Palestijnen die in Elad drie Israëliërs vermoordden, gevat na 60 uur durende klopjacht

De 2 Palestijnse moordenaars Elad Al-Rafa’i en Sabhi Abu Shakir die drie Israëliërs met messen en bijlen vermoordden, werden gevat

Israëlische veiligheidstroepen hebben zondag twee Palestijnse terroristen gearresteerd drie dagen nadat ze naar verluidt drie Israëlische burgers zouden hebben vermoord bij een steekpartij in de centrale stad Elad.

“IDF-soldaten hebben dit weekend samen met de Israëlische politie en de Israëlische veiligheidsdienst (ISA) geopereerd om de terroristen te vangen”, zei IDF-stafchef Aviv Kohavi in ​​een verklaring. “We zullen blijven werken om terrorisme te stoppen en de veiligheid en het gevoel van veiligheid van Israëlische burgers te versterken.”

Bij een gezamenlijke zoekactie waarbij in totaal 800 soldaten van veldinlichtingen- en speciale eenheden van de Israëlische politie, ISA en IDF betrokken waren, hebben de twee verdachten – de 19-jarige As’sad al-Rifai en de 20-jarige Emad Subhi Abu Shqeir, beiden afkomstig uit Rumana in het Jenin-gebied op de Westelijke Jordaanoever, werden betrapt naast een steengroeve in een bosgebied dicht bij Elad. Ook de luchteenheid van de politie hielp bij de zoektocht met drones, radars en helikopters.

De twee Palestijnen werden gevangengenomen met de hulp van een groep IDF-soldaten en inlichtingendiensten, die een struik zagen die er enigszins onregelmatig uitzag, vertelde een militaire functionaris.

“Toen ze dichterbij kwamen, terwijl ze het gebied scanden dat ze volgens de informatie hadden, zagen ze de struik op en neer bewegen”, zei de functionaris tijdens een briefing.

In videobeelden van de arrestatie vrijgegeven door de Israëlische politie, identificeert al-Rifai zichzelf en zijn handlanger met hun namen. Op de vraag van een officier wat ze aan het doen waren, zegt al-Rifai: “een aanval… een aanval in Elad.” Op de vraag wat er tijdens de aanval is gebeurd, antwoordt hij: “[we] slaan mensen… [ik en] mijn vriend, Subhi.”

Volgens een IDF-functionaris staken de twee terroristen illegaal de veiligheidsbarrière van de Westelijke Jordaanoever over, voerden de aanval in Elad uit met bijlen als wapens, en vluchtten vervolgens om zich te verbergen in het gebied waar ze zondag werden betrapt.

Gevraagd naar de vraag of hun vermogen om door het veiligheidshek te dringen een operationele mislukking van het leger was, zei de militaire functionaris: “dat ze binnenkwamen, is een mislukking van de IDF. Wij hebben de leiding over het beschermen van Israëlische burgers tegen terroristen die [Israël binnenkomen].”

“We zijn op dit moment niet in staat om dit over 130 kilometer op een hermetische manier te doen”, voegde hij eraan toe. “We leren continu hoe we dit moeten doen en zijn continu op zoek naar nieuwe methoden en tactieken.”

De slachtoffers van de terreuraanslag Elad op 5 mei 2022, van links naar rechts; Boaz Gol, Yonatan Havakuk en Oren Ben Yiftah

De drie Israëlische slachtoffers van de terreuraanslag van donderdag  op Onafhankelijkheidsdag in Elad waren de 44-jarige Yonatan Habakuk, een vader van vijf kinderen; 49-jarige Boaz Gol, ook vader van vijf kinderen; en de 35-jarige Oren Ben Yiftach, een vader van zes kinderen uit de stad Lod.

“De miserabele terroristen, gehersenspoeld met ophitsing die bijlen gebruikten om onvoorstelbaar brute moorden te plegen, werden gearresteerd”, verklaarde premier Naftali Bennett tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering van zondag. “Het vangen van de moordenaars is niet genoeg. We staan ​​aan het begin van een nieuwe fase in de oorlog tegen het terrorisme. Degenen die ophitsen kunnen niet gerust zijn. Wie lucifers gooit, kan niet weglopen.”

Bennett herhaalde dat de primaire missie van de regering is om de persoonlijke veiligheid van de burgers van Israël te herstellen.

“We brengen twee zeer belangrijke dingen naar voren. Ten eerste – de oprichting van een nationale garde”, kondigde hij aan. “De Israëlische politie begint ook aan een operatie om de illegale aanwezigen in Israël aan te pakken, wat een nationale plaag is geworden.”

Bennett verwacht tegen het einde van de maand een civiele nationale garde op te richten, met grenspolitie-eenheden en getrainde eenheden van vrijwilligers en reservisten.

“Ze zullen worden geactiveerd in noodsituaties en storingen, en ook in routinematige tijden, als dat nodig is”, legde hij uit.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “‘New Stage in War on Terrorism’: Palestinians Who Killed Three in Elad Attack Captured After 60-Hour Manhunt” van 8 mei 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “Three Dead, Multiple Injured in Terror Attack in Central Israel” van 5 mei 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “3 dead, 4 injured in terror attack in Elad in central Israel” van 5 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Elad Benari “The manhunt continues: Police name terrorists in Elad attack” van 6 mei 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.