Nakba-dag: jaarlijkse herinnering dat Palestijnen niets van de geschiedenis hebben geleerd

Hoezo Nakba??? Israël zal niet rouwen om de Arabische landen er niet in geslaagd zijn om de Joden te verdrijven en te vermoorden in 1948

Elk jaar op 15 mei herdenken de Palestijnen Nakba-dag. Het is geen toeval dat 15 mei een dag na 14 mei valt, de dag dat Israël zijn onafhankelijkheid uitriep. 

De Israëlisch-Arabische oorlog van 1947/1948, waarin de Arabieren hun poging om de onafhankelijkheid van Israël terug te draaien, verloren, was misschien wel de belangrijkste gebeurtenis in de Palestijnse geschiedenis. 

Maar ook al was de Nakba het directe gevolg van de Arabische verwerping van het VN-verdelingsplan van 1947 , het zou moeilijk zijn om veel Palestijnen te vinden die toegeven dat het verwerpen van dat plan een vergissing was.

In een zeer zeldzaam geval sprak de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmood Abbas, in oktober 2011 een dergelijk sentiment uit op de Israëlische televisie . Uit zijn gedrag blijkt echter niet dat hij lering heeft getrokken uit die fout. 

Hij blijft aanzetten tot geweld tegen Israël, hij blijft terrorisme financieren , en toen hij in 2008 de kans kreeg om eindelijk de Palestijnen een staat te geven en de fout van 1947 gedeeltelijk goed te maken, zei hij nee . 

Toen Abbas zei dat de verwerping van het VN-verdelingsplan van 1947 een vergissing was, beschuldigde Hamas hem er snel van dat hij “de bezetting” had gesmeekt en “de historische rechten” van de Palestijnen had uitgeroeid.

Het verdelingsplan van de VN uit 1947

Was het redelijk voor de Palestijnen om het plan te verwerpen? Dit zijn hoogtepunten van wat het plan bood:

 • Een economische unie van drie staten, met een zelfbestuurde Joodse staat, een zelfbestuurde Arabische staat en door de VN bestuurd Jeruzalem (inclusief omliggende dorpen en steden zoals Abu Dis, Bethlehem, Ein Karim, Motsa en Shu’fat) .
 • Ongeveer gelijke hoeveelheid land voor elk van de Arabische en Joodse staten, met iets meer land voor de Joodse staat maar met veel meer bouwland aan de Arabische kant aangezien de Joodse staat de overgrote meerderheid van de Negev-woestijn zou omvatten.
 • Voor elk van de Arabische en Joodse staten, drie aaneengesloten stukken land, met twee uitzonderingen: Jeruzalem zou worden omringd door Arabisch land en Jaffa, dat deel zou uitmaken van de Arabische staat, zou worden omringd door Joods land.
 • Arabieren die in de Joodse staat wonen, zouden kunnen kiezen tussen burgerschap in die staat en burgerschap in de Arabische staat. Evenzo zouden joden die in de Arabische staat wonen kunnen kiezen tussen staatsburgerschap in die staat en staatsburgerschap in de joodse staat ( merk op dat op het moment dat het plan werd goedgekeurd door de VN, het land dat deel zou gaan uitmaken van de joodse staat, 498.000 Joden en 325.000 Arabieren, en het land dat de Arabische staat zou worden had 807.000 Arabieren en 10.000 Joden).
 • Een geïntegreerde economie met vrij verkeer en handel tussen de staten, behalve dat het gezag van elke staat binnen die staat zou berusten.
 • Geïntegreerde transport-, post-, telecommunicatie-, water-, elektriciteit-, haven-, luchthaven- en valutasystemen.
 • De economische unie zou worden bestuurd door een Joint Economic Board, die zou bestaan ​​uit drie vertegenwoordigers van elk van de twee staten en drie door de VN benoemde buitenlandse leden.
 • De Arabische staat en de Joodse staat zouden ongeveer gelijke toegang hebben tot de Middellandse Zee.

Beide partijen hadden redenen om een ​​hekel aan het plan te hebben, en beide partijen hadden redenen om compromissen te sluiten en het te accepteren.

Redenen om nee te zeggen

Voor de Joden zouden ze waarschijnlijk veel meer bouwland hebben gewild om de immigranten te huisvesten waarvan ze wisten dat ze zouden komen. Alleen al in de volgende vier jaar zouden 688.000 Joden immigreren naar wat toen Israël heette. Vanuit Arabisch oogpunt hadden de Arabieren echter twee derde van de bevolking in Palestina, maar zouden ze aanzienlijk minder dan twee derde van het land krijgen.

Zowel Joden als Arabieren zouden een hekel hebben gehad aan het feit dat hun religieuze plaatsen niet onder hun controle zouden staan, maar onder controle van de VN, en voor de Joden werd die tekortkoming verergerd door het feit dat Joden door de Arabische staat zouden moeten reizen om hun bestemming te bereiken. religieuze plaatsen.

Voor de Joden zou de Joodse staat, tenzij de meeste Arabieren die in de Joodse staat wonen voor het Arabische staatsburgerschap kiezen, slechts een kleine Joodse meerderheid hebben, met als gevolg dat beslissingen worden genomen in het voordeel van de Joden (zoals de voortdurende immigratie van Joden naar Palestina) moeilijk zou zijn. Voor de Arabieren betekende het plan dat bijna een derde van de Arabieren onder een joodse meerderheid zou leven, tenzij ze naar de Arabische staat zouden verhuizen.

Voor zowel Arabieren als Joden zou hun staat niet zo onafhankelijk zijn als een typische staat, aangezien het deel zou uitmaken van een economische unie waarin veel cruciale beslissingen zouden worden genomen op unieniveau waarin zowel de Arabische als de Joodse vertegenwoordiging in de minderheid zou zijn .

Redenen om ja te zeggen

Voor zowel joden als Arabieren waren er echter ook sterke redenen om het plan te aanvaarden.

Het plan zorgde voor een mate van autonomie die Palestijnse Arabieren nooit hadden gehad en die Palestijnse Joden in eeuwen niet hadden gehad.

Voor de Joden, gezien hun minderheidsstatus in het Midden-Oosten, als ze het plan verwerpen, is er misschien geen andere mogelijkheid voor autonomie. Voor de Arabieren zou het afwijzen van het plan waarschijnlijk minder een gok zijn geweest, maar nog steeds een gok.

Het plan bood een vreedzame weg vooruit en een redelijk kader dat zou kunnen leiden tot een succesvolle federatie.

Toegang tot hun religieuze plaatsen zou gegarandeerd zijn voor zowel Arabieren als joden.

De economische unie zou sterke overeenkomsten hebben met federaties elders in de wereld, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Australië, en daarom zouden de Joden en de Arabieren in veel opzichten in één land leven.

Als de nieuwe federatie een succes zou zijn, zou het zowel de Joden als de Arabieren ten goede komen.

Vanuit een minder egoïstisch oogpunt, voor de Arabieren, bood het plan een reddingslijn voor hun volgelingen, de Palestijnen, de Palestijnse Joden, aangezien veel Joden nog steeds probeerden Europa te ontvluchten, dat net zes miljoen van hen had vermoord, en door de Joodse immigratie te beperken tot de Joodse staat, stelde het plan de Palestijnse Arabieren in staat om de Joden te helpen en tegelijkertijd de directe impact op hen te beperken.

Een beslissing geworteld in onwetendheid over de geschiedenis

Zoals we weten, accepteerden de Joden het plan, terwijl de Arabieren het verwierpen. Met andere woorden, de Joden kozen voor een compromis en de Arabieren gokten op oorlog. Als gevolg van het besluit van de Arabieren verloren de Palestijnse Arabieren een gouden kans op autonomie met een gelijke status als de Palestijnse Joden, en duizenden Arabieren en Joden werden gedood terwijl honderdduizenden Arabieren en Joden vluchtelingen werden.

Vijfenzeventig jaar later zijn de Palestijnse Arabieren nog steeds staatloos, en er is nog steeds geen serieus vooruitzicht op een eigen staat. Een enorm obstakel dat hen in de weg staat om een ​​staat te hebben, is het besef dat hun gok om het VN-verdelingsplan te verwerpen een vergissing was.

Of de afwijzing door de Arabieren van het VN-verdelingsplan te wijten was aan antisemitisme, hebzucht of iets anders, het werd zeker niet gedreven door begrip van de Joodse geschiedenis. In berekeningen van de Joodse bevolking versus de Arabische bevolking hielden de Arabieren geen rekening met de Joden die naar huis moesten terugkeren, hoewel de Holocaust die drie jaar eerder eindigde dat feit duidelijk zou hebben gemaakt. Als de Arabieren daar rekening mee hadden gehouden, alle andere punten in overweging genomen, zou het VN-verdelingsplan (dat in wezen uit één Arabische staat en één binationale staat bestond) voor hen veel gunstiger zijn geweest dan voor de Joden.

Zelfs vandaag de dag is er echter weinig Palestijnse erkenning van de Joodse geschiedenis. Nog maar vier jaar geleden verklaarde Abbas dat Israël “een koloniaal project is dat niets met het jodendom te maken heeft”.

Het feit dat Abbas erkent dat de Arabieren een fout hebben gemaakt door het VN-verdelingsplan van 1947 te verwerpen, lijkt in tegenspraak met het feit dat hij de Joodse geschiedenis niet erkent, maar ik geloof niet dat het een contradictie is. Het betekent gewoon dat Abbas de Arabische verwerping van het VN-verdelingsplan van 1947 als een tactische fout ziet, maar hij denkt nog steeds niet dat het historisch gezien de juiste beslissing zou zijn geweest. Met andere woorden, de ideologie van Abbas verschilt niet van de ideologie van Hamas, behalve in termen van tactiek.

Als de Palestijnse leiders de feiten van de geschiedenis blijven verwerpen, zullen ze waarschijnlijk oplossingen blijven verwerpen die hun volk in staat stellen een staat te hebben, omdat ze niet accepteren dat een Joodse staat enig historisch bestaansrecht heeft naast een Palestijnse staat. Ze zijn van mening dat instemmen met een oplossing die niet de vernietiging van Israël inhoudt, een enorm oneerlijk compromis is, en voor iedereen is dat een heel moeilijk compromis om te accepteren.

Bronnen:

 • naar een artikel van Fred Maroun “Nakba Day: Annual Reminder that Palestinians Learned Nothing from History” van 6 mei 2022 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Nakba-dag: jaarlijkse herinnering dat Palestijnen niets van de geschiedenis hebben geleerd

 1. Als de in Israel wonende Arabische palestijnen niet hadden geluisterd naar de Arabische leiders die opriepen om het land te verlaten en pas terug te keren wanneer alle Joden in de Middelandse zee waren gedreven…..dan was er géén palestijns vluchteling probleem ontstaan en had de geschiedenis een heel ander verhaal beschreven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.