijd, toen een granaat naast zijn hoofd ontplofte. Op dat moment dat hij vanuit de Jordaanvallei in een helikopter naar het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem werd geëvacueerd, verloor hij ook zijn vorig leven. Toch drong hij er bij mij altijd op aan om te onthouden dat we bereid moeten zijn elke prijs te betalen voor onze onafhankelijkheid. Ik had geen idee hoe belangrijk en krachtig dit sentiment zou zijn tijdens mijn dienst bij de VN.

Bronnen:

  • naar een artikel van Danny Danon “Ambassador Danny Danon Tells the Story of Defending Israel at the UN” van 10 mei 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.