Antisemitisme: ADL waarschuwt voor geweld van linkse anti-zionistische groepen

Een anti-Israël manifestatie van de antisemitische organisatie Students for Justice in Palestina (SJP) in november 2017 in New York City [beeldbron: The Jewish Standard]

De CEO van de Anti-Defamation League, Jonathan Greenblatt, stelde antizionisme gelijk aan antisemitisme en zei dat zijn retoriek hetzelfde risico op gewelddadige resultaten inhoudt tijdens een toespraak op de nationale top van de organisatie.

De toespraak van Greenblatt die zondag online werd gehouden, komt op het moment dat zowel Democraten als Republikeinen de andere partij steeds vaker beschuldigen van het tolereren van antisemitisme. 

De ADL heeft beide partijen opgeroepen om antisemitisme binnen hun eigen gelederen aan te pakken, maar de toespraak markeerde een zeldzaam moment waarop de organisatie ondubbelzinnig verklaarde dat antizionisme een uiting van antisemitisme is.

Passage uit de antisemitisme definitie IHRA:

Greenblatt bracht in zijn toespraak de retoriek van zowel rechts als links in verband met de piek in antisemitische incidenten die de ADL vorige week rapporteerde.

“Daarom zien we deze sprong in antisemitische incidenten – omdat groepen van alle kanten van het ideologische spectrum hun woorden gebruiken om het OK te maken om Joden te haten”, zei Greenblatt.

Hij erkende het geweld dat vaak met extreemrechts wordt geïdentificeerd, maar zei dat dat het risico van antizionistische retoriek van links niet verminderde.

“In tegenstelling tot hun rechtse analogen, hebben deze organisaties zichzelf misschien niet bewapend of betrokken bij een opstand die bedoeld was om onze regering omver te werpen, maar deze radicale actoren denigreren en ontmenselijken regelmatig Joden”, zei Greenblatt. Hij noemde aanvallen op joden tijdens het conflict tussen Israël en Gaza een jaar geleden.

“Nogmaals, ik ben niet bezig met het verminderen van de bijzondere dreiging van blanke nationalisten; maar zoals we afgelopen mei zagen, is wrede retoriek niet alleen een abstracte kwestie’, zei hij. “Nee, het is gevaarlijk en destabiliserend omdat het zich in de echte wereld kan manifesteren en individuen ertoe kan aanzetten gewelddadig te handelen.”

Greenblatt noemde drie groepen aan de linkerkant: Jewish Voice for Peace (JVP), de Council on American Islamic Relations (CAIR) en Students for Justice in Palestina (SJP), voor wat hij zei dat het antisemitische samenzwering en Palestijns geweld in conflict met Israël waren. Hij merkte de omhelzing op van sommige van deze groepen slogans, zoals ‘globaliseer de intifada’.

De term, zei Greenblatt, verwees naar “een gewapend conflict dat varieerde van stenen die naar soldaten werden gegooid tot zelfmoordterroristen die zichzelf tot ontploffing brachten in overvolle restaurants vol vrouwen en kinderen in Jeruzalem.” De eerste en tweede intifada’s waren Palestijnse opstanden in de jaren tachtig en negentig en in het begin van de jaren 2000.

De betrokken antisemitische groepen zeiden in reactie dat de ADL zichzelf marginaliseerde. “Wat Greenblatt echt aankondigt, is dat de ADL zijn pretentie om antisemitisme te ontmantelen en de Amerikaans-Joodse gemeenschap te beschermen laat varen, en in plaats daarvan uitsluitend gericht is op het beschermen van de Israëlische regering van aansprakelijkheid”, vertelde Jewish Voice for Peace aan Jewish Currents.

“De laatste losgeslagen, hypocriete aanval van @ADL op Joodse, Palestijnse en islamitische mensenrechtenactivisten is een ander teken van zijn isolement en wanhoop”, zei CAIR op Twitter. “De #ADL is steeds wanhopiger om de groeiende steun voor een #Vrij Palestina onder diverse gemeenschappen in Amerika een halt toe te roepen.”

De ADL kwam tijdens de regering-Trump onder vuur te liggen van de Republikeinen vanwege zijn niet-aflatende kritiek op voormalig president Donald Trump, kritiek die Greenblatt nogmaals zei terecht was. “ADL vocht terug toen kandidaat Trump laster tegen Mexicanen en moslims uitte in 2015 … of toen president Trump de belachelijke bewering deed dat de verkiezingen van 2020 waren gemanipuleerd en dat zijn aanhangers moesten ‘vechten als een hel’,” zei hij.

Zijn toespraak zondag leek een poging van Greenblatt om duidelijk te maken dat hij de Democraten niet van kritiek zou sparen.

“Tegen de achtergrond van toenemende antisemitische incidenten, zullen we de GOP-leiding bedanken voor hun steunbetuigingen – en eisen dat ze de bizarre antisemitische samenzweringen van hun kandidaten en gekozen functionarissen aan de kaak stellen”, zei hij. “Tegen dezelfde achtergrond zullen we het democratisch leiderschap toejuichen voor hun steunbetuigingen – en eisen dat ze de verklaringen van degenen in hun partij die willens en wetens anti-zionistische tropen verhandelen en kwaadaardige beweringen doen tegen de Joodse staat, oproepen.”

Door antizionisme een ideologie te noemen die ‘geworteld is in woede’, vervolgde Greenblatt, ‘is het gebaseerd op één concept: de ontkenning van een ander volk, een concept dat net zo vreemd is aan het moderne discours als blanke suprematie. Het vereist een opzettelijke ontkenning van zelfs een oppervlakkige geschiedenis van het jodendom en de enorme geschiedenis van het joodse volk. En wanneer een idee wordt geboren uit zo’n schokkende intolerantie, leidt het tot, nou ja, schokkende daden.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ron Kampeas “ADL says anti-Zionism runs the same risk of violent attacks as antisemitism” van 2 mei 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.