Israël viert vandaag zijn 74ste verjaardag van de heroprichting en restauratie van de Joodse staat

Israël ging woensdagavond over van ernstig hartzeer naar feestelijke vreugde, toen het land zijn 74ste Onafhankelijkheidsdag inluidde, met oproepen tot eenheid in een poging om politieke geschillen te doorbreken die plechtige gebeurtenissen eerder tijdens Memorial Day ontsierden.

“Op dit moment, tussen deze twee dagen, met de overgang die zo moeilijk en zo Israëlisch is, slagen we er maar heel even in om echt één te zijn”, zei Knesset-voorzitter Mickey Levy in een keynote-toespraak tijdens de belangrijkste staatsceremonie die het begin markeerde van Onafhankelijkheidsdag op de berg Herzl.

“We slagen er even in om geen verdeeldheid tussen ons te laten komen. En als we het gisteren konden doen, en we kunnen het morgen, dan geloof ik dat we erin kunnen slagen om het elke dag te doen; om ervoor te kiezen om het goede in elkaar te zien, om ervoor te kiezen om de gezichten van mensen op te fleuren, om partnerschap te verkiezen boven verdeeldheid, om samen te zijn in dit huis voor ons allemaal.”

De opmerkingen weergalmden soortgelijke oproepen tot eenheid die de vakantieperiode kenmerkten, onder meer van president Isaac Herzog en premier Naftali Bennett.

Bennett, die werd lastiggevallen door anti-gouvernementele demonstranten tijdens de belangrijkste herdenkingsbijeenkomst van de staat op Memorial Day voor terreurslachtoffers, zei dat Israël weliswaar goed is toegerust om bedreigingen van buitenaf aan te kunnen, maar nog steeds wordt bedreigd door interne polarisatie.

“We kunnen ons niet laten overheersen door haat. We moeten elkaar in het beste licht zien, om te geloven dat anderen ook willen wat goed is voor de natie, zelfs als hun ideologie totaal anders is”, zei hij in een verklaring die door zijn kantoor werd vrijgegeven.

Zonder masker en druk samen met voor het eerst in twee jaar weinig coronavirusbeperkingen, verzamelden Bennett en duizenden anderen zich op de berg Herzl voor de ceremonie, waaronder recente aankomsten die Oekraïne en Rusland ontvluchtten, evenals regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Net als in voorgaande jaren was het hoogtepunt van de avond een traditionele fakkelceremonie ter ere van buitengewone burgers en anderen die hebben bijgedragen aan het land en de joodse gemeenschappen.

Onder die lichtbakens bevond zich Elizaveta Sherstuk, het hoofd van het Joodse gemeenschapscentrum in Sumy, Oekraïne, die honderden hielp ontsnappen aan de Russische invasie en kritische steun blijft bieden in de verwoeste grensstad.

“Dit is de erkenning van het belang van wat we doen”, vertelde ze aan The Times of Israel, voorafgaand aan de ceremonie.

Het acrobatisch team van de Israëlische luchtmacht vliegt tijdens de training voor een viaduct op Onafhankelijkheidsdag in Jeruzalem, op 3 mei 2022. (Yonatan Sindel/Flash90)

Bronnen:

  • naar een artikelWith ‘quiet’ fireworks and calls for kinship, Israel kicks off 74th Independence Day” van 4 mei 2022 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël viert vandaag zijn 74ste verjaardag van de heroprichting en restauratie van de Joodse staat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.