‘Nooit meer’: de oproepen van Iran tot genocide zijn geen loze dreigementen

Iraniërs bereiden zich voor om een ​​Israëlische vlag in brand te steken naast een foto van de overleden Iraanse generaal Qassem Soleimani tijdens een betoging ter gelegenheid van al-Quds (Jeruzalem) dag in Teheran, op 29 april 2022 – Foto van AFP

Dit jaar viel de islamitische heilige maand Ramadan samen met Yom Hashoah, Holocaust Remembrance Day. Op de laatste vrijdag van de Ramadan zagen we de leiders van Iran hun traditionele Quds Day-evenement houden, met herhaalde oproepen tot de vernietiging van Israël. 

In schril contrast daarmee, ter gelegenheid van de “Mars van de Levenden” in Polen, marcheerden delegaties van Arabische mensen en leiders naar Auschwitz in solidariteit met meer dan 2500 Joden van over de hele wereld om de Holocaust te herdenken.

Deze gebeurtenissen vertegenwoordigen twee enorm uiteenlopende mogelijkheden voor de toekomst van het Midden-Oosten: de ene biedt grote hoop en de andere zal alleen maar meer oorlog en lijden opleveren. De uitdaging voor het Westen is om de krachten van de hoop te versterken en tegelijkertijd de krachten van het kwaad het hoofd te bieden.

De verklaringen van Iraanse leiders op Quds Day die oproepen tot de vernietiging van Israël zijn geen loze dreigementen. Wat in feite ontbrak in het publieke gesprek in de westerse media over het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen, is de vernietigende rol die Iran speelt als obstakel voor vrede.

In zowel 2000 als 2008 stemde Israël in met twee genereuze aanbiedingen voor vrede via de tweestatenoplossing. Helaas hebben de Palestijnse leiders beide aanbiedingen afgewezen. Het was ook in deze periode dat de regering van Iran al het mogelijke deed om de hoop op vrede letterlijk op te blazen.

Tussen 1993 en 2008 waren er 168 Palestijnse zelfmoordaanslagen op Israëlische bussen, in restaurants, in winkelcentra en meer. Bij deze zelfmoordaanslagen en andere terreuraanslagen kwamen meer dan 1.000 Israëlische burgers om het leven en raakten nog vele duizenden gewond.

Jeruzalem, 29 januari 2004. Zelfmoordaanslag op Lijnbus 19 gekend als de ‘Gaza Street bus bombing‘. De balans was zwaar: 11 doden en meer van 50 gewonden [beeldbron: IMFA/©2004 Reuters/Nili Bassan]

Hoewel Palestijnse terreurgroepen zorgden voor de haatdragende ideologie en de zelfmoordterroristen, was het vaak Iran dat de financiële middelen en technische ondersteuning leverde om massamoord te plegen. En vandaag vormt de steun van Iran aan Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad een groot obstakel voor vrede. Dit zijn dezelfde terreurorganisaties die afgelopen zomer meer dan 4.000 raketten vanuit Gaza op Israëlische burgers hebben afgevuurd, en die nu terreuraanslagen plegen.

Naast de steun van Iran aan het Palestijnse terrorisme, verwerpt het alle pogingen tot vrede en normalisatie tussen Israël en de Arabische wereld. Tijdens het Quds Day-evenement van dit jaar zei de hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei , in zijn toespraak : “De Islamitische Republiek Iran pleit voor en steunt het kamp van het verzet … We veroordelen het beleid van normalisering van de betrekkingen.”

Daarentegen werd de “Mars van de Levenden” dit jaar in Polen bijgewoond door delegaties van Arabieren uit zowel Israël als het bredere Midden-Oosten. De Israëlische NGO Atidna bracht een delegatie van 100 Israëlisch-Arabische tieners naar Polen. Ze promoten een nieuw model van positieve integratie in de Israëlische samenleving. 

Een andere delegatie werd georganiseerd door de organisatie Sharaka, een NGO die is opgericht om na de Abraham-akkoorden relaties van mens tot mens op te bouwen tussen Israël en de Arabische wereld. De delegatie bestond uit vijftien Arabieren uit zowel Israël als het bredere Midden-Oosten. (Volledige openbaarmaking: de delegatie werd geleid door mijn zoon Dan Feferman, directeur Communicatie en Global Affairs voor Sharaka).

Zoals hij tegen een verslaggever zei: “Door het conflict heeft de Arabische wereld de Holocaust te lang geminimaliseerd, gebagatelliseerd, genegeerd of ontkend, door te beweren dat het een samenzwering is, dat het iets is dat door de Joden wordt gebruikt om dingen die verband houden met Israël te rechtvaardigen. Dit [was] echt bedoeld als een eye-opening trip.”

Om de vredeskrachten in de regio te versterken, moeten er twee dingen gebeuren.

Ten eerste, terwijl de Verenigde Staten en hun westerse partners onderhandelen over de verlenging van de nucleaire deal met Iran, mogen ze de vernietigende rol van Iran in het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen niet negeren. De belangrijkste factor zal zijn het afwijzen van de eis van Iran om de economische sancties tegen de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) op te heffen.

Het is via de elite Quds Force van de IRGC dat Iran een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ondersteunen van het Palestijnse terrorisme. Onze organisatie biedt een webpagina met details over de uitgebreide materiële steun die de IRGC Quds Force biedt aan een verscheidenheid aan terroristische organisaties, waaronder Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad.

De tweede factor bij het bevorderen van vrede in het Midden-Oosten zou van de Amerikaanse academische gemeenschap moeten komen. Te lang hebben academici de vernietigende rol van Iran in het Israëlisch-Palestijnse conflict genegeerd, terwijl ze de aandacht richtten op het beschuldigen van Israël. Het resultaat is de BDS-beweging die oproept tot de boycot van, desinvestering van en sancties tegen Israël. BDS heeft niets anders bereikt dan meer haat te creëren en barrières voor vrede op te werpen.

In plaats daarvan zouden Amerikaanse academische instellingen aandacht en steun moeten gaan vestigen op positieve ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De Arabieren die op Yom Hashoah naar Auschwitz kwamen om meer te weten te komen over de Holocaust en de Abraham-akkoorden zijn slechts twee voorbeelden.

De parallelle gebeurtenissen van Yom Hashoah in Auschwitz en Quds Day in Iran bieden ons belangrijke keuzes. Als we een betere toekomst voor het Midden-Oosten willen zien, moeten we Iran en zijn krachten van het kwaad het hoofd bieden en tegelijkertijd de krachten van vrede en verzoening ondersteunen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Bob Feferman‘Never Again’: Iran’s Calls for Genocide Aren’t Empty Threats” van 3 mei 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelNasrallah warns Israel as Hezbollah backers rally on border to mark Quds Day” van 29 april 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.