China haalt uit naar de expansiepolitiek van de NAVO, de VS en de EU naar het Oosten

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian

Wie de positie wil kennen van de Volksrepubliek China in de oorlog die momenteel woedt tussen Oekraïne en Rusland en de rol van de Verenigde Staten en de Navo in dit bloederig conflict dat ons stilaan aan de rand van een Derde Wereldoorlog voert, krijgt hier een inkijk van Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

MEMRI:

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, zei in een verklaring van 13 april 2022 zei dat als er een land is dat probeert de bestaande internationale orde te vernietigen, het de Verenigde Staten is. 

Hij zei dat de bombardementen op Joegoslavië in 1999, de invasies van Irak en Syrië, de oostelijke “uitbreiding” van de NAVO ondanks de zorgen over de nationale veiligheid van Rusland, en het aanwakkeren van de crisis tussen Oekraïne en Rusland, voorbeelden zijn van Amerika’s minachting voor het internationale systeem.

Zhao Lijian beschuldigde de NAVO ervan vast te houden aan “verouderde” veiligheidsconcepten en het oude “draaiboek” uit de Koude Oorlog. Vervolgens riep hij de NAVO op om te stoppen met het verspreiden van desinformatie over China en af ​​te zien van haar confronterende benadering van ‘het trekken van ideologische lijnen.

Aan de vooravond van de Val van de Berlijnse Muur in 1989, telde de Navo 16 lidstaten. Vandaag zijn dat er 30. Vanaf 1990 werd de Navo uitgebreid met 14 lidstaten uit het voormalige Oost-Europa. Officieel zijn Oekraïne, Georgië, en Bosnië & Herzogovina, kandidaat lidstaten. Ook Finland en Zweden lonken thans naar lidmaatschap van de Navo.

Zhao Lijian zei:

“Als er één land is dat de bestaande internationale regels en het internationale systeem probeert aan te vechten of te vernietigen, dan zijn dat de Verenigde Staten zelves.

“Toen de VS brutaal de Federale Republiek Joegoslavië bombardeerden en Irak en Syrië binnenvielen zonder het mandaat van de VN-Veiligheidsraad, speelden ze dan volgens internationale regels?

“Toen de VS in vijf golven aandrongen op de oostelijke uitbreiding van de NAVO zonder acht te slaan op de veiligheidszorgen van Rusland, resulteerde dit in de escalatie van regionale spanningen. Handhaafde zij dan het internationale systeem?

“Toen de VS vredesbesprekingen denigreerde en de spanningen op alle mogelijke manieren aanwakkerde nadat het conflict tussen Rusland en Oekraïne uitbrak, hield het zich dan aan de internationale regels?

“Toen de VS unilaterale sancties escaleerden, ongeacht het trage economische herstel in de wereld en Europa en de wereld dieper in de crisis duwden, handhaafde het dan het internationale systeem?”

Eerder, op 13 april 2022 haalde Zhao Lijian expliciet uit naar de rol van de Navo:

“De secretaris-generaal van de Navo (de Noor Jens Stoltenberg) negeert al een tijdje feiten en verwarde zwart met wit bij het uiten van ongegronde beschuldigingen, laster en aanvallen tegen China. Hij heeft onverantwoordelijke opmerkingen gemaakt over het buitenlands beleid van China, de ‘Chinese dreiging’ gepromoot en gebruikte onlangs zelfs dwang op China.

“China betreurt en verwerpt dit, en heeft vele malen plechtige verklaringen afgelegd met de NAVO. Als de grootste militaire alliantie geboren uit de Koude Oorlog, heeft de NAVO lang vastgehouden aan het achterhaalde veiligheidsconcept, en voerde ze blokconfrontaties uit volgens het draaiboek van de oude Koude Oorlog en reduceerde zichzelf tot het instrument van een land voor hegemonie, terwijl het beweerde een defensieve organisatie te zijn.

“De NAVO heeft voortdurend problemen veroorzaakt en in werkelijkheid confrontaties gecreëerd, terwijl ze andere landen heeft gevraagd zich te houden aan de basisnormen die de internationale betrekkingen beheersen, heeft de NAVO op grove wijze oorlogen gevoerd tegen soevereine landen en lukraak granaten afgevuurd die hebben geleid tot burgerdoden en ontheemding.

“China is altijd een bouwer van wereldvrede geweest, een bijdrage aan de mondiale ontwikkeling en een bewaker van de internationale orde. We zullen standvastig de weg naar vreedzame ontwikkeling volgen. De ontwikkeling van China betekent kansen voor de wereld in plaats van een bedreiging voor iedereen.

“De NAVO moet onmiddellijk stoppen met het verspreiden van desinformatie en provocerende opmerkingen gericht tegen China en de confronterende benadering van het trekken van ideologische lijnen opgeven. De NAVO heeft Europa ontwricht. Ze moet stoppen met proberen om Azië en de hele wereld te destabiliseren.”

Bronnen:

  • naar een artikelChinese Foreign Ministry Spokesman Zhao Lijian: China Will Continue to Be a Guardian of World Peace” van 13 april 2022 en een artikelChinese MFA Spokesman Zhao Lijian: If Anybody Is Undermining International Order, It Is America; Ukraine, Iraq, Syria, NATO Expansions Are Examples” van 22 april 2022 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.