Nederland: Israëls volkslied gespeeld op militaire begraafplaats in Loenen

Op de Herzl Berg in Jeruzalem. Israëlische Herdenkingsdag (Yom HaZikaron) 2022 voor de gesneuvelde soldaten en slachtoffers van de Arabische terreur

Voor de eerste keer ooit werd tijdens een nationale herdenkingsceremonie voor gesneuvelde soldaten in Nederland het Israëlische volkslied “Hatikvah” gespeeld.

Het ongewone gebaar vond woensdag plaats op de erebegraafplaats in Loenen, een stad ongeveer 60 mijl ten oosten van Amsterdam, toen zowel Nederland als Israël een nationale dag van rouw vierden voor soldaten en enkele burgers die waren omgekomen in de militaire conflicten van het land.

Het spelen van “Hatikvah” was niet bedoeld om de Joodse staat te eren, maar om de vele Joodse verzetsstrijders en soldaten begraven in Loenen, de thuisbasis van de grootste militaire begraafplaats van Nederland met meer dan 4.000 graven, aldus de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs, die deze jaar woonden de plechtigheid bij.

“De organisatoren dachten dat het spelen van ‘Hatikvah’ tijdens een intermezzo tussen twee delen van de officiële ceremonie de beste manier was om de Joodse verzetsstrijders en soldaten die daar begraven zijn te eren”, vertelde Jacobs aan de Jewish Telegraphic Agency.

“Het resultaat was echt ontroerend”, voegde hij eraan toe. “Het feit dat dit jaar de Nederlandse herdenkingsdag van 4 mei viel op de Israëlische herdenkingsdag, Yom Hazikaron, droeg bij aan de symboliek van het evenement, hoewel de organisatoren de ceremonie niet op basis daarvan hebben ontworpen.”

Rabbi Jacobs legde samen met Cyrill Jean Nunn, de Duitse ambassadeur in Nederland, een krans op het centrale monument op de begraafplaats van Loenen.

Een van de bekendste Joden die in Loenen werd begraven, was Robert Etlin, een in Parijs geboren piloot die sneuvelde boven Nederland.

Frans-Joodse piloot Rober Etlin

Zijn familie vluchtte uit Frankrijk naar Marokko, waar zijn vader spioneerde voor het verzet tegen de troepen van de nazi-collaborerende Vichy-regering. Na de arrestatie van de vader vluchtten de overgebleven Etlins naar Cuba en vandaar naar de Verenigde Staten.

In 1942 meldde Robert Etlin zich vrijwillig aan als gevechtspiloot bij de Royal Air Force. Hij maakte deel uit van een eenheid van Franse vliegeniers die met de Britten vochten om hun land te bevrijden van de nazi-bezetting. Hij maakte deel uit van de Elzas-groep, genoemd naar de regio in Oost-Frankrijk waar de familie van Etlin is ontstaan.

Hij stierf bij een vliegtuigongeluk boven Loenen op 21 maart 1945 – slechts enkele weken voordat nazi-Duitsland zich overgaf. Zijn Spitfire-vliegtuig werd neergeschoten tijdens een routinepatrouille door een Duitse luchtafweereenheid, verborgen in dicht struikgewas.

Video: Opening Nationale Veteranenbegraafplaats door Koning Willem-Alexander op 26 november 2020

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Israel’s national anthem played at Dutch military cemetery as both nations honor fallen troops” van 4 mei 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.