De anti-Israël bias van de Middle East Studies Association

De anti-Israëlische en antisemitische beweging Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) kreeg deze keer opnieuw een overwinning van een Amerikaanse academische vereniging; het was de Middle East Studies Association (MESA). 

Op 23 maart 2022 keurden de leden van MESA een resolutie goed waarin “de Palestijnse oproep tot solidariteit in de vorm van Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)” wordt onderschreven. 

De stemming was 768-167 in het voordeel van de resolutie, die Israël verantwoordelijk hield voor vermeende mensenrechtenschendingen, zoals gesuggereerd door de pro-Palestijns geleide organisatie. De resolutie roept op tot een academische boycot van Israëlische instellingen en universiteiten. 

Het is nogal ironisch, zo niet extreem cynisch dat de eigenlijke oprichter van de BDS-beweging, Omar Barghouti, een Palestijns-Arabier die werd geboren in Qatar, niet in “Palestina”, zijn masterdiploma in filosofie behaalde in het hart van het zionistische Israël, aan de Universiteit van Tel Aviv. 

Hij en veel van zijn mede-Palestijnse studenten hebben daar totale academische vrijheid genoten, inclusief deelname aan anti-Israëlische demonstraties, die ze niet zouden durven houden in Palestijnse universiteiten, waar ze waarschijnlijk zouden worden geslagen, gearresteerd, verbannen of zelfs gedood. 

Dezelfde Barghouti die wereldwijd ophitst tegen Israël, met beschuldigingen van ‘apartheid’, verklaarde in juni 2013 “We hebben geen vertrouwen in de zogenaamde onderhandelingen” en verwierp het idee van een tweestatenoplossing. Hij heeft eveneens de vrede tussen Israël en de Palestijnen verworpen en pleit voor de ontbinding van de Joodse staat. Toen een Arabische interviewer Ali Mustafa (Electronic Intifada , mei 2009) hem vroeg om uit te leggen dat hij Israël “een apartheidsstaat” noemde, beweerde hij dat “hij dat niet hoeft te bewijzen …” 

Het feit dat Arabisch-Israëli’s (sommigen noemen zichzelf Palestijnen), betrokken zijn bij elk facet van het Israëlische leven, van lid zijn van de Knesset (Israëlisch parlement) tot rechters van het Hooggerechtshof, hoge militaire officieren, ziekenhuisartsen en -administrateurs, apothekers, hoogleraren, en nu de Arabisch-Islamitische partij Ra’am, die deel uitmaakt van de Israëlische coalitieregering, maakt Barghouti’s beweringen moedwillig schandalig. 

Wat betreft de Palestijnen in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) en in de Gazastrook, hun terreur tegen Israëlisch-Joodse burgers vereist Israëlische veiligheidsmaatregelen zoals een veiligheidshek, controleposten en veilige wegen voor Israëli’s die in deze delen wonen. Laten we duidelijk zijn, de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever zijn geen Israëlische burgers en hebben keer op keer een eigen staat en compromissen voor vrede verworpen. 

Het feit dat MESA-leden de BDS-beweging hebben onderschreven, maakt hen medeplichtig aan samenwerking met terreur, afwijzing van vrede en een tweestatenoplossing. Autoritaire en ondemocratische entiteiten zoals de terroristen Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza, de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, het regime van Assad in Syrië en het regime van de Ayatollahs in Iran, die tieners en religieuze en etnische minderheden straffeloos martelen en vermoorden, worden genegeerd door MESA. 

Het legt de anti-Israëlische vooringenomenheid van MESA bloot. Er was geen MESA-stemming om deze landen en groepen te boycotten of te sanctioneren, noch enig ander onderdrukkend regime waar dan ook, dat het alleen toepast op de Joodse staat die religieuze vrijheid biedt, met burger- en mensenrechten voor al zijn burgers.    

Een andere ironie is dat terwijl MESA onderzoeksinstellingen van Israëlische universiteiten afwijst, Arabische staten ze met open armen hebben ontvangen. Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte, Marokko en anderen proberen samen te werken en te leren van Israëlische academische instellingen. Omgekeerd hebben MESA en veel van haar leden ervoor gekozen om te worden geïdentificeerd met intolerantie en vooringenomenheid. 

Bij het bijwonen van een aantal MESA-conferenties kon deze verslaggever (afgestudeerd aan Midden-Oostenstudies) niet anders dan de anti-Israëlische vooringenomenheid voelen. Israël wordt in wezen in een hoek geduwd terwijl de focus ligt op de Arabische wereld en toegeven aan de Palestijnse zaak. 

In de resolutie van MESA om Israëlische instellingen te boycotten, citeerde het ” beperking van beweging voor Palestijnen “, maar vergat het Palestijnse terreur en het richten op Israëlische Joden voor moord. MESA maakte geen melding van de anti-Israëlische en anti-joodse haat die is ingebed in Palestijnse schoolcurriculums en alomtegenwoordig is in het Palestijnse onderwijssysteem, van kleuterschool tot universiteit, noch de aansporing tot moord die daarop volgt. 

MESA beschuldigde dat Israël “Palestijnse onderwijsinstellingen aanvalt”, maar onthulde niet dat deze niet nader genoemde Palestijnse instellingen broeinesten zijn voor Palestijnse terroristen en een arsenaal voor instrumenten van de dood, zoals bommen, geweren en andere apparaten. En, in zeldzame gevallen, wanneer Israëlisch personeel een Palestijnse campus betreedt, is het strikt, en alleen als een maatregel ter bestrijding van terrorisme, om wapens te grijpen en terroristen vast te houden voordat ze de kans krijgen om te doden. 

MESA North America riep Amerikaanse hogescholen en universiteiten op om “academische vrijheid op hun campussen te handhaven“. Maar Arabische en linkse groepen, waaronder Students for Justice in Palestine (SJP) en activisten van de BDS-beweging, verstoren regelmatig en gewelddadig pro-Israël-sprekers op campussen in heel Amerika, ongestraft. MESA heeft nooit een resolutie uitgevaardigd waarin deze organisaties die de academische vrijheid bespot hebben geboycot of gecensureerd.  

Ondanks de hypocrisie van MESA, wekte het besluit om Israël te boycotten geen aandacht in Israël of elders. MESA is, net als de andere verenigingen die bezweken voor de anti-Israëlische haat, lang geleden niet langer een toegangspoort voor Israëlische academici. Tot grote ergernis van de Palestijnen en hun aanhangers zijn Israëlische onderzoekers momenteel welkom in de meeste Arabische landen. 

Vooral in de VAE zijn Israëlische wetenschappers en onderzoekers veelgevraagde gasten. De wijdere wereld staat open voor Israël, Israëli’s en vooraanstaande onderzoeksinstituten over de hele wereld die nauwe samenwerking met Israëlische instellingen bevorderen en de academische excellentie van Israël erkennen. 

De professionele en academische verenigingen, evenals enkele van de belangrijkste protestantse denominaties die oproepen tot het boycotten van Israël, worden meestal bemand en gecontroleerd door anti-Israëlische activisten die misbruik maken van de passiviteit van de meerderheid van de leden, die de neiging hebben apathisch te zijn tegenover politiek. 

Vooral in het geval van MESA nam tweederde van de leden van de vereniging niet deel aan de stemming, een duidelijke uiting van hun desinteresse in het vermengen van academisch onderzoek met een politieke agenda en actie. Veel leden hebben daardoor zelfs hun lidmaatschap van MESA opgezegd.    

Professor Eyal Zisser, van de Universiteit van Tel Aviv, Moshe Dayan Centrum voor Midden-Oosten en Afrikaanse Studies, wees erop dat:

“Onder de leidende activisten die oproepen tot de boycot van Israël behoren de randen van Amerikaans links, Arabisch-Amerikaanse onderzoekers die haat hebben gezaaid voor Israël – geen kritiek – de kleinste gemene deler die hen verenigt en hen een identiteit geeft. Geen van deze mensen kan het eens worden over iets met betrekking tot de Arabische wereld – het conflict tussen soennieten en sjiieten, tussen secularisme en islam, tussen dictaturen en democratie – vandaar dat Israël de strijdbijl is die ze gebruiken op zoek naar hun verloren identiteit. Als ze Israël aanvallen, bedoelen ze in wezen de Verenigde Staten, die ze zien als de bron van alle kwalen die de Arabische wereld teisteren. Maar omdat de Amerikaanse belastingbetaler hun salarissen financiert, is het handig voor hen om hun pijlen op Israël te richten.” 

De boycot van Israël door MESA heeft zijn ledental en zijn imago als rechtvaardige vereniging alleen maar geschaad. Israëls wetenschappelijke en technologische vooruitgang heeft de mensheid geprofiteerd en verrijkt. Dit is erkend door tal van regeringen, vooral de VS, waar de meeste staten antiboycotwetten hebben uitgevaardigd. MESA’s boycot van Israëlische instellingen is op zijn best zoiets als een ‘honden blaffen maar bijten niet’.

Bronnen:

  • naar een artikel van Joseph Pruder “The Anti-Israel Bias of the Middle East Studies Association” van 27 april 2022 op de site van Frontpage Magazine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.