Aan Poetin en Lavrov: ‘Israël is geen sjtetl maar de STAAT van de Joden!’

Israël…voor het geval je het nog niet gehoord hebt… steunt een neonazistisch regime in Oekraïne, ook al is de president, Zelenskyy, zelf joods. Bovendien zijn Joden zelf antisemitisch en… had Hitler had een Joodse afkomst.

Al dat gebrabbel komt via de minister van Buitenlandse Zaken van Poetin, Sergei Lavrov, die beter zou moeten weten. Hij zou moeten weten dat Oekraïne, de thuisbasis van antisemitisme door de hele geschiedenis heen, waar is, maar tegenwoordig wordt beschouwd als verreweg het minst antisemitische land in heel Europa. Dat zeggen de peilingen. Nadrukkelijk.

Verderop zou hij moeten weten dat Israël heeft geprobeerd het door het midden te spelen; geen kant kiezen, behalve het verstrekken van humanitaire hulp, net als de rest van de wereld. Maar voor sommigen is Israël duidelijk nooit de rest van de wereld. Het is er altijd voor gemakkelijke plukjes. Oude gewoontes zijn moeilijk af te leren.

Er is al opgemerkt dat Poetin door de jaren heen “goed voor de Joden” is geweest. Hij heeft antisemitisme in heel Rusland verboden. Hij heeft warme betrekkingen met de Russische Lubavitch-beweging en zijn judopartners zijn over het algemeen joden.

Wat er is gebeurd?

Nou, er gebeurt iets met sommige mensen als er iets misgaat. Ze vallen terug op oude etiketten en laster. Velen van ons hebben deze ervaring op persoonlijk niveau gehad wanneer een vertrouwde vriend, met een tegenslag, schokkend naar een donkere plaats gaat en zo een verborgen, lelijke waarheid over zichzelf onthult. Verbazingwekkend hoe dit jou en mij overkomt en… door de geschiedenis heen.

Tot op de dag van vandaag… een periode waarin Israël zijn onafhankelijkheid viert, gewonnen door een wonder of twee en door de heldhaftigheid van zijn zonen en dochters. Uit de as is Israël een sterk, levendig land, van wereldklasse op het gebied van wetenschap, technologie, landbouw, geneeskunde, literatuur, en zeker als een model in democratie.

Alles wat nodig was, was 74 jaar, terwijl andere landen nog steeds leren hun schoenveters te strikken. Daarom is Israël geen sjtetl die kan worden rondgeduwd, zoals het was in de goede oude tijd.

De Joodse marktplaats in de sjtetl Dvinsk (Daugavpils) in 1903 in het Letse deel van de Pale, aka het Vestigingsgebied [beeldbron: Museum of Family History]

Enter Lavrov. Het is verleidelijk om zijn opmerkingen aan te duiden als voorbij het bleke … als we spreken van elke insinuatie buiten de rede. Net zo waarschijnlijk hebben we het over het Verplichte Vestigingsgebied (voor Joden), aka de Pale of Settlement, een regio die tussen het midden van de 18e eeuw tot 1917 werd aangewezen als opsluitingsplaatsen voor de Russische Joden.

Zo was het onder de tsaren, en ook onder Stalin en zijn zuiveringen. Op de een of andere manier blijft het instinct bestaan. Die houdt in dat Joden moeten worden gemarkeerd als gescheiden en ongelijk en altijd onderworpen moeten zijn aan de grillen van deze of die tirannieke opperheren.

Deze keer niet. Israël is een baken van vrijheid, zozeer zelfs dat elke burger iets te zeggen heeft, en als zijn politiek af en toe wild wordt, zoals het geval is in een vrijheidslievende natie waarvan het alfabetiseringspercentage extreem hoog is … dit heeft Lavrov bereikt door zijn laster; hij verenigde de (politieke) stammen. 

Alle kanten, links, rechts, het midden, alles in één stem hekelde zijn roekeloze laster. Handen af, heren Poetin en Lavrov. Die sjtetl-dagen zijn voorbij. Israël is gearriveerd.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jack Engelhard “Israel is not a shtetl, Messrs. Putin and Lavrov” van 5 mei 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.