Pallywood: Palestijnen delen massaal foto van Miss Palestina in 1947 ‘zonder angst!’

Pallywood: “Miss Palestina met haar twee Runners-up in 1947. Heel modieus en feest zonder angst!” Oops! Fakenews: Miss Europe, Parijs 1930: Miss Rusland, Oostenrijk en Nederland! [beeldbron]

Een opvallende foto is een krachtig iets. Het juiste beeld kan van gedachten doen veranderen, hartzeer aanwakkeren, ongeoorloofde woede en tranen veroorzaken. Foto’s zijn krachtig; ze documenteren ons verleden, houden ons op de hoogte van ons heden en informeren soms over de toekomst.

Ze kunnen ook liegen.

Foto’s zijn een van de meest effectieve propagandatools geweest voor degenen die Israël willen besmeuren, en dergelijke afbeeldingen gaan nu vaak ‘viraal’ op sociale media.

Een voorbeeld dat dit feit illustreert, kwam eind vorig jaar, toen een Facebook-gebruiker een zwart-witafbeelding van drie vrouwen plaatste naast het bijschrift: “Miss Palestina met haar twee Runners-up in 1947. Zeer modieus en feest zonder angst !

Het kreeg al snel honderden likes en shares, terwijl de opmerkingen waren: “Het belangrijkste zonder angst. Totaal anders dan de tijd waarin we helaas leven” en “Het tijdperk van de oude geschiedenis en beschaving vóór de ontheiliging ervan”.

Een omgekeerde afbeeldingszoekopdracht op Google onthult echter dat de foto daadwerkelijk concurrenten in de Miss Europe-verkiezing in 1930 weergeeft, en dat de vrouwen uit Rusland, Oostenrijk en Nederland komen. De foto stond op een ansichtkaart van Alfred Noyer, een Franse fotograaf die tot de jaren veertig vanuit zijn studio in Parijs werkte.

Hoewel dit misschien niet het meest flagrante voorbeeld is van het verspreiden van onwaarheden via het medium fotografie, is het wel symbolisch voor het probleem waarbij beelden worden gebruikt als voertuigen om de waarheid over het Israëlisch-Palestijnse conflict verkeerd weer te geven.

De term “Pallywood” – een samentrekking van Palestijns en Hollywood – werd bedacht door Richard Landes, die in 2005 een korte documentaire film produceerde die aantoonde dat foto’s en beeldmateriaal routinematig worden gemanipuleerd om anti-Israëlische propaganda te verspreiden.

Landes concentreerde zich op de nu in diskrediet geraakte beelden van de 12-jarige Gazaanse jongen Muhammed al-Durrah , en betoogde dat nieuwsverslaggevers maar al te bereid zijn om zonder twijfel bepaalde items te verspreiden zonder de moeite te nemen om de waarheid ervan te controleren.

Het 11-daagse, door Hamas geïnitieerde conflict van afgelopen mei zag een vlaag van misleidende en regelrechte nepbeelden online geplaatst, waarvan de meeste werden gebruikt om Israël en zijn burgers in diskrediet te brengen of te belasteren.

Een opmerkelijk voorbeeld hiervan waren de beruchte foto’s en video’s die beweerden ultranationalistische Israëli’s te laten zien die dansen en feestvieren bij de Westelijke Muur terwijl vlammen door de Al-Aqsa-moskee op de achtergrond scheuren.

Nadat ze in mei online waren gedeeld, gingen de beelden viraal, terwijl duizenden mensen hun afkeer deelden, waaronder het Israëlische parlementslid Ayman Odeh , een lid van de Joint List-alliantie, die het samen met het bijschrift ‘schokkend’ tweette.

Maar de waarheid – die werd genegeerd door degenen die het kritiekloos online hadden gedeeld – was dat de oranje likjes van vuur afkomstig waren van een boom die in brand was gestoken door Palestijnse demonstranten die vuurwerk naar de politie gooiden. Bovendien waren de “extremisten” die zogenaamd vrolijk de vernietiging van de islamitische heilige plaats toejuichten, gewoon Joden die Jeruzalemdag vierden.

Een andere foto die al snel rond dezelfde tijd werd gedeeld, was van een klein meisje, waarvan gebruikers beweerden dat ze was omgekomen bij een Israëlische luchtaanval op Gaza.

Een gebruiker twitterde een afbeelding van de peuter en zei: “Niemand van het menselijk ras zal een explosief vuur laten vallen op deze onschuld. Dit prachtige kind is vandaag in stukken gescheurd. Haar schoonheid perst harten van pijn. #GazaUnderAttack.”

Factcheckers ontkrachtten het snel en deelden het bewijs dat het beeld was van een Russisch kind dat in Moskou woonde.

Buiten medeweten van de moeder van het meisje, was het gestolen van haar Instagram-account en gebruikt om de oude bloedsprookjes te bestendigen dat Joden kindermoordenaars zijn.

Talloze Twitter-gebruikers deelden de foto’s vergezeld van verschillende beweringen, waarvan de meest prominente was dat soldaten Palestijnse vrouwen ‘ontvoerden en verkrachtten’.

Nogmaals, een omgekeerd beeldonderzoek onthulde de waarheid.

De vrouw werd niet weggevoerd om op brute wijze te worden geschonden door Israëlische soldaten. In plaats daarvan werd ze geïdentificeerd als Lama Khater, een Palestijnse journaliste die in 2018 in haar huis in Hebron werd gearresteerd wegens haar vermeende betrokkenheid bij terreuractiviteiten van Hamas.

Het is verontrustend dat het niet alleen slecht geïnformeerde netizens zijn die achteloos beelden verspreiden die dienen om een ​​vals verhaal te versterken. Zo moest The New York Times vorig jaar een correctie uitbrengen, nadat het een foto had gepubliceerd van een meisje dat volgens haar het Palestijnse luchtaanvalslachtoffer Rahaf al-Masri was.

De fotograaf die het lief lachende meisje fotografeerde, zette echter al snel het record recht: het was eigenlijk van een kind genaamd Salma en werd in 2015 genomen in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever.

Het bovengenoemde zijn slechts een paar voorbeelden van hoe beeldspraak is gebruikt om te manipuleren en verkeerd te informeren, maar ze dienen als een herinnering aan waarom het zo belangrijk is om niets zomaar aan te nemen – vooral als het gaat om Israël en de Palestijnen.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zoals het bekende spreekwoord luidt. Of die woorden enige schijn van de waarheid hebben, is echter een heel andere zaak.

Bronnen:

  • naar een artikel van Rachel O’Donoghue “Snapshot of ‘Miss Palestine’ Reminds How Images Can Distort Reality of Israeli-Palestinian Conflict” van 6 mei 2022 op de site van The Algemeiner en Honest Reporting

Een gedachte over “Pallywood: Palestijnen delen massaal foto van Miss Palestina in 1947 ‘zonder angst!’

  1. De zovéélste palestijnse leugen, gretig opgepeuzeld door idioten met een Jodenprobleem.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.