Hoe Iran van achter de schermen het Palestijns geweld bovenop de Tempelberg stuurt en bewapent

“Iran voorzag ons van raketten en we verrasten de wereld toen ons verzet zich richtte op Beersjeba. Als Iran er niet was geweest, zou het verzet in Palestina niet over zijn huidige capaciteiten beschikken.”
(Hamasleider Yahiya Sinwar, Gaza, 30 mei 2019 –bron)

Zijn de wereldwijde media medeplichtig aan het verdoezelen van de ware grondoorzaken van de aanhoudende onrust op heilige plaatsen in Jeruzalem?

Nieuwsorganisaties herhalen inderdaad dezelfde fouten die ze maakten voorafgaand aan het door Hamas geïnitieerde conflict  met Israël in mei 2021 door er niet in te slagen de punten te verbinden tussen Palestijns geweld en de destabiliserende inspanningen van Iran in de regio.

Op 15 april 2022, slechts enkele uren nadat Hamas-aanhangers opnieuw een aanval met voorbedachten rade lanceerden tegen Israëlische veiligheidstroepen bovenop de Tempelberg, belde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian de politieke leider van de Palestijnse terreurgroep.

Tijdens het gesprek prees de topdiplomaat van Teheran naar verluidt de door Hamas bevorderde chaos binnen en buiten de Al-Aqsa-moskee als “het verzet van het heroïsche en dappere volk van Palestina [sic]”.

Van zijn kant bedankte Hamas-chef Ismail Haniyeh Amir-Abdollahian voor de “steun van de Islamitische Republiek aan de heilige zaak van de bevrijding van Palestina [sic] en de heilige stad al-Quds [Jeruzalem in het Arabisch].” Een dag eerder publiceerde de Iraanse leider Ali Khamenei de opname van een toespraak  waarin hij Palestijnse relschoppers prees.

Ondertussen woonde een vooraanstaande Palestijnse geestelijke die deze week predikt in Al-Aqsa een virtuele conferentie  bij samen met de leiders van Hamas, Hezbollah en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), alle door de  VS aangewezen terroristische organisaties  die aanzienlijke steun krijgen van Iran. 

In hun videotoespraken waarschuwden de terreurcommandanten dat spanningen in Jeruzalem zouden kunnen leiden tot een “regionaal conflict” waarbij Iran en zijn handlangers betrokken zijn.

De media zwijgen

Maar hoewel analisten en zelfs Palestijnse functionarissen het erover eens zijn dat door Iran gesteunde Hamas – en niet Jordanië of de Palestijnse Autoriteit – nu de Tempelberg controleert, waar het Al-Aqsa-moskeecomplex zich bevindt (zie hier,  hier en  hier), hebben de meeste media verzuimde verslag uit te brengen over de rol van de mullahs bij het aanzetten tot geweld in Jeruzalem.

Dit ondanks het feit dat de veiligheidssituatie in Israël snel verslechterde op 7 mei vorig jaar, toen de Palestijnen de Quds-dag markeerden. Het wordt jaarlijks gehouden op de laatste vrijdag van de ramadan en werd in 1979 gelanceerd door de toenmalige Iraanse leider Ruhollah Khomeini uit protest tegen het bestaan ​​van de Joodse staat.

Sindsdien hebben Iraanse functionarissen op elke Quds-dag de toezegging van de Islamitische Republiek herhaald om “het zionistische regime uit te roeien” door middel van haar terreurvolmachten die oorlog blijven voeren in de gebieden die zich uitstrekken over “de Rode Zee tot aan de Middellandse Zee” (zie bijvoorbeeld, hier en hier).

Om dit doel te bereiken, voorziet Iran Hamas, PIJ en andere Palestijnse terroristische groeperingen van fondsen, wapens en militaire training .

Ayatollah Ahmad Jannati, secretaris van de Iraanse Guardian Council, legde onlangs uit dat Quds Day ook dient om de “wereldwijde haat” tegen het “bezettende zionistische regime” te intensiveren. In feite hebben gemeenteambtenaren in Berlijn in 2021 de Quds Day-mars verboden vanwege het gewelddadige en antisemitische karakter van het evenement; Joodse organisaties hebben Londen opgeroepen dit  voorbeeld te volgen.

Dit jaar valt Quds-dag op vrijdag 29 april. In afwachting daarvan lanceerde Teheran een social media-campagne met de slogan: “Palestina [sic], het eerste nummer van de moslimwereld.” De bijbehorende hashtag, #Quds_Main_Issue , werd binnen enkele dagen zo’n 1500 keer gedeeld door Twitter-accounts die aan het Iraanse regime zijn gekoppeld. 

Materialen verspreid door het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken pleitten voor het “onwettig verklaren van het zionistische regime” door terroristische groeperingen die opereren onder de vlag van de “As van het Verzet” van Iran.

De invloed van Iran sijpelt door in de retoriek die routinematig wordt gebruikt door Hamas, de zelfbenoemde ‘ verdediger van Jeruzalem en de islamitische heilige plaatsen ‘.

‘Iran steunt de bevrijding van Palestina met al zijn macht’

Op 26 april woonde Ekrima Sabri , de voormalige grootmoefti van Jeruzalem, een online top bij ter gelegenheid van Quds-dag. Sprekers waren onder meer Hassan Nasrallah van Hezbollah, Ismail Haniyeh van Hamas en Ziyad al-Nakhala van PIJ – evenals de aartsbisschop van de Grieks-orthodoxe kerk in Jeruzalem.

“De [islamitische] natie is verplicht om de inwoners van Jeruzalem te verdedigen”, vertelde Sabri op de door Iran gesponsorde conferentie. Met name Sabri’s opvolger als grootmoefti werd in mei 2021 uit de Al-Aqsa-moskee gezet  nadat hij weigerde Hamas in zijn preek te steunen.

Nasrallah voegde eraan toe: “Jeruzalem heeft een as die een sterke, solide regionale vergelijking creëert om [het] te beschermen en te bevrijden.” 

Een vertegenwoordiger van de in Jemen gevestigde Houthi-rebellen sprak een soortgelijk gevoel uit en verklaarde dat “elke existentiële bedreiging voor Al-Quds een regionale oorlog betekent” en dat de door Iran gesteunde Houthi’s “niet zouden aarzelen om deel te nemen” met “onze broeders in de as-mogendheden”. van verzet en jihad.”

PIJ-hoofd al-Nakhala was even duidelijk: “Ook Iran staat met alle macht en toewijding achter de [sic] bevrijding van Palestina”, merkte hij op.

De volgende dag meldden Iraanse staatsmedia  dat een Hamas-delegatie in Teheran was aangekomen. Het IRNA-stuk zei dat de groep, geleid door Khalil al-Hayya, op 28 april een bijeenkomst zou bijwonen om “de laatste status van het verzet van de Palestijnse natie” te bespreken. Hoogstwaarschijnlijk zal de delegatie de Quds Day-vieringen bijwonen in de Iraanse hoofdstad , waar  IRGC- majoor-generaal Hossein Salami zal spreken naast “een commandant van de As van het Verzet”.

Om niet achter te blijven, hebben extra Palestijnse terreurgroepen die Iraanse steun krijgen, waaronder het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina  (PFLP) en de  Volksverzetscomitésopgeroepen tot meer geweld tijdens Quds Day-evenementen in de Gazastrook.

In februari had een vertegenwoordiger van de door het Westen gesteunde Palestijnse Autoriteit de Iraanse president Ebrahim Raisi al verteld dat Ramallah hoopt dat “met de uiteindelijke overwinning en de vorming van een onafhankelijke Palestijnse staat met de Heilige Quds als hoofdstad, we in staat zullen zijn om zeg gebeden in de Al-Aqsa-moskee onder leiding van ayatollah Khamenei.”

De hand van Iran in het zaaien van onrust in Jeruzalem en daarbuiten is duidelijk zichtbaar. Maar tijdens een interview op 20 april met de Israëlische premier Naftali Bennett , beschuldigde CNN-presentator Christiane Amanpour Israël van het creëren van “veel spanning” door te proberen het geweld op de heiligste plaats van Jeruzalem te beteugelen.

Zoals analist Jonathan Schanzer opmerkte in zijn boek Gaza Conflict 2021 , “zijn de voorbereidingen voor een conflict tegen Israël constant, en meestal met hulp van staatssponsors. Er is zelden één enkele vonk die een conflict doet ontbranden. Er is geen single point of failure – behalve misschien in de rapportage die volgt.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “Media’s Eyes Wide Shut: Iran’s ‘Hidden’ Hand Behind Palestinian Violence Atop Temple Mount” van 28 april 2022 op de site van Honest Reporting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.