Hamas is bang om zijn verstand te gebruiken

Hamas-leider Yahya Sinwar maakt het overwinningsteken terwijl Israëlische vlaggen paraderen in Jeruzalem. Wie is de ECHTE winnaar?

Sommigen in Israël hebben de gebeurtenissen van de afgelopen maand Ramadan beschreven als “relatief rustig”, met het enige dat nu nog te doen is, is hopen op rust op de komende “nakba-dag” wanneer de Palestijnen de “catastrofe” van de oprichting van de staat Israël’, en de ‘nakba-dag’, wanneer ze rouwen om de Arabische nederlaag in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

De beschrijving is ongelukkig, niet alleen omdat 19 Israëli’s zijn omgekomen bij een reeks terroristische aanslagen in het hele land in de afgelopen maand, maar omdat het de Oost-Europese sjtetl-mentaliteit weerspiegelt, waarin het Joodse leven werd geleid in de schaduw van de angst voor niet-Joodse buren en hun vakantie, opdat ze niet besluiten om de gelegenheid te “markeren” door pogroms tegen de Joden aan te wakkeren.

Een andere veelgehoorde uitspraak is dat de confrontaties tussen Israëlische soldaten en Palestijnse relschoppers in de afgelopen maand, maar ook daarvoor, Hamas hebben gesterkt en zelfs van de terroristische groepering een leidende kracht in de Palestijnse arena hebben gemaakt. 

Dat Hamas probeert de grens van Gaza en Judea en Samaria in brand te steken, evenals Jeruzalem en het Arabisch-Israëlische publiek, en probeert – afhankelijk van zijn belangen en concessies door Israël – de spanningen te verminderen en de wind te kalmeren tot de volgende opflakkering.

Maar de realiteit ter plaatse bewijst dat de situatie anders is. Hoewel Hamas probeert mee te gaan met de golf van geweld en er kracht uit haalt, is het niet verantwoordelijk voor deze golf en heeft het ook geen controle over de intensiteit en ernst ervan.

Hamas heeft geen controle over de Palestijnse straten, en zeker niet over de Palestijnse Autoriteit. De Palestijnse arena, inclusief het Arabisch-Israëlische publiek, wordt gekenmerkt door een gebrek aan leiderschap, een gebrek aan richting en interne chaos.

Geen enkele organisatie stond achter de terreuraanslagen en zelfs de rellen op de Tempelberg, die werden bijgewoond door enkele honderden Palestijnen, slaagden er niet in de steun te krijgen van de meerderheid van het Palestijnse publiek, dat ervoor koos aan de zijlijn te blijven.

Aan het eind van de dag begrijpt elke Palestijn dat Hamas nergens heen gaat, en één blik op Gaza volstaat om dit te zien. Hoewel de terroristische organisatie de leiding heeft over de strip, is de situatie van de lokale bevolking nog nooit zo slecht geweest, met weinig hoop op verbetering in de nabije toekomst.

Hamas probeert een opflakkering te veroorzaken in Judea en Samaria en het Arabisch-Israëlische publiek omdat het een directe confrontatie met het Israëlische leger aan de grens met Gaza vreest, want de staat Hamas zal degene zijn die de prijs betaalt voor de gevechten in de strook. Het beleid van Hamas projecteert geen verfijning of durf, alleen zwakte.

Zelfs de aanval van Yahya  Sinwar op de islamitische Ra’am-partijleider Mansour Abbas  is het bewijs dat de Hamas-chef en zijn medewerkers vrezen dat Abbas’ beleid van integratie in de Israëlische samenleving aan populariteit wint onder de Arabische Israëli’s, en dat veel Palestijnen het Israëlische staatsburgerschap zouden verkiezen als ze de keuze krijgen.

Dit is Israëls grote overwinning op het Palestijnse nationalisme. Maar dit is niet het moment om feest te vieren, aangezien de chaos van de Palestijnse arena een veiligheidsuitdaging vormt voor Israël in de vorm van terreurgolven, die een actief beleid vereisen, en niet alleen de status-quo handhaven of wachten tot de volgende gebeurtenis op de kalender en de terreurgolf die het met zich mee kan brengen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Eyal Zisser “Hamas Scared Out of its Wits” van 9 mei 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.