Israëlische universiteit verwelkomt Oekraïense wiskundige wonderkinderen

Oekraïense studenten aan de Bar-Ilan University in Ramat Gan, Israël, mei 2022

Een cohort wiskundige wonderkinderen uit Oekraïne zal studeren aan de Bar-Ilan University in Israël, in het kader van een speciaal programma dat is gelanceerd om hen te helpen hun academische doelen te bereiken buiten de schaduw van de oorlog, zo maakte de school zondag bekend.

De middelbare scholieren, die deel uitmaken van het Oekraïense WK-wiskundeteam, werden bij de inspanning geholpen door coaches van het Israëlische team na het uitbreken van de vijandelijkheden in hun land.

“Het ene moment werd al mijn academische hoop stopgezet vanwege de oorlog, en het volgende begin ik op 16-jarige leeftijd aan een universitaire studie in Israël”, zei deelnemer Boris Holikov, uit Dnipro in centraal Oekraïne. “Ik heb de kans bijna meteen gegrepen, omdat ik weet dat ik er geen spijt van zal krijgen.”

Bar-Ilan coördineerde de visa en huisvesting van de studenten en stelde een curriculum op dat aan hun behoeften voldeed.

“In slechts een paar weken tijd hebben we een programma samengesteld dat normaal gesproken maanden van planning zou vergen. Maar extreme tijden vragen om extreme inspanningen”, zegt Zohar Yinon, CEO van de universiteit. 

“Vanaf nu tot oktober krijgen de jongeren vakken in wiskunde, informatica en natuurkunde en leren ze ook Hebreeuws. Ze krijgen studiepunten van de universiteit en een deel van de studenten zal naar verwachting in oktober doorstromen naar de bacheloropleidingen.”

Leonid Diachenko, een 14-jarige deelnemer aan het programma uit Kiev, vertelde dat hij met zijn moeder tot aan Polen was gereisd voordat hij “vaarwel moest zeggen”.

“Het was heel moeilijk om afscheid te nemen van mijn moeder, want ik weet niet wanneer ik haar terug zal zien”, zei Diachenko. “Het kan lang duren en ik denk veel aan de veiligheid van mijn hele gezin, maar ik moet hiermee leven.”

“Ik ben opgewonden om hier in Israël te zijn”, voegde hij eraan toe. “Het geeft me precies wat ik wilde, ondanks de oorlog die de dromen van zoveel mensen uit ons land verstoort.”

De inspanning kwam tot bloei met de hulp van tech-krachtpatser Google en blockchain-bedrijf StarkWare. Dr. Dan Carmon, een ingenieur bij StarkWare die ook het Israëlische jeugd-wiskundeteam coacht, had zijn bedrijf voorgesteld om het project te financieren – een idee, zei hij, dat ze onmiddellijk steunden.

“Het is heel persoonlijk voor mij omdat ik de Oekraïense coaches ken van wedstrijden – en mijn collega’s identificeren zich sterk met het team”, zei Carmon. “Cijfers zijn een internationale taal, en bij elke wedstrijd zien we dat wiskunde kinderen van overal samenbrengt.”

“We waren verpletterd door de benarde situatie van het Oekraïense team en deze band maakte ons vastbesloten om actie te ondernemen”, vervolgde hij. “Ik vind het een voorrecht om hen in veiligheid te helpen brengen.”

Bar-Ilan heeft ongeveer NIS 1 miljoen ($ 290.000) ingezameld voor Oekraïense onderzoekers en studenten, en heeft de afgelopen maand 50 vragen ontvangen van mensen die toelating wilden. Dertien zijn er al, en binnenkort worden er meer verwacht.

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli University Welcomes Ukrainian Math Prodigies: ‘A Privilege to Bring Them to Safety’” van 9 mei 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.