Iran bevestigt aanstaande bezoek van de emir van Qatar aan Teheran

Saeed Khatibzadeh, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken

De emir van Qatar zal binnenkort Iran bezoeken, bevestigde de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Saeed Khatibzadeh, maandag tijdens een persconferentie.

“Het bezoek van de emir van Qatar aan Teheran staat op de agenda en omvat bilaterale, regionale en internationale kwesties. Na deze reis zal de president van Iran naar een Golfland reizen”, zei Khatibzadeh.

Onder verwijzing naar een bron meldde Reuters zondag dat Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani Iran zal bezoeken voordat hij naar Duitsland, Groot-Brittannië en andere Europese staten reist om de inspanningen te bespreken om de nucleaire deal van 2015 met Iran en de energiezekerheid in Europa nieuw leven in te blazen. 

Doha, Qatar, 7 maart 2007. Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht ontmoet Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani

De bron voegde toe dat de reis van de emir bedoeld was om partijen bij het nucleaire pact met Iran naar een “nieuwe middenweg” te brengen. Dit volgt op een impasse in indirecte Iran-VS-gesprekken over het aandringen van Teheran dat Washington de Islamitische Revolutionaire Garde, de elite-veiligheidsmacht, van de lijst van de Amerikaanse Foreign Terrorist Organization verwijdert.

De emir van Qatar bezocht Iran voor het laatst in januari 2020 om de spanningen tussen Teheran en Washington te verminderen na de liquidatie van de topcommandant van de Iraanse Revolutionaire Garde Qassem Soleimani door de Verenigde Staten tijdens een bezoek aan Irak.

Iraanse staatsmedia meldden ook dat de reis van de emir bedoeld was als vervolg op verschillende bilaterale memoranda van overeenstemming die werden ondertekend tijdens het bezoek van de Iraanse president Ebrahim Raisi aan Doha in februari. 

Bronnen:

  • naar een artikelIran confirms upcoming visit of Qatar’s Emir to Tehran” van 9 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Iran bevestigt aanstaande bezoek van de emir van Qatar aan Teheran

  1. Qatar & Iran……….2 terreur financiers, alleen heersers en dus beste maatjes!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.