Israëlische bouw van 4000 huizen in Judea & Samaria saboteert tweestatenoplossing zegt PA

Het plan van de Israëlische regering om duizenden woningen te bouwen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever is een “overduidelijke uitdaging” voor de Amerikaanse regering en de internationale gemeenschap, zei de Palestijnse Autoriteit afgelopen weekend.  

Het plan vormt “een ernstige bedreiging voor de kansen op het bereiken van vrede en het herstellen van de politieke horizon voor het oplossen van het conflict in overeenstemming met het principe van de tweestatenoplossing”, waarschuwde het PA-ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Het ministerie riep de Amerikaanse regering op “snel te handelen om de Israëlische regering onder druk te zetten om deze beslissing en aanvallen door kolonisten en hun terroristische organisaties tegen weerloze Palestijnse burgers te stoppen.”

De PA reageerde op een plan om de bouw van 3.988 kolonistenwoningen vooruit te helpen. 

De Hogere Planningsraad zal later deze week zijn definitieve goedkeuring geven voor 2.536 nieuwe woningen en het deponeren van plannen voor 1.452 andere woningen.

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt in de krachtigste bewoordingen wat door de Hebreeuwse media is gerapporteerd over het besluit van de Israëlische bezettingsautoriteiten om duizenden nieuwe nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever te bouwen met als doel de bestaande nederzettingen te verdiepen en meer buitenposten te bouwen. ten koste van het bezette land van de staat Palestina’, luidde de verklaring.

Het ministerie verwelkomde het standpunt dat door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd aangekondigd met betrekking tot de nederzettingen.

De plaatsvervangende woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Jalina Porter, zei vrijdag dat de Amerikaanse regering sterk gekant is tegen de uitbreiding van nederzettingen “die de spanningen verergeren en het vertrouwen tussen de partijen ondermijnen”. Ze waarschuwde verder dat de stap de vooruitzichten op een tweestatenoplossing zou schaden.”

Maar het PA-ministerie zei dat het standpunt van de VS “onvoldoende” was, eraan toevoegend dat Israël de standpunten van Washington en de internationale gemeenschap over nederzettingen bleef negeren.

Het ministerie hield de Israëlische regering “volledig en rechtstreeks verantwoordelijk voor deze expansionistische koloniale plannen en hun impact op de kansen op het bereiken van vrede.”

Het zei dat de Palestijnen deze kwestie opvolgden bij het Internationaal Strafhof (ICC) en de Verenigde Naties.

PA-presidentiële woordvoerder Nabil Abu Rudaineh veroordeelde ook het plan om nieuwe huizen voor kolonisten te bouwen.

Hij en andere Palestijnse functionarissen veroordeelden ook het recente besluit van het Hooggerechtshof om acht Palestijnse dorpen in de buurt van Hebron te ontruimen. De rechtbank oordeelde dat de Palestijnen die daar woonden geen permanente bewoners van het gebied waren toen de IDF-vuist het in de jaren tachtig tot vuurgebied verklaarde.

“We roepen de internationale gemeenschap op om haar verantwoordelijkheid te nemen en de stille veroordeling van nederzettingen in daden om te zetten door druk uit te oefenen op de Israëlische regering om haar eenzijdige maatregelen voor nederzettingen en moorden te stoppen, pogingen om de status-quo in de Haram al-Sharif ( Tempelberg) en invallen in Palestijnse steden en dorpen”, zei Abu Rudaineh.

Hij riep de Amerikaanse regering op om “haar verantwoordelijkheid te nemen voor het stoppen van deze Israëlische roekeloosheid die de zaken in de richting van escalatie en spanning en meer geweld duwt.”

PA-premier Mohammad Shtayyeh waarschuwde voor de “ernstige gevolgen” die zouden voortvloeien uit de goedkeuring van het plan om nieuwe nederzettingen te bouwen en de beslissing om de Palestijnen uit hun dorpen in de buurt van Hebron te verdrijven.

“Deze plannen vormen een bedreiging voor de veiligheid en vrede in de regio, die in een staat van spanning verkeert als gevolg van het beleid en de praktijken van vervolging, racisme en etnische zuivering door de bezettingsregering tegen het Palestijnse volk”, betoogde Shtayyeh.

Ook hij riep de Amerikaanse regering op om “dringend in te grijpen om een ​​einde te maken aan deze schendingen, aangezien ze een ernstige bedreiging vormen voor de kansen op een tweestatenoplossing, en om hard te werken aan het openen van een politieke horizon die het Palestijnse volk hoop geeft om te bereiken hun legitieme rechten.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Approval of new settler homes sabotages two-state solution – PA” van 7 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Jacob Magid “US slams slated settlement approvals: ‘Deeply damages prospect for 2 state solution’” van 7 mei 2022 op de site van The Times of Israel
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.