Frontex, het grensbeschermingssysteem van de E.U., wordt thans een toerismekantoor voor migranten

De directeur-generaal van Frontex, Fabrice Leggeri, moest op 28 april 2022 ontslag nemen omdat hij het opengrenzenbeleid van de pro-migrantenlobby binnen de EU niet ondersteunt

De pro-migrantenlobby binnen de Europese Unie heeft gewonnen: Fabrice Leggeri, directeur-generaal van Frontex, het Europese agentschap dat belast is met het bewaken van de EU-grenzen, werd gedwongen om op 28 april 2022 een ontslagbrief te sturen. Zijn ontslag werd aanvaard door het bord.

Frontex, het Europees Grens- en Kustwachtagentschap, werd in 2004 opgericht om de EU-lidstaten en de met het Schengengebied geassocieerde landen – landen die onderling paspoortvrij verkeer toestaan ​​– te helpen de buitengrenzen van de EU te beschermen.

Frontex had in 2021 een budget van 544 miljoen euro (een half miljard dollar) en had 1.000 Europese functionarissen in dienst. Tegen 2027 zal hun aantal (kustwachten en grenswachten) vertienvoudigd zijn. Ook zijn er plannen dat de Europese kustwachten worden bewapend.

Belangrijk is dat Frontex niet onder direct toezicht van de Europese Commissie staat. Het hoofd van Frontex rapporteert aan een raad van bestuur, bestaande uit de ministers van Binnenlandse Zaken van de 27 lidstaten van Europa. Wel heeft de Europese Commissie twee vertegenwoordigers in het bestuur van Frontex.

De relatieve institutionele onafhankelijkheid van Frontex verklaart de aard van de middelen die werden gebruikt om het vertrek van een directeur-generaal te bewerkstelligen: zijn optreden werd beschouwd als vijandig tegenover het opengrenzenbeleid van de commissie.

Fabrice Leggeri, benoemd in 2015 en herbenoemd in 2019, is de afgelopen twee jaar het doelwit geweest van meerdere, meedogenloze aanvallen. De Zweedse commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson (sociaal-democraat), talrijke pro-migranten NGO’s ( Sea WatchFront-Lex en Progress Lawyers NetworkGreek Helsinki Monitor …), leden van het Europees Parlement – hebben allemaal Frontex en Leggeri beschuldigd om van de Europese Unie een “fort” te maken en de mensenrechten van migranten te willen ondermijnen.

De intensiteit van de politieke conflicten rond de migratieproblematiek in Europa moet worden begrepen, evenals het verband met de Tweede Wereldoorlog. Europeanen zijn er nooit van hersteld dat ze hun grenzen hebben gesloten voor Joodse vluchtelingen die door de nazi’s werden vervolgd

De Europese Unie heeft het daarom tot haar plicht gemaakt om te waken over de rechten van “vluchtelingen” van over de hele wereld; het maakt niet uit of deze “vluchtelingen” echte vluchtelingen zijn die op de vlucht zijn voor vervolging, of gewoon economische migranten die op zoek zijn naar een welvarender leven. 

Dat Europese schuldgevoel wordt, niet verwonderlijk, tegenwoordig vaak uitgebuit door verschillende politieke, economische en medialobby’s. Verdedigers van multinationals zien massale immigratie als een manier om de arbeidskosten te verlagen; zelfverklaarde ‘progressieven’, talrijk present in de media, verdedigen een verplicht multiculturalistisch model dat elke kritiek op immigratie beschouwt als een excuus voor racisme.

Het was een reportage van de Duitse televisiezender ARD, gefilmd met een verborgen camera, die dit nieuwste kruitvat in gang zette. In oktober 2021 filmden journalisten van het ARD-kanaal een “push back”, de hardhandige methoden die door Griekse grenswachten worden gebruikt om migranten terug te sturen, evenals het gebruik van honden om ze te volgen. Vooral de media – de Britse Guardian en de Duitse ARD – bekritiseerden de manier waarop Frontex naar verluidt een oogje dichtkneep voor die misbruiken.

Het was deze passiviteit van Frontex-agenten die leidde tot een onderzoek door OLAF (European Anti-Fraud Office), de interne onderzoeksdienst van de Europese Unie. Het in februari 2022 door OLAF opgestelde rapport — 129 pagina’s en 700 pagina’s bijlagen – haalde vernietigend uit naar Leggeri. 

‘Heksenjacht door links’

Er werden drie grieven tegen hem ingediend: niet-naleving van procedures, ontrouw aan de Europese Unie en slecht personeelsbeheer. Een voorstel om een ​​tuchtprocedure tegen hem in te leiden werd echter overweldigend verworpen met 22 stemmen tegen, 5 voor en 1 onthouding.

De drie grieven tegen Leggeri komen neer op één: Frontex zou sommige EU-lidstaten hebben geholpen om migrantenstromen buiten hun grenzen “terug te dringen”. Het is niet zo dat Leggeri een persoonlijke anti-migrantenhouding aannam. Zijn vijanden weigerden er zelfs rekening mee te houden dat de migranten in bepaalde gevallen werden geïnstrumentaliseerd door machten die vijandig stonden tegenover Europa, zoals Turkije of Wit-Rusland.

In februari-maart 2020 heeft Turkije bijvoorbeeld enkele duizenden illegale migranten naar Griekenland geduwd , een vijandig gebaar dat zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel als “onaanvaardbaar” beschouwde. “Niemand kan de EU chanteren”, viel ook de Europese commissaris voor Migratie Margaritis Schinas in .

Filips Michiels in Doorbraak:

Een jaar later, in november 2021, importeerde de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, uit wraak voor westerse sancties, migranten uit het Midden-Oosten en lanceerde ze tegen de grenzen van Polen en Litouwen.

De onderzoekers van OLAF hielden helaas geen rekening met het politieke aspect van deze migratiestromen en beschuldigden Leggeri van het verraden van zijn missie om de Europese lidstaten te “controleren”.

Deze beschuldiging vormt de kern van het conflict in de Europese Unie: moeten EU-lidstaten hun grenzen altijd open houden? En is het de taak van Frontex om ervoor te zorgen dat de grenzen van de EU-lidstaten altijd open blijven?

In het OLAF-rapport wordt Leggeri bekritiseerd omdat hij langdradig was bij het aanwerven van “twintig waarnemers van de grondrechten” – politieke commissarissen die belast zijn met het waarborgen van de eerbiediging van de rechten van migranten – en dat hij met zijn voeten heeft gesleept bij het opzetten van een systeem voor toezicht op de “grondrechten”.

Telkens wanneer de Europese Unie het heeft over “grondrechten”, wordt het recht van migranten op vrij verkeer besproken. Nooit de rechten van de gastbevolking. In deze context wordt een “pushback” gezien als een halsmisdaad.

Deze “waarnemers” die belast zijn met de grondrechten brengen geen verslag uit aan de directeur-generaal, dus alleen Frontex illustreert het dilemma van de Europese Unie: vluchtelingen opvangen en illegale migranten terugsturen die economische kansen zoeken, of alle migranten verwelkomen uit angst om echte vluchtelingen?

In zijn ontslagbrief schreef Leggeri : “Het lijkt erop dat het mandaat van Frontex waarop ik in juni 2019 werd gekozen en vernieuwd, stilzwijgend maar effectief is gewijzigd.” Het was een manier om te zeggen dat de missie van Frontex niet langer de bescherming van de grenzen is, maar alleen de bescherming van het recht van migranten om zich te vestigen waar ze maar willen. 

Dit standpunt werd bevestigd door de Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik, leider van de werkgroep Frontex van het Europees Parlement. In een spottende tweet legde Strik uit dat Frontex nooit is veranderd. De realiteit, zei ze , is dat Leggeri “nooit heeft begrepen dat Frontex bij al zijn acties de grondrechten moet beschermen”. Ze voegde eraan toe: “De volgende regisseur moet hier een topprioriteit van maken.”

Met het vertrek van Leggeri wordt Frontex officieel een toeristenbureau voor migranten, geen bureau dat de Europese grenzen beschermt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yves Mamou “European Union’s Border-Protection System Now A Tourism Agency for Migrants” van 3 mei 2022 op de site van The Gatestone Institute
  • naar een artikel van Filip Michiels “De heisa om Frontex: ook een ideologisch geladen strijd” van 6 mei 2022 op de site van Doorbraak

Een gedachte over “Frontex, het grensbeschermingssysteem van de E.U., wordt thans een toerismekantoor voor migranten

  1. LOL!

    De consequenties van deze “”winst” zullen we over ong. 10 jaar zien!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.