Poetin verontschuldigt zich voor Lavrov’s uitspraken omtrent een ‘Joodse Hitler’

Premier Naftali Bennett (C) spreekt met de Russische president Vladimir Poetin (R) terwijl hij wordt vergezeld door minister van Volkshuisvesting Ze’ev Elkin, die op 22 oktober 2021 als vertaler optrad in de residentie van Poetin in Sochi, Rusland (Kobi Gidon/GPO)

Israël zei donderdag dat de Russische president Vladimir Poetin zijn excuses had aangeboden aan premier Naftali Bennett voor de wijdverbreide opmerkingen van zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, over de nazi-holocaust in de context van de aanhoudende invasie van Oekraïne.

In een verklaring van het kantoor van de Israëlische premier werd opgemerkt dat de twee leiders “de opmerkingen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov hadden besproken” tijdens een telefoongesprek.

“De premier accepteerde de verontschuldiging van president Poetin voor de opmerkingen van Lavrov en bedankte hem voor het verduidelijken van zijn houding ten opzichte van het Joodse volk en de herinnering aan de Holocaust”, aldus de verklaring.

In een interview met de Italiaanse televisie afgelopen weekend herhaalde Lavrov de aandringen van de Russische regering dat Oekraïne wordt geregeerd door neonazi’s, ondanks het feit dat president Volodymyr Zelensky joods is:

“Hoe kan er nazisme zijn in Oekraïne als hij een Jood is? Ik kan me vergissen, maar Adolf Hitler had ook Joods bloed. Dit stelt helemaal niets voor. Het wijze Joodse volk zegt dat de meest vurige antisemieten gewoonlijk Joden zijn.”

De opmerkingen maakten furore in Israël en internationaal, waarbij Bennett het Russische regime vertelde dat “het gebruik van de Holocaust van het Joodse volk als politiek instrument onmiddellijk moet stoppen”, en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid de woorden van Lavrov afkeurde als “onvergeeflijk en schandalig”.

De Israëlische verklaring van donderdag citeerde echter niet rechtstreeks de verontschuldiging van Poetin, terwijl een Kremlin-uitlezing van het telefoongesprek geen melding maakte van een verontschuldiging, maar eerder benadrukte dat Rusland en Israël dezelfde toewijding deelden om de herinnering aan de Holocaust te bewaren. 

De Russische verklaring benadrukte ook de aanstaande “Dag van de Overwinning” op maandag, die de geallieerde overwinning op nazi-Duitsland in 1945 markeert. Algemeen wordt verwacht dat Poetin 9 mei zal gebruiken als propagandakans, mogelijk door de overwinning in Oekraïne uit te roepen.

“Vladimir Poetin en Naftali Bennett benadrukten de speciale betekenis van deze datum voor de volkeren van beide landen, die zorgvuldig de historische waarheid over de gebeurtenissen van die jaren bewaren en de nagedachtenis van alle gevallenen eren, inclusief de slachtoffers van de Holocaust”, zei de Russische president. verklaring gezegd.

“De president van Rusland herinnerde eraan dat van de zes miljoen Joden die werden gemarteld in getto’s en concentratiekampen, en die door de nazi’s werden vermoord tijdens strafoperaties, 40 procent burgers van de USSR waren, en werd gevraagd om wensen van gezondheid en welzijn over te brengen aan de veteranen. woonachtig in Israël”, voegde de Russische verklaring eraan toe.

Naar verluidt feliciteerde Poetin Bennett ter gelegenheid van Israëls Onafhankelijkheidsdag, die donderdag viel. “Wederzijdse belangstelling werd uitgesproken voor de verdere ontwikkeling van vriendschappelijke Russisch-Israëlische betrekkingen en het onderhouden van nuttige contacten tussen de leiders van de twee landen”, vervolgde de verklaring.

Poetins ogenschijnlijk verzoenende houding ten opzichte van Israël komt aan het einde van een week waarin Russische vertegenwoordigers de kritiek op Jeruzalems positie ten opzichte van Oekraïne hebben opgevoerd. 

Woensdag beschuldigde de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova , Israël ervan huurlingen te sturen om “schouder aan schouder” te vechten met rechts-extremistische militievrijwilligers in Oekraïne.

Berlijn, 28 november 1941. Grootmoefti van Jeruzalem op audiëntie bij Reichsführer Adolf Hitler. Samen plannen maken om de Joden in ‘Palestina’ uit te roeien

Hitler was geen Jood

Het hardnekkige – en gevaarlijke – idee dat nazi-leider Adolf Hitler een joodse afkomst heeft, gaat terug tot de jaren 1920 en concentreert zich op de oorsprong van Hitlers grootvader van vaders kant.

Hitlers vader, Alois, werd in 1837 geboren als buitenechtelijk kind van de 42-jarige Maria Anna Schicklgruber. Er staat geen vader op zijn doopcertificaat, wat de bron werd van de speculatie dat Hitlers grootvader eigenlijk joods was.

“Geruchten daarover circuleerden begin jaren twintig in de cafés in München en werden in de jaren dertig gevoed door sensationele journalistiek van de buitenlandse pers”, schreef Ian Kershaw in zijn biografie ‘Hitler’.

Er werd wild gespeculeerd, waaronder dat de afstamming van Alois terug te voeren is op een joodse familie in Boekarest genaamd Hitler, of dat de fabelachtig rijke baron Rothschild Alois verwekte toen zijn moeder als bediende werkte in het Rothschild-herenhuis in Wenen.

De theorie werd aangemoedigd door de politieke rivalen van Hitler toen de nazi-leider in 1933 de controle over Duitsland overnam.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lazar Berman “Lavrov’s ‘Jewish Hitler’ comments are latest manifestation of an old, dangerous myth” van 4 mei 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Ben Cohen “Putin Apologizes for Lavrov’s Holocaust Comments, Israeli PM’s Office Says” van 5 mei 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.