VS veroordelen Israël’s plan om ca. 4000 woningen te bouwen in Judea & Samaria

De regering-Biden verwierp vrijdag de Israëlische plannen om bijna 4.000 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever vooruit te helpen, en zei dat de maatregel “de vooruitzichten op een tweestatenoplossing ernstig schaadt”.

“De regering Biden is hier vanaf het begin duidelijk over geweest. We zijn sterk gekant tegen de uitbreiding van nederzettingen, die de spanningen verergert en het vertrouwen tussen de partijen ondermijnt’, zei de plaatsvervangend woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Jalina Porter tijdens een telefonische briefing met verslaggevers. “Israëls programma om nederzettingen uit te breiden, schaadt de vooruitzichten op een tweestatenoplossing ernstig.”

Onder druk gezet of er repercussies zouden zijn voor Jeruzalem als het verder gaat met de uitbreiding buiten de Groene Lijn, weigerde Porter die aan te bieden, in plaats daarvan verwees hij naar een lang gebruikt Amerikaans gesprekspunt dat de partijen opriep “eenzijdige stappen te vermijden die de spanningen verergeren”.

Ze begon de oproep door de terreuraanslag van donderdag in Elad te veroordelen, waarbij drie Israëli’s werden gedood en vier gewond raakten.

Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde ook de geplande goedkeuringen van nederzettingen en noemde ze een “flagrante en ernstige schending van het internationaal recht”.

Het bekritiseerde ook een beslissing van woensdag door het Israëlische Hooggerechtshof, waardoor de Israëlische autoriteiten zo’n 1.300 Palestijnen uit een gebied kunnen uitzetten dat de IDF wil gebruiken als trainingszone.

Net als de VS zei Amman dat de Israëlische acties op de Westelijke Jordaanoever de inspanningen om tot een tweestatenoplossing te komen ondermijnen. Terwijl enkele eerdere Israëlische regeringen het raamwerk voor vrede met de Palestijnen steunden, en voormalig premier Benjamin Netanyahu de visie voornamelijk onderschreef in een toespraak in 2009 aan de Bar Ilan Universiteit, heeft hij Jeruzalem in de jaren die volgden geleidelijk van het concept verwijderd. 

Zijn opvolger Naftali Bennett verzet zich al lang tegen een tweestatenoplossing en weigert zelfs maar te onderhandelen met de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas.

Eerder vrijdag heeft het orgaan van het Ministerie van Defensie, dat de bouw van nederzettingen autoriseert, de agenda voor zijn volgende vergadering op donderdag vrijgegeven en onthulde dat het de bedoeling is om 2.536 woningen groen licht te geven tijdens de laatste planningsfase, terwijl nog eens 1.452 woningen door een eerdere fase van het vergunningsproces worden gehaald. deposito genoemd.

De verwachte goedkeuringen komen iets meer dan een maand voor een gepland bezoek aan Israël door de Amerikaanse president Joe Biden.

Washington heeft herhaaldelijk gezegd dat de Israëlische nederzettingen een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict bedreigen. Toen Israël afgelopen oktober zo’n 3.000 huizen in de nederzettingen oprukte, noemde het ministerie van Buitenlandse Zaken het “volledig in strijd met de inspanningen om de spanningen te verminderen en de rust te herstellen”. Enkele weken later trok Israël zich onder druk van de VS terug uit plannen voor een grootschalig bouwproject in de buurt van Atarot in Oost-Jeruzalem.

Het kantoor van de premier heeft de regering-Biden van tevoren op de hoogte gebracht van haar plannen om het orgaan van het ministerie van Defensie, dat toestemming geeft voor de bouw van nederzettingen, opnieuw bijeen te roepen, zei een Israëlische functionaris. De functionaris merkte op dat de Amerikanen hun verzet tegen dergelijke maatregelen herhaalden, maar een melding van een ultimatum van Washington ontkenden.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides vertelde Axios dat hij en andere Biden-functionarissen Israël smeekten om niet verder te gaan met de plannen.

Terwijl de meeste van de 25 projecten die volgende week zullen worden gevorderd, betrekking hebben op nederzettingen die dichter bij de Groene Lijn liggen, zijn andere plannen die groen verlicht zullen worden voor nederzettingen diep op de Westelijke Jordaanoever, ten oosten van de veiligheidsbarrière. 

Dit omvat een project voor 56 huizen in Negohot, dat door de stortingsfase zal worden gevorderd, en een plan voor 534 huizen in Shevut Rachel en 114 huizen in Ma’aleh Michmash die naar verwachting door de definitieve planningsfase zullen worden gevorderd.

Naast het toevoegen van duizenden nieuwe huizen, zullen de plannen met terugwerkende kracht de buitenposten Mitzpeh Dani en Oz V’gaon legaliseren. 

De eerste is een wilde wijk van de Ma’aleh Michmash-nederzetting in het hart van de Westelijke Jordaanoever en de laatste is een natuurreservaat en educatief centrum dat werd gebouwd na de ontvoering en moord op de Israëlische tieners Gil-ad Shaer, Eyal Yifrach en Naftali Fraenkel in de zomer van 2014.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jacob Magid “US slams slated settlement approvals: ‘Deeply damages prospect for 2 state solution’” van 7 mei 2022 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “VS veroordelen Israël’s plan om ca. 4000 woningen te bouwen in Judea & Samaria

  1. 4000? Het zouden er 40 000 moeten zijn!

    Dát zou hét gepaste atwoord zijn op de onophoudelijke terreur vanuit “””de bezette gebieden””” en voorgoed een einde maken aan die “””””2-staten oplossings””””” theorie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.