Persvrijheid voor buitenlandse journalisten in ‘Palestijnse’ gebieden wordt verder aan banden gelegd

Buitenlandse journalisten die het Palestijnse verhaal niet onderschrijven of die “de Palestijnse identiteit en geschiedenis niet respecteren” kunnen binnenkort worden verboden om in door de PA gecontroleerde gebieden te opereren

Terwijl de Amerikaanse regering en veel landen enthousiast lijken over de oprichting van een Palestijnse staat, zijn de Palestijnen zelf bezorgd dat een dergelijke staat zal eindigen zoals de meeste corrupte en autoritaire regimes in de Arabische wereld.

De bezorgdheid van de Palestijnen werd onlangs nog versterkt toen ze hoorden dat de Palestijnse Autoriteit (PA) van plan is om nog strengere beperkingen op te leggen aan de Palestijnse en buitenlandse media.

De beperkingen zijn opgenomen in een wetsontwerp betreffende de voorwaarden voor het verlenen van vergunningen aan mediaorganisaties die actief zijn in door de PA gecontroleerde gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Het wetsvoorstel, dat momenteel wordt bestudeerd door de PA-regering, kan binnenkort worden goedgekeurd, waardoor het in officiële wet wordt omgezet.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel kunnen buitenlandse journalisten die het Palestijnse verhaal niet onderschrijven of die “de Palestijnse identiteit en geschiedenis niet respecteren” binnenkort worden verboden om in door de PA gecontroleerde gebieden te opereren.

Dezelfde beperking geldt voor Palestijnse mediaorganisaties en journalisten die een vergunning aanvragen om in deze gebieden te opereren.

Het wetsvoorstel komt in de context van de voortdurende inspanning van de PA-leiding om haar critici het zwijgen op te leggen en haar greep op de buitenlandse en lokale journalisten die verslag doen van Palestijnse zaken te verstevigen.

Het past ook in de context van de inspanningen van de PA-leiding om ervoor te zorgen dat journalisten zich onthouden van het rapporteren van verhalen die een negatieve invloed zouden kunnen hebben op de Palestijnen, vooral met betrekking tot financiële corruptie en wrede ophitsing en terrorisme tegen Israël.

De PA, die geen enkele vorm van kritiek tolereert, wil ervoor zorgen dat de aandacht van de lokale en buitenlandse media gericht blijft op anti-Israëlische berichtgeving. Dit is geen nieuw beleid voor de PA.

In feite is dit het beleid van de PA-leiding geweest sinds de oprichting in 1994, na de ondertekening van de Oslo-akkoorden met Israël.

Dit beleid is bedoeld om journalisten en hun mediaorganisaties te intimideren en te voorkomen dat ze verhalen rapporteren die het imago en de reputatie van de PA-leiding zouden kunnen schaden.

De PA-leiding vreest blijkbaar dat verhalen over corruptie, ophitsing tegen Israël en terrorisme westerse donoren ertoe zullen aanzetten hun financiering aan de Palestijnen stop te zetten.

De timing van het wetsvoorstel is niet toevallig.

Het komt aan de vooravond van de bijeenkomst over een paar weken van het ad-hocverbindingscomité, een comité bestaande uit donorlanden dat dient als het belangrijkste coördinatiemechanisme op beleidsniveau voor ontwikkelingshulp aan het Palestijnse volk.

De PA-leiding hoopt dat de commissie aanvullende en onvoorwaardelijke financiering voor de Palestijnen goedkeurt.

Daarom is het van cruciaal belang dat PA-leider Mahmoud Abbas en zijn hoge functionarissen in Ramallah, de feitelijke hoofdstad van de Palestijnen, ervoor zorgen dat de media gemuilkorfd blijven over ongebreidelde corruptie en andere kwesties die verband houden met slecht bestuur, en mensenrechtenschendingen door de Palestijnse veiligheidstroepen.

Palestijnen op straat zeggen dat de PA, in plaats van te werken aan het garanderen van vrije media en vrijheid van meningsuiting, haar greep op Palestijnse media probeert te verstevigen als onderdeel van een poging om de publicatie te voorkomen van verhalen die een negatieve weerslag hebben op het PA-leiderschap .

In dit opzicht verschilt het leiderschap van de PA niet van andere Arabische totalitaire regimes die absolute controle over de media hebben en hard optreden tegen alle vormen van kritiek en oppositiemedia.

In tegenstelling tot andere Arabische regimes is de PA echter bijna volledig afhankelijk van buitenlandse hulp van de VS, de Europese Unie en andere internationale donoren, die niet in het minst last lijken te hebben van de maatregelen van de Palestijnse leiders om de vrijheid van meningsuiting te beteugelen en haar mensen te beroven. van een onafhankelijk medium.

De voorgestelde wet verleent het Ministerie van Informatie van de PA-regering, het Ministerie van Binnenlandse Zaken (die de leiding heeft over de Palestijnse veiligheidstroepen) en het Ministerie van Telecom en Informatietechnologie ruime bevoegdheden om het verlenen van vergunningen aan kranten en tv- en radiostations goed te keuren of af te wijzen.

Volgens het wetsvoorstel zijn de mediaorganisaties verplicht zich , als voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning, in te zetten voor “het handhaven van de openbare orde, de openbare veiligheid en de eisen van het algemeen belang, zich te onthouden van het uitzenden van immorele inhoud of iets dat onverenigbaar is met de waarden en principes van de Palestijnse samenleving, de Palestijnse identiteit en geschiedenis respecteren, en geen mediamateriaal uitzenden dat de Palestijnse identiteit zou schaden of het Palestijnse verhaal zou schaden.”

Daarnaast moeten de mediaorganisaties een veiligheidsmachtiging verkrijgen en de goedkeuring van het Ministerie van Informatie om een ​​directeur of hoofdredacteur te vervangen. Ze zijn ook verplicht om het ministerie alle schriftelijke contracten van de arbeiders en journalisten te bezorgen als voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning.

Het wetsvoorstel geeft de PA-minister van Informatie het recht om het werk van elke Palestijnse of buitenlandse mediaorganisatie op de Westelijke Jordaanoever te stoppen “die de Palestijnse identiteit en geschiedenis niet respecteert”.

Als reactie hierop uitten verschillende Palestijnse mensenrechten- en mediaorganisaties, waaronder het Palestijnse Journalistensyndicaat, hun diepe bezorgdheid en afkeuring over het voornemen van de PA-leiding om de media te kapen.

Palestijnse organisaties zeggen dat de voorgestelde wet alleen bedoeld was om de belangen van de PA-leiding te dienen en te bevorderen. Als de wet wordt goedgekeurd, zo waarschuwen ze, zou de wet bijdragen aan het beperken van het werk van media-instellingen en de vrijheid van meningsuiting beperken, waardoor de burgerlijke vrede negatief wordt beïnvloed en de interne spanningen toenemen.

“De organisaties zijn van mening dat deze [nieuwe maatregel] past in de context van een golf van wetgeving die recentelijk door de Palestijnse Autoriteit is uitgevaardigd met als doel meer controle te geven aan de uitvoerende autoriteit en de aanval op instellingen die democratische waarden beschermen en zorgen voor de toepassing van de principes van goed bestuur”, luidt een verklaring van de Palestijnse Coalitie voor Verantwoording en Integriteit (AMAN), die zichzelf omschrijft als een maatschappelijke organisatie die corruptie wil bestrijden en integriteit, transparantie en verantwoordingsplicht in de Palestijnse samenleving wil bevorderen.

De organisaties waarschuwden dat dergelijke wetgeving “de reputatie van de toekomstige Palestijnse staat zou schaden met betrekking tot respect voor mensenrechten en de waarden van vrijheid en democratie”.

Het Palestijnse Journalistensyndicaat waarschuwde ook dat het wetsontwerp, indien goedgekeurd, een negatief effect zou hebben op de steun van de internationale gemeenschap aan de Palestijnen en de “droom van de Palestijnen van een moderne Palestijnse staat die de fundamentele rechten en vrijheden respecteert” zou ondermijnen.

De Palestijnse organisaties benadrukten dat het waarborgen van de vrijheid, pluraliteit en onafhankelijkheid van de media onder de eerbiediging en bescherming van het recht op goed bestuur en de rechtsstaat valt, evenals het versterken van het beginsel van transparantie en verantwoordingsplicht.

Ze drongen er bij de PA-leiding op aan de voorgestelde wet niet goed te keuren en in plaats daarvan besprekingen te starten met mensenrechten- en mediagroepen om overeenstemming te bereiken over wetgeving die rekening houdt met democratische waarden.

Helaas koesteren de Palestijnen geen hoop dat hun huidige leiders zullen werken aan de oprichting van een staat waar openbare vrijheden en mensenrechten worden gewaardeerd en gerespecteerd.

De Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in de Gazastrook zijn corrupte dictaturen die alleen om hun eigen belangen geven.

Wat voor de Palestijnen moeilijk te begrijpen blijft, is het aanhoudende stilzwijgen van de internationale gemeenschap en buitenlandse media over de mensenrechtenschendingen en beperkingen op de instellingen van democratie en vrijheid van meningsuiting door de Palestijnse leiders op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Bronnen:

 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The Palestinian State Bill: Palestinians Ask That More Arab Repression Not Be Allowed” van 5 mei 2022 op de site van The Gatestone Institute
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Persvrijheid voor buitenlandse journalisten in ‘Palestijnse’ gebieden wordt verder aan banden gelegd

 1. De huidige US regering & Europeese ignoranten (een flinke dosis Jodenfobie is hierbij nooit weg) zijn de énigen die maar blijven pushen voor die palestijnse staat & de zogenaamde 2-staten “oplossing”, waarbij Israel & een “democratisch palestina” in vrede & vrijheid naast elkaar zullen leven…………………..LOL!

  Een totaal idioot plan wat totaal geen bestaansrecht heeft!

  Deze Westerse “genieën” willen maar niet begrijpen dat dit hét ultieme scenario is voor een volgende oorlog!!!!

  De zogenaamde palestijnen willen geen democratische staat naast Israel maar een terreur regime in Tel Aviv!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.