Ontkenning van de Holocaust nog steeds algemeen in de Arabische wereld, maar de opvattingen veranderen

De Poolse president Andrzej Duda, rechts, en de overlevende van Auschwitz, de 97-jarige Edward Mosberg, wonen de jaarlijkse Mars van de Levenden bij in Oswiecim, Polen, op 28 april 2022 [beeldbron: AP Foto/Czarek Sokolowski]

Ontkenning van de Holocaust nog steeds gebruikelijk in de Arabische wereld, maar de opvattingen veranderen. Bijna honderd Arabische jongeren uit Israël namen dit jaar ook deel aan de Mars van de Levenden.

“Ik heb eerder films over de Holocaust bekeken en ik dacht dat ik over het algemeen meer kennis over dit onderwerp heb dan velen in mijn samenleving. Maar pas als je hier komt, naar Auschwitz, besef je pas echt de omvang van de gruwel. Ze probeerden de hele natie uit te roeien’, zei Anissa Naqrachi.

Naqrachi, een Marokkaanse vrouw die voorzitter is van de Amal Arab Group for the Elimination of Child Marriage (AAGEEM) en van de Nour Foundation for Solidarity with Rural Women (ANSFR), klonk diep toen ze sprak met The Media Line uit Auschwitz.

Ze arriveerde woensdag in Polen om deel te nemen aan de jaarlijkse International March of the Living, samen met Arabische deelnemers uit Saoedi-Arabië, Libanon, Syrië en andere landen, als onderdeel van een delegatie die was georganiseerd door Sharaka (“Partnership”), een Israëlische -Emirati NGO opgericht in 2020 om de dialoog tussen Israël en de Arabische wereld te bevorderen.

Eén van de bekendste negationisten in de Arabische wereld is wellicht Mahmoud Abbas, de chef van de Palestijnse Autoriteit die hierboven zijn boek promoot

Bijna honderd Arabische jongeren uit Israël namen dit jaar ook deel aan de March of the Living.

Tot voor kort was het praten over de Holocaust praktisch taboe in de Arabisch sprekende wereld, waar het ontkennen van de Shoah nog veel voorkomt. Sitcoms over de “nep-holocaust” waren hits in Egypte en de Golfstaten, honderden boeken die de nazi-genocide ontkenden, werden en worden nog steeds verkocht in boekwinkels in de hele Arabische wereld. In 2009 ontkende een kwart van de Israëlisch-Arabische burgers de Holocaust, volgens een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Haifa.

Een snelle zoekopdracht op Twitter en Facebook levert vele duizenden resultaten op die verwijzen naar artikelen over Holocaust-ontkenning en veel boze berichten waarin wordt beweerd dat de uitroeiing van zes miljoen Joden niet meer is dan “nog een Joodse hoax, bedoeld om de wereld af te persen”. het onderwijzen van de Holocaust en het organiseren van bezoeken van Palestijnen en Israëlisch-Arabische burgers aan nazi-vernietigingskampen werden veroordeeld.

In maart 2014 nam professor Muhammad Dajani van de Al-Quds University een groep van 27 studenten mee naar Auschwitz. Bij hun terugkeer werd Dajani door Palestijnse media en activisten bestempeld als een ‘collaborateur’.

De situatie lijkt de afgelopen jaren te zijn veranderd, vooral na de ondertekening van de normalisatieovereenkomsten van Abraham Akkoorden.

Het verkennen van de Holocaust in de Golf

Een jaar geleden opende in Dubai een permanente Holocaust-herdenkingstentoonstelling, de eerste in zijn soort in de Arabische wereld. De tentoonstelling “We Remember” in het Crossroads of Civilizations Museum bevat getuigenissen van overlevenden en foto’s en voorwerpen uit die tijd.

Dit jaar leidde Ahmed Obeid AlMansoori, de man die de tentoonstelling en het museum oprichtte, een historische delegatie uit de Verenigde Arabische Emiraten in de March of the Living, samen met Eitan Neishlos, de nieuw benoemde ambassadeur van de International March of the Living in the Golfstaten.

Internationale Holocaust Herdenkingsdag werd dit jaar in veel steden in de Arabische wereld gevierd – van Manama tot Abu Dhabi tot Rabat. De Amerikaanse ambassade in Caïro was medesponsor van de allereerste officiële Holocaust-herdenking in de stad.

In 2020 leidde Muhammad al-Issa, de secretaris-generaal van de World Muslim League, een delegatie naar Auschwitz, bestaande uit religieuze moslimleiders die de woorden “Nooit meer” herhaalden en een gebed verrichtten voor de zes miljoen Joodse slachtoffers.

“Ik geloof dat er een geleidelijke verandering is, de retoriek van de Abraham-akkoorden. Voor velen in de regio ziet het hele verhaal er vandaag anders uit, geen scherpe tweedeling meer tussen joden en Arabieren, sjiieten en soennieten, maar eerder een win-winsituatie,” vertelde Dr. Nir Boms aan The Media Line , een onderzoeker bij het Moshe Dayan Center in Tel Aviv Universiteit, en de coördinator van de TAU Workshop over Israël en het Midden-Oosten en het Hiwar-forum voor intraregionale dialoog.

Brabosh (links met das) aan de inkompoort van KZ Auschwitz I op 18 juni 2001

Bronnen:

  • naar een artikel van Ksenia Svetlova “Holocaust denial still common in the Arab world, but views are changing” van 28 april 2022 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Ontkenning van de Holocaust nog steeds algemeen in de Arabische wereld, maar de opvattingen veranderen

  1. Ik vind Hamas (en het dozijn andere Palestijnse terreurgroepen) geen voorbeeld van een ‘weerloze Palestijnse bevolking’. Genocide? In Israël leven bijna twee miljoen moslim Arabieren. Dat zijn nazaten van de ca. 170.000 Arabieren die niet gevlucht zijn en in Israël zijn blijven wonen nadat het land onafhankelijk werd in 1948. Dus 170.000 Israëlische Arabieren in 1948 versus 2 miljoen in 2022? Genocide? Je mag dat altijd proberen te bewijzen.

    Like

  2. Joden plegen al 75 GENOCIDE op weerloze Palestijnse bevolking en bezetten hun land mbv Europeanen en Amerikanen. Terreur staat Israël is erger dan de nazis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.