Kunnen de Verenigde Naties de oorlog in Oekraïne overleven?

Een recente brief die 200 voormalige hoge VN-functionarissen aan VN-secretaris-generaal António Guterres hebben bezorgd, bevatte een sombere waarschuwing met betrekking tot de gevolgen als diplomatie er niet in slaagt een einde te maken aan de Russische agressie tegen Oekraïne. 

Een dergelijk resultaat zou betekenen dat “de VN steeds irrelevanter worden en uiteindelijk bezwijken voor het lot van haar voorganger, de Volkenbond, met de menselijke verliezen en materiële vernietiging die daarmee gepaard gingen”, aldus de brief.

Op het eerste gezicht zijn de Verenigde Naties in ieder geval veerkrachtiger geweest dan de noodlottige League. Om te beginnen zijn alle grote wereldmachten lid van de Verenigde Naties en haar Veiligheidsraad, terwijl de na de Eerste Wereldoorlog opgerichte Liga zich onderscheidde door de afwezigheid van Amerikaanse deelname (tot grote ergernis van de toenmalige president Woodrow Wilson), evenals de uitsluiting van Duitsland en de Sovjet-Unie uit haar gelederen in de beginjaren. Tegen de tijd dat de wereld aan de vooravond stond van een wereldwijd conflict na de inbeslagname van Sudetenland door de nazi’s in 1938, was de Liga irrelevant geworden.

Maar wat de auteurs van de brief aan Guterres niet vermeldden, is dat een van de laatste daden van de Volkenbond was om de Sovjet-Unie te verdrijven, die uiteindelijk werd toegelaten in 1934, in 1939, na de invasie van Finland in december van dat jaar. Het is niet verrassend dat historici deze specifieke episode hebben begrepen als de wanhopige maatregel van een krimpende organisatie om een ​​geloofwaardigheid terug te winnen die veel eerder was verdampt. Niettemin blijft het historische feit bestaan; de Sovjet-Unie is nog steeds de enige staat die regelrecht is verdreven uit een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het handhaven van internationale vrede en veiligheid.

Hoewel het VN-lidmaatschap van Zuid-Afrika in 1974 werd opgeschort nadat de Algemene Vergadering de apartheid als een misdaad had bestempeld, is geen enkele VN-lidstaat ooit uitgezet wegens agressie en systematische mensenrechtenschendingen die vaak vergelijkbaar zijn met, of erger zijn dan, de Sovjet-Unie invasie van Finland. Misschien wel de grootste aanklacht tegen de Verenigde Naties is dat Israël de meest geïsoleerde van haar lidstaten is geweest. 

Vooral sinds het midden van de jaren zeventig is Israël het middelpunt geworden van een cluster van politieke comités en agentschappen binnen de VN-structuur die fungeren als platform voor de meest onwrikbare, onredelijke Palestijnse eisen, waaronder het zogenaamde “recht op terugkeer” – een oproep voor de afstammelingen van de oorspronkelijke 700.000 Arabische vluchtelingen uit de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 om massaal ‘terug te keren’ naar een land dat ze nog nooit hebben gezien.

Deze fixatie op vermeende Israëlische wandaden is de keerzijde van de tolerantie van het wereldlichaam voor en toegeven aan dictatoriale en autoritaire regimes. En toch komt er af en toe een crisis die ons eraan herinnert waarom de Verenigde Naties in 1945 zijn opgericht, samen met de hoop die deze belichaamde. Oekraïne is zo’n voorbeeld.

Guterres bezocht Moskou en Kiev in de afgelopen week tijdens zijn eerste missie naar de regio sinds de Russische invasie eind februari. Tot dat moment had hij een relatief voorzichtige positie ingenomen, zoals VN-chefs vaak doen bij ernstige internationale conflicten. Zijn besluit om eerst naar Moskou te vliegen, waar hij ook aan de andere kant van de enorm langgerekte witte tafel van de Russische president Vladimir Poetin zat, wekte de woede van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die verklaarde dat Kiev, de hoofdstad van het slachtofferland, de eerste aanloophaven van Guterres was.

Guterres sprak echter geruststellend woorden tijdens zijn bezoek en wees op de belangrijkste problemen waarmee de Verenigde Naties in deze oorlog worden geconfronteerd – van de schending van het handvest tot het creëren van humanitaire corridors die inwoners van belegerde steden en dorpen in staat zouden stellen om naar relatieve veiligheid te vluchten. 

Tijdens een bezoek aan Bucha, waar Russische troepen groteske mensenrechtenschendingen hebben gepleegd tijdens een bezetting van een maand, zei Guterres dat hij “zich mijn familie voorstelde in een van die huizen die nu verwoest en zwart zijn. Ik zie mijn kleindochters in paniek wegrennen.” Toen voegde hij er eenvoudig aan toe: “De oorlog is slecht.”

Als zo’n reactie niet erg lijkt, maar de natuurlijke reactie van een verantwoordelijke leider op berichten over wreedheden, is het de moeite waard om de verklaring van een eerdere secretaris-generaal van de VN in een vergelijkbare situatie in herinnering te roepen. Toen hij in december 1992 aankwam in Sarajevo, de belegerde hoofdstad van Bosnië, vertelde Boutros Boutros-Ghali bruusk aan de hongerige en ijskoude inwoners dat hij tien plaatsen over de hele wereld kon bedenken waar de omstandigheden slechter waren. Die belediging werd nooit vergeten.

Naast empathie voor de benarde situatie van de Oekraïners, sprak Guterres ook duidelijk toen hij in Moskou was. “De invasie van Rusland in Oekraïne is een schending van zijn territoriale integriteit en in strijd met het Handvest van de Verenigde Naties”, zei hij, een zeldzaam voorbeeld van een VN-verklaring zonder enige dubbelzinnigheid. Naast een fronsende Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, bood Guterres nog een kernachtig geformuleerde samenvatting van het probleem: “We hebben geen Oekraïense troepen op het grondgebied van de Russische Federatie, maar we hebben Russische troepen op het grondgebied van [Oekraïne].”

Zoals Guterres in een interview met CNN erkende , zijn de Verenigde Naties niet in staat om vrede te brengen in Oekraïne; alleen Rusland kan dat doen, door zijn troepen terug te trekken. Het is bemoedigend dat Guterres ook geen voorstander was van eindeloze vergaderrondes naarmate de vijandelijkheden meer verankerd raken in de grond, wat suggereert dat de Verenigde Naties pas een vredesopbouwende rol zouden kunnen spelen nadat de oorlog definitief was afgelopen. Hij zei dat hij tegen Poetin had gezegd “dezelfde dingen die ik zeg in New York … wat betekent dat de Russische invasie in strijd is met het handvest van de Verenigde Naties, een schending is van de territoriale integriteit van Oekraïne en dat deze oorlog zo snel mogelijk moet eindigen. .”

Toch is het moeilijk in te zien waar Guterres’ eerlijke beoordeling van de Russische invasie en de impact ervan op Oekraïne en de wereld in het algemeen toe zal leiden. Rusland is geen oude agressor, maar een lid van de VN-Veiligheidsraad, gewapend met kernwapens waar de leiders de afgelopen twee maanden meer dan eens een beroep op hebben gedaan. De splitsing binnen het wereldlichaam tussen die staten met liberaal-democratische orden (Israël is een van hen) en staten voor wie de waarde van soevereiniteit ligt in het principe van non-inmenging (waardoor ze hun eigen bevolking kunnen vervolgen zonder sanctie) is de meest duurzame van de organisatie.

De Verenigde Naties zullen het voorbeeld van de Volkenbond niet volgen door Rusland te verdrijven. Maar democratische lidstaten kunnen – en moeten – alle nodige maatregelen nemen om Rusland binnen zijn gelederen te isoleren en te ontmaskeren als de pariastaat die het is. Afgezien daarvan is het debat over hoe een op regels gebaseerde wereldorde tot stand te brengen die echt werkt – een debat dat ook plaatsvond in 1919, 1945 en 1989 – nog steeds aan de gang.

De Verenigde Naties zijn een irrelevant fossiel

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Can the United Nations survive the war in Ukraine?” van 29 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel van David Singer “The UN is an irrelevant fossil” van 7 maart 2022 op de site van Israel National News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.