Saoedi-Arabië investeert miljoenen dollars in Israëlische start-up bedrijven

De Amerikaanse president Donald Trump, geflankeerd door Jared Kushner, senior adviseur van het Witte Huis, ontmoet op 20 mei 2017 de plaatsvervangende kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman in het Ritz Carlton Hotel in Riyadh, Saoedi-Arabië (Reuters)

Het nieuwe private-equityfonds van Jared Kushner is van plan miljoenen dollars van Saoedi-Arabië’s geld te investeren in Israëlische startups, vertelden mensen die bekend waren met het investeringsplan zaterdag aan The Wall Street Journal .

Affinity Partners, dat meer dan $ 3 miljard heeft opgehaald, inclusief een toezegging van $ 2 miljard van het staatsfonds van het koninkrijk, heeft al de eerste twee Israëlische bedrijven geselecteerd om in te investeren, aldus deze bronnen.

De beslissing markeert het eerste bekende geval dat het geld van het Saudische Openbare Investeringsfonds naar Israël zal gaan, een teken van de toenemende bereidheid van het koninkrijk om zaken te doen met het land, ook al hebben ze geen diplomatieke betrekkingen. Dit zou kunnen helpen de basis te leggen voor een doorbraak in het normalisatiepact tussen de twee landen.

In een interview zei Kushner dat hij zijn investeringsplannen zag als een verlengstuk van zijn werk in het Witte Huis bij het bevorderen van de banden tussen Israël en zijn Arabische buren, die lang hebben geweigerd de betrekkingen met Israël te normaliseren totdat de leiders instemden met de oprichting van een Palestijns staat.

“Als we Israëli’s en moslims in de regio ertoe kunnen brengen om samen zaken te doen, zullen mensen zich richten op gedeelde interesses en gedeelde waarden”, zei hij. “We hebben de aftrap gegeven voor historische regionale verandering die moet worden versterkt en gekoesterd om zijn potentieel te bereiken.”

Kushner en zijn team weigerden te bespreken met welke bedrijven ze samenwerken of hoeveel geld waarschijnlijk naar Israël zal worden gestuurd. Hij weigerde ook zijn gesprekken met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman te bespreken, die toezicht houdt op de strategische beslissingen van het Saoedische investeringsfonds.

Een woordvoerder van Saudi-Arabië’s Public Investment Fund van 600 miljard dollar, waarvan de raad wordt voorgezeten door prins Mohammed en waar ook hoge ministers van de regering deel van uitmaken, weigerde commentaar te geven. Het mediabureau van de regering heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Het gerucht gaat al jaren dat Israël achter de schermen banden heeft met Saoedi-Arabië, maar de Saoedi’s hebben die geruchten heftig ontkend.

Voormalig premier Benjamin Netanyahu en de Saoedische kroonprins hielden naar verluidt afgelopen november een geheime bijeenkomst waarin ze de mogelijkheid bespraken om de betrekkingen tussen hun twee landen te normaliseren.

Latere rapporten zeiden dat de kroonprins zich terugtrok uit een normaliseringsovereenkomst met Israël, grotendeels vanwege het verkiezingsresultaat in de VS. Riyad ontkende dat de bijeenkomst zelfs had plaatsgevonden.

Saoedi-Arabische functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad een voorwaarde is voor Saoedi-Arabië om de banden met Israël te normaliseren.

Bronnen:

  • naar een artikelReport: Saudi Arabia to invest in Israel through Jared Kushner’s fund” van 8 mei 2022 op de site van Israel National News (INN)

Een gedachte over “Saoedi-Arabië investeert miljoenen dollars in Israëlische start-up bedrijven

  1. And the times they are a changing!!!!!!

    Behalve de Biden regering & een stelletje EU landen is er niemand nog geinteresseert in die die “2-staten “oplossing” en het Palestijnse gejammer.

    Zelfs “de palestijnen” willen die “oplossing” niet.

    Wat zij willen is géén democratische & vredevolle palestijnse naast Israel, (de 3e) maar een autocratische dictatuur in Tel Aviv.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.