Nederland: Jodenhaat, geweld en Hitlergroet bij zaalvoetbalwedstrijd

Antisemitisme in de sport is wellicht de plaag van de 21ste eeuw. Hierboven doet de Franse voetbalploeg FC Nantes een poging om de Jodenhaat in te dammen [beeldbron: FC Nantes]

Twee spelers van de Amsterdamse Joodse zaalvoetbalvereniging ‘Maccabi’ zijn gisteravond tijdens een wedstrijd aangevallen door spelers van zaalvoetbalvereniging ‘Ateletico’ uit Amsterdam Nieuw-West.

Nadat de wedstrijd werd afgeblazen en de politie aankwam omdat het gehele team van Atletico op spelers van Maccabi in ging slaan, bracht een speler van Atletico een Hitlergroet. Een andere speler van Atletico wordt nog vastgehouden door de politie. De spelers van Maccabi zijn herstellende.

Groepsaanval, gescheld en Hitlergroet

Tijdens een gespannen thuiswedstrijd in de Amstelveense Emergohal liep het team van Maccabi uit protest van het veld af. Bij zaalvoetbal is fysiek contact niet de bedoeling, maar bij deze wedstrijd waren de spelers van Atletico “te veel aan het trekken en schoppen”, volgens getuigen. Toen de spelers van Maccabi van het veld liepen, begonnen de spelers van Atletico hen antisemitisch uit te schelden. Vervolgens viel een speler van Atletico een van zijn tegenstanders aan, en vielen alle zeven spelers van Atletico plus een meegereisde hooligan hun tegenstanders van Maccabi aan. Daarbij schopten en sloegen zij met zijn allen in op twee spelers van Maccabi. Een van de slachtoffers moest behandeld worden in het ziekenhuis.

Personeel van de Emergohal belde zodra het geweld uitbrak de politie. Zes politiewagens en 15 agenten kwamen snel aangereden. Terwijl de politie de vermoedelijke aanstichter van het incident oppakte, bracht een van zijn teamgenoten een Hitlergroet. Ongetwijfeld zal hij geweten hebben wat Nederland vandaag herdenkt, wat dit hele incident en de Hitlergroet nog schokkender maakt.

Openstaande rekeningen

Bij een eerdere wedstrijd, begin maart dit jaar, ontstond er al kwaad bloed tussen Atletico en Maccabi. Een speler van Atletico kreeg een rode kaart wegens natrappen, waarna een antisemitische scheldpartij uitbrak. “Joden, voetbal, je kunt het zelf wel invullen,” aldus een woordvoerder van Maccabi. Zowel Maccabi als de scheidsrechter van de partij dienden klachten in bij de KNVB, maar een onderzoek van de tuchtcommissie van de voetbalbond lijkt uit te blijven. De Joodse zaalvoetballers moeten nog een derde wedstrijd spelen tegen Atletico en houden hun hart vast.

Helaas is dit niet het eerste antisemitische incident bij een wedstrijd van de club in de afgelopen jaren. Er zijn vaker antisemitische scheldpartijen bij wedstrijden uitgebarsten en opgenomen in de afgelopen jaargangen van de CIDI Monitor Antisemitische Incidenten. Zo’n gewelddadig haatmisdrijf heeft de club echter gelukkig nog nooit eerder meegemaakt.

CIDI blijft in gesprek met de KNVB om antisemitisme uit het Nederlandse voetbal te verbannen, waar het ook gebeurt. CIDI is in contact met de gemeentes Amsterdam en Amstelveen over een duurzame aanpak van antisemitisme op elk sportief niveau.

Bronnen:

  • naar een artikelGeweld en Hitlergroet bij zaalvoetbalwedstrijd” van 4 mei 2022 op de site van Cidi.nl
  • naar een artikelKNVB doet onderzoek na bericht van geweld tegen Joods zaalvoetbalteam uit Amstelveen” van 4 mei 2022 op de site van Het Parool

Een gedachte over “Nederland: Jodenhaat, geweld en Hitlergroet bij zaalvoetbalwedstrijd

  1. Wanneer het er écht opaan komt kan je altijd op de Nederlander rekenen, ondanks al het geleuter hoe goed ze voor hun Joodse medeburgers waren/zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.