Hooggerechtshof geeft toestemming voor verdrijving van 1.300 Palestijnen uit schietterrein van het leger

Het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde woensdag laat in de nacht dat het Israëlische leger ongeveer 1.300 Palestijnen uit acht dorpen in de Zuidelijke Hebron Heuvels mag uitzetten, na een juridische strijd van meer dan 20 jaar.

In een unaniem besluit schreef rechter David Mintz dat de Palestijnse indieners niet met succes hadden bewezen dat ze als permanente bewoners in de dorpen hadden gewoond voordat het leger het gebied begin jaren tachtig tot oefengebied in het gebied verklaarde.

De Palestijnen hebben volgehouden dat hun aanwezigheid in de dorpen tientallen jaren teruggaat. Het Israëlische leger beweerde daarentegen dat ze af en toe het gebied waren binnengekomen tijdens seizoensmigratie, wat betekent dat ze geen recht op het land hadden.

Palestijnen die in de acht dorpen van de vuurzone wonen – die nu legaal kunnen worden uitgezet – verwierpen de beslissing.

“Dit is voor ons het laatste bewijs dat er geen gerechtigheid kan worden gezocht voor Palestijnen in Israëlische rechtbanken. Er is alleen gerechtigheid voor Joden”, zegt Nidal Younes, 64, die een onofficiële gemeenteraad van de Palestijnse dorpen leidt.

Masafer-Yaffa is een cluster van acht Arabische gehuchten in de heuvels van Hebron

Het Israëlische leger heeft gezegd bereid te zijn de lokale Palestijnen toe te staan ​​terug te keren om het land te bewerken en daar vee te hoeden in de weekenden en op Joodse feestdagen, wanneer het leger geen oefeningen houdt.

De rechtbank verwierp ook het argument van de Palestijnen dat massale uitzetting in strijd zou zijn met een wijdverbreid verbod op bevolkingsoverdracht in het internationaal recht. Mintz oordeelde dat het verbod bedoeld was om wreedheden zoals genocide te voorkomen en dus “niets, absoluut niets, te maken had met de kwestie die voor ons ligt”.

De B’Tselem-rechtengroep zei dat de beslissing van de rechtbank bedoeld was om “het land waarop ze wonen over te dragen aan Joden. Dat dit legaal is, bewijst maar weer eens dat de bezetter geen gerechtigheid kan verwachten van de rechtbank van de bezetter”, zei B’Tselem.

De groep riep de internationale gemeenschap op om “te voorkomen dat Israël de uitzetting uitvoert en ervoor te zorgen dat als dat toch gebeurt, de verantwoordelijken – inclusief ministers, legeraanvoerders en rechters – zullen worden vervolgd.”

Al meer dan twee decennia twisten het Israëlische leger, de Palestijnen en mensenrechtengroepen over de wettigheid van het verdrijven van de Palestijnen die in de vuurzone, bekend als Zone 918, wonen.

Palestijnen in Zone 918 hebben in de tussentijd een precair leven geleid. Omdat bijna alle bouw illegaal was, verscheurden de Israëlische autoriteiten regelmatig huizen, elektriciteitskabels en leidingen die bedoeld waren om water naar de dorpen op de heuvels te brengen.

IDF schietterrein Zone 918 in de Hebron Heuvels

Het gebied strekt zich uit over 33.000 dunams – ongeveer 8150 hectare – te midden van de heuvels in de buurt van de Palestijnse stad Yatta, in de buurt van Hebron. Verschillende Israëlische nederzettingen en illegale buitenposten zijn verspreid over de nabijgelegen heuveltoppen.

Acht gehuchten, meestal verzamelingen laaghangende huizen met geïmproviseerde daken, liggen in het gebied dat de regering wil vrijmaken voor militaire training. Lokale Palestijnen werken als herders en boeren en houden geiten en schapen langs de heuvels.

Na jaren van petities kwam de uitspraak van het Hooggerechtshof woensdagavond laat aan, op de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. Younes zei dat de timing bedoeld was om de beslissing te verdoezelen.

“Maak je je beslissing na 20 jaar om middernacht bekend?” zei Younes.

Begin jaren tachtig verklaarde het Israëlische leger het gebied voor het eerst tot vuurgebied. In 1999 heeft de regering van het leger op de Westelijke Jordaanoever uitzettingsbevelen uitgevaardigd aan de Palestijnse inwoners. Na een omvangrijke sloopoperatie gingen de bewoners in beroep bij het Hooggerechtshof, waar beide partijen het sindsdien uitvechten.

Israëlisch gerechtelijk precedent verbiedt het uitzetten van permanente bewoners uit een militair schietgebied op de Westelijke Jordaanoever. Het decennialange argument in de rechtbank draait om de vraag of het bestaan ​​van de dorpen dateert van vóór het besluit van het leger om het land te onteigenen en of hun aanwezigheid daar permanent of tijdelijk was.

Het Israëlische leger stelt dat de schietzone essentieel is voor militaire training vanwege de “onderscheidende geografische kenmerken”. In februari 2021 rolden Israëlische tanks door verschillende dorpen als onderdeel van een militaire oefening.

“Het vitale belang van deze vuurzone voor de Israëlische strijdkrachten komt voort uit het unieke topografische karakter van het gebied, dat specifieke trainingsmethoden mogelijk maakt voor zowel kleine als grote kaders, van een squadron tot een bataljon”, zei het Israëlische leger in de rechtszaal. deponeringen.

Maar archiefdocumenten uit de beginjaren van de Israëlische heerschappij op de Westelijke Jordaanoever suggereren dat de motivatie voor het afkondigen van lokale schietzones eerder politiek dan technisch was.

In een vergadering van het Settlement Committee van de regering in 1981 zei de toekomstige premier Ariel Sharon dat vuurzones in de South Hebron Hills nodig waren om ervoor te zorgen dat het gebied in Israëlische handen bleef.

“We hebben het idee dat we meer trainingszones aan de grens moeten afsluiten, aan de uitlopers van Hebron richting de woestijn van Judea. [Dit is] in het licht van het fenomeen dat ik eerder heb besproken – dat van Arabieren op het platteland die zich op de heuvel in de richting van de woestijn verspreiden”, zei Sharon, die destijds de commissie voorzat.

Bronnen:

  • naar een artikel van Aaron Boxerman “High Court greenlights expulsion of 1,300 Palestinians from army firing zone” van 5 mei 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.