Neem de nucleaire dreigingen van Vladimir Poetin ernstig

Vladimir Poetin op 20 april 2022

In “Poetin May Break the Nuclear Taboo” (Verklaringen, 30 april), stelt Peggy Noonan overtuigend dat we de dreigementen van Vladimir Poetin serieus moeten nemen. De aannames van Amerikanen over de onmogelijkheid om kernwapens in te zetten (“Dat zal niet gebeuren! Het is nooit gebeurd!”) zijn onjuist.

Mevrouw Noonan komt tot deze conclusie door te kijken naar de slechte Russische militaire prestaties in Oekraïne en naar het nihilistische karakter van de heer Poetin. Mag ik een derde, historische factor voorstellen? 

Vladimir Poetin is een Sovjet-man; hij leefde zijn eerste 39 jaar in de Sovjet-Unie, klom op tot luitenant-kolonel bij de buitenlandse inlichtingendienst van de KGB en betreurde de ondergang van de USSR publiekelijk. Hij werd gevormd door en weerspiegelt nog steeds de Sovjetdoctrines.

Een van die doctrines betreft het gebruik van kernwapens. Bijna precies 45 jaar geleden onthulde mijn vader, Richard Pipes, deze doctrine in een artikel in het tijdschrift Commentary: “Why the Soviet Union Thinks It Could Fight & Win a Nuclear War.”

“De strategische doctrine die de USSR de afgelopen twee decennia heeft aangenomen, roept op tot een beleid dat lijnrecht tegenovergesteld is aan dat van de Verenigde Staten”, schreef hij. 

“Het idee van een uitgebreide nucleaire oorlog is diep verankerd in het Sovjet-denken, ondanks dat het wordt afgedaan door westerse strategen die oorlog beschouwen als een een-twee-uitwisseling. . . . Terwijl wij kernwapens als een afschrikmiddel beschouwen, zien de Russen ze als een een ‘compellant’.”

Hij concludeerde: “Er is iets van nature destabiliserend in het feit dat we een nucleaire oorlog onhaalbaar en suïcidaal vinden voor beiden, en onze belangrijkste tegenstander beschouwt het als haalbaar en winbaar voor hemzelf.”

Bijna een halve eeuw later verdient dat artikel een herlezing door Amerikaanse beleidsmakers.

door Daniel Pipes

Bronnen:

  • naar een artikel van Daniel Pipes “Take Vladimir Putin’s Nuclear Threats Seriously” van 6 mei 2022 op de site van The Middle East Forum (MEF)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.