Nederland verwerpt Amnesty’s bewering dat Israël een Apartheidsstaat zou zijn

De claim van Amnesty International dat Israël een apartheidsstaat zou zijn wordt door steeds meer landen en internationale instellingen verworpen

De Nederlandse regering heeft het rapport van Amnesty International waarin Israël wordt beschuldigd van apartheid tegen de Palestijnen verworpen, zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

“Het kabinet is het niet eens met de conclusie van Amnesty dat er apartheid is in Israël of de door Israël bezette gebieden”, schreef Hoekstra vrijdag aan een groep wetgevers met het verzoek de regering te reageren op het rapport:

“Apartheid is een specifieke juridische term en een ernstig internationaal misdrijf, en het is aan een rechter om te beoordelen of dit het geval is”, schreef de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. “In het licht van het bovenstaande wijst het kabinet ook de aanbevelingen van Amnesty in het rapport van de hand.”

Hoekstra wees erop dat Duitsland, de VS en het VK het rapport ook verwierpen en zei dat het noemen van Israël een apartheidsstaat niet helpt om het conflict op te lossen en een tweestatenoplossing te bereiken.

“De Israëlische tak van Amnesty International – die over het algemeen kritisch is geweest over haar eigen regering en het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen – heeft ook afstand genomen van het rapport in kwestie, omdat het contraproductief zou zijn en de situatie ter plaatse niet zou verbeteren.” hij voegde toe.

De Kamerleden die aan Hoekstra schreven, vroegen de Nederlandse regering ook om te reageren op het besluit van Israël om zes Palestijnse NGO’s tot terroristische groeperingen te verklaren en een groep pro-Israëlische Kamerleden stuurde een tegenbrief met de vraag waarom Nederland bij de VN tegen Israël blijft stemmen, ondanks de toezegging om anders doen. Hoekstra schreef zijn brief naar alle reacties.

Over de aanwijzing als terrorist voor de ngo’s schreef Hoekstra dat Nederland “nog geen conclusie heeft getrokken over de informatie op basis waarvan het Israëlische besluit is genomen met betrekking tot de zes ngo’s”.

Minister van Defensie Benny Gantz besloot in oktober om zes Palestijnse organisaties te verbieden: Addameer, Al Haq, Bisan Center, Defence for Children International-Palestine (DCI-P), Union Of Agricultural Work Committees (UAWC) en de Union of Palestijnse Women’s Committees (UPWC) ) – vanwege hun banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een aangewezen terroristische groepering in Israël, de VS, de EU en elders. 

Een van de manieren waarop Israël dat verband aantoonde, was een video van leidende figuren in de NGO’s, waaronder Khaleeda Jarrar en Abdullatif Ghaith van Addameer, Shawan Jabarin van Al-Haq, Gebril Muhamad van Bisan en Ahmad Saadat van de UPWC, tijdens een PFLP-evenement.

Bij de VN zei Hoekstra dat de “Nederlandse inzet in resoluties … is gericht op het bereiken van evenwichtige en feitelijke teksten, het voorkomen van onevenredige aandacht voor Israël”, terwijl het zoveel mogelijk probeert als een blok met de rest van de EU te stemmen.

“Mede dankzij de inzet van Nederland tijdens de onderhandelingen is de taal van de Palestijnse resoluties evenwichtiger geworden”, betoogde hij.

Ook heeft Nederland opgeroepen tot vermindering van het aantal resoluties onder Agendapunt 7 van de VN-Mensenrechtenraad, het vaste agendapunt waarin Israël wordt veroordeeld.

Bronnen:

 • naar een artikel van Lahav Harkov “Netherlands rejects Amnesty report accusing Israel of apartheid” van 2 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post
 • naar een artikel en rapport (PDF-file) van W.B. Hoekstra “Appreciatie rapport Amnesty International: Israels apartheid against Palestinians: cruel system of domination and crime against humanity” van 29 april 2022 op de site van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
 • naar een artikelKabinet: geen apartheid in Israël” van 6 mei 2022 op de site van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW)
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Nederland verwerpt Amnesty’s bewering dat Israël een Apartheidsstaat zou zijn

 1. Toch aardig van die Nederlanders.

  Heeft vast iets te maken met het legitiem maken van al die ””’evenwichtige & feitelijke””” teksten van het dictatoriale palestijnse terreur regime & vrienden.

  Het feit dat ze in Den Haag blijkbaar niets beters te doen hebben dan zich bezig te houden met die onzin zegt meer over hen dan over de leugens van Amnesty & de palestijnse ‘regering’ die bekend staan om hun ‘feiten’.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.