Shin Bet ontmaskert Iraans netwerk op Facebook om Israëli’s te rekruteren

Iraanse agent ging undercover op Facebook en WhatsApp onder de fakenaam Sara Puppi

De Shabak (Shin Bet) heeft de afgelopen maanden een Iraans netwerk blootgelegd dat heeft gewerkt aan het lokaliseren en rekruteren van Israëlische burgers om informatie te verzamelen en zelfs Israëlische doelen te schaden.

Het netwerk werkte om contact te leggen via een fictief Facebook-profiel onder de naam “Sara Puppi”, die zichzelf voorstelde als een jong Joods meisje, met connecties en zaken in Israël. Dit fictieve profiel kreeg in korte tijd duizenden volgers, de meesten uit Israël. Na oprichting op Facebook is het profiel overgezet naar de WhatsApp app.

In de afgelopen maanden heeft de Shabak een toename geconstateerd van het gebruik van internet voor het rekruteren van Israëlische burgers om inlichtingen en terroristische activiteiten te verzamelen.

De Iraanse telefoniste die het fictieve “Sara Puppi”-profiel gebruikte, vroeg zijn agenten in Israël, zonder te weten dat de Shabak tegen hem werkte, om informatie te vinden over Israëli’s die van belang zijn voor de Iraanse inlichtingendienst. De Iraanse operator vroeg de vermeende Israëlische agenten ook om informatie te verzamelen over Israëlische persoonlijkheden en onderzocht zijn bereidheid om hen kwaad te doen, terwijl hij druk uitoefende en sommen van duizenden dollars veiligstelde als betaling voor de operatie. Soms werd zelfs geprobeerd om met emotionele en romantische manipulaties de Israëlische agenten te dwingen de hun opgedragen taken uit te voeren.

De Iraanse operator gebruikte Bitcoin om geld over te maken naar zijn agenten in Israël.

De Iraanse operator achter het Facebook-profiel gebruikte een dekmantel van zakenman zijn om verschillende taken toe te wijzen, zoals een verzoek om wraak op degenen die hem geld schuldig zijn, een verlangen om persoonlijke tegenstanders schade toe te brengen en zelfs een verlangen om LGBT-mensen kwaad te doen.

Daarnaast geeft de Iraanse exploitant ook opdracht aan agenten om opruiende buitenreclame te maken tegen de Russische president Vladimir Poetin, met als doel de betrekkingen tussen Israël en Rusland te schaden als reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

De Iraanse operator probeerde ook inlichtingen te verzamelen en de vertegenwoordigers van zakenbedrijven en diplomaten van Arabische landen die in Israël actief zijn, schade toe te brengen.

Bronnen:

  • naar een artikelIranian network to recruit Israelis exposed” van 2 mei 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van David Israel “Shin Bet Exposes Fictitious Iranian Recruiter on Facebook Named Sara Puppi” van 2 mei 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.