Geen persvrijheid in de Palestijnse gebieden en in de rest van het Midden-Oosten, behalve… in Israël!

Geen persvrijheid in de Palestijnse gebieden en in de rest van het Midden-Oosten, behalve… in Israël!

De linkse NGO Reporters Without Borders (RSF) bracht begin mei 2022 zijn jaarlijks rapport uit waarin 180 landen worden geëvalueerd op de persvrijheid.

De Israëlische regering respecteert over het algemeen de persvrijheid, die wordt beschermd door de basiswetten van Israël en een onafhankelijke rechterlijke macht. Aanzetten tot haat en het publiceren van lof voor geweld of kwesties van nationale veiligheid zijn verboden.

In het rapport van Reporters Without Borders wordt Israël op de 86ste plaats gezet. Geen enkel land in het Midden-Oosten doet beter, inclusief ‘Palestina’.

Ook het Freedom House beschouwt Israël als een vrij democratisch land

De toonaangevende particuliere tv-zender Channel 12 en de openbare radio- en tv-zender van Israël nemen een belangrijke plaats in het medialandschap in. Ynet is de meest gelezen nieuwswebsite, terwijl het dagblad Haaretz ondanks een beperkt aantal lezers veel invloed heeft.

De dagbladen Yedioth Ahronoth (Ynet) en het gratis Israel Hayom (Israel Today) zijn de grootste concurrenten in de gedrukte media. Israël heeft ook Arabische en Russischtalige media en een openlijk partijdige pers die zich richt op ultraorthodoxe joden.

Op 25 juli 2013 liet de regering van Hamas in Gaza City de kantoren sluiten van het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News en van de TV kantoren van Al-Arabiya. Op het plaatje een eerdere protestmanifestatie van Palestijnse journalisten in Ramallah tegen de beperking van de vrije meningsuiting en persvrijheid in de Palestijnse gebieden op de West Bank en in de Gazastrook

Palestijnse gebieden

De Palestijnse gebieden (oPt) worden door Reporters Without Borders (RSF) op de 170ste plaats gezet. Dat is een verslechtering vergeleken met 2021 toen ‘Palestina’ nog op plek 132 stond. Slechts tien landen doen het nog slechter dan ‘Palestina’.

Op de Westelijke Jordaanoever zijn journalisten het slachtoffer van schendingen van de persvrijheid door zowel de Palestijnse Autoriteit als de Israëlische bezettingstroepen. In de Gazastrook worden ze bedreigd door zowel Israëlische militaire offensieven als het beleid van Hamas.

Palestine TV en het persbureau Wafa zijn gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit of Fatah, die hun inhoud controleren. Er zijn ook gerenommeerde onafhankelijke media zoals Watan TV en Ajyal Radio. In de Gazastrook zijn er aan Hamas gelieerde media zoals het persbureau Shehab en het Al-Aqsa Media Network.

De Gazastrook is een bijzonder onherbergzaam gebied voor persvrijheid. Hamas en de Islamitische Jihad treiteren en belemmeren journalisten die ervan worden verdacht samen te werken met Israël. Op de Westelijke Jordaanoever worden kritische websites gesloten door de Palestijnse Autoriteit, terwijl journalisten worden gearresteerd en ondervraagd om druk uit te oefenen op de politieke oppositie.

De basiswet van de Palestijnse Autoriteit voorziet in pers- en meningsvrijheid, maar in de praktijk botsen deze vrijheden met de werkelijke belangen van de regering. De cybercriminaliteitswet die in juli 2017 door president Mahmoud Abbas is uitgevaardigd, beperkt zowel de vrijheid van meningsuiting als de persvrijheid. In Gaza heeft de Wetgevende Raad sinds 2007 geen nieuwe wetten opgesteld.

Conservatieve religieuze overtuigingen en praktijken beperken het werk van journalisten. Deze beperkingen zijn vooral duidelijk in het geval van vrouwelijke journalisten, die het slachtoffer zijn van discriminatie op grond van geslacht. Zo wordt hun de toegang tot bepaalde ruimtes vaker ontzegd dan hun mannelijke collega’s.

Bronnen:

  • naar een artikelRSF’s 2022 World Press Freedom Index : a new era of polarisation” van 3 mei 2022 op de site van Reporters Without Borders (RWB)
  • naar een artikelPersvrijheid voor buitenlandse journalisten in ‘Palestijnse’ gebieden wordt verder aan banden gelegd” van 8 mei 2022 en een artikelIsraëlisch-Arabisch journalist Khaled Abu Toameh over persvrijheid in de Palestijnse gebieden” en een artikelPalestijnen manifesteren tegen Hamasbesluit om persvrijheid in Gaza te beperken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.