Nederland: Antisemitische incidenten bereiken hoogste punt in 10 jaar

Muurschildering in Rotterdam die de Nederlandse topvoetballer Steven Berghuis belasterde door hem af te schilderen als een Jood in concentratiekampuniform, 30 juli 2021

Het aantal antisemitische incidenten dat in Nederland is geregistreerd, bereikte in 2021 het hoogste punt in 10 jaar van 183 gevallen, aldus een rapport van CIDI.nl, een Nederlands-Joodse waakhondgroep.

De telling van 2021 was een stijging van 35 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, zei het in Den Haag gevestigde Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël, of CIDI.

Een nadere blik op de incidenten in 2021 laat de volgende trends zien:

  • Oplopende spanningen in het Israëlisch-Palestijns conflict worden als ‘rechtvaardiging’ gebruikt om Joden in Nederland aan te vallen of te intimideren. Een beeld van ‘kwaadaardige onderdrukkers’ wordt niet alleen toegepast op Israel of Israëlisch regeringsbeleid, maar op Joden in het algemeen, waarmee de grens tussen legitieme kritiek op Israel en antisemitisme wordt overschreden.
  • Mensen die als Joods herkenbaar over straat gaan, bijvoorbeeld doordat ze een keppel dragen, krijgen vaak te maken met scheldpartijen of intimidatie. Meldingen van zulke incidenten schoten omhoog in mei 2021, toen het conflict tussen Israel en Hamas oplaaide. Dit verklaart waarom veel Joden hun kleding of uiterlijk aanpassen in het openbaar of hun Joods-zijn bewust verzwijgen in de directe omgeving, zoals op school of op werk.
  • Het aantal antisemitische incidenten op scholen steeg sterk van 3 in 2020 naar 13 in 2021. Ook hier zien pestkoppen het conflict tussen Israel en Hamas vaak als aanleiding om zich tegen Joodse klasgenoten te keren. Onder de meldingen zijn hartverscheurende verhalen van kinderen die niet meer Joods willen zijn na slachtoffer te zijn geweest van antisemitisch pestgedrag, of kinderen die met de ervaring van antisemitisme voor het eerst bewust zijn van hun Joodse identiteit.
  • De herinnering aan Joodse slachtoffers van de Holocaust wordt vaak misbruikt door mensen die willen protesteren tegen het coronabeleid van de regering. Joden of Joodse instanties die zich uitspreken tegen dergelijk misbruik worden het doelwit van antisemitische beledigingen en bedreigingen.

Minstens 72 van de incidenten vonden plaats in wat het CIDI “real-life” omstandigheden noemde, wat betekent in fysieke ruimtes en niet online. Daarvan waren 21 daden van vandalisme en drie incidenten waren gewelddadige aanvallen.

Bij één aanval sloegen drie mannen een joodse man en zijn zus op straat in Amsterdam-West. De vrouw droeg traditioneel joods-orthodoxe kleding en had een masker met een davidster erop dat ze van het joodse bejaardentehuis Beit Shalom had gekregen toen ze daar vrijwilligerswerk deed.

Een van de aanvallers zei tegen de broers en zussen: “Joden horen hier niet thuis”, zeiden de broers en zussen tegen de politie.

Een van de vandalisme-incidenten betrof een Rotterdamse muurschildering met de karikaturale Steven Berghuis, die niet joods is maar voor Ajax speelt, een Amsterdams team dat door hun fans en fans van rivaliserende teams als “joods” wordt beschouwd

Op de muurschildering draagt ​​Berghuis een gele ster en een keppeltje en heeft hij een grote haakneus. Het was getiteld ‘Joden lopen altijd weg’, een duidelijke verwijzing naar zijn transfer van het stadsteam, Feyenoord, naar rivaal Ajax.

Los daarvan zag Canada in 2021 een recordaantal antisemitische incidenten, volgens de jaarlijkse audit van B’nai Brith Canada die zondag werd vrijgegeven. De belangenorganisatie noemde in totaal 2.799 anti-joodse haatmisdrijven, een stijging van 7% ten opzichte van 2020. Het meest opvallende was een sterke stijging van het aantal gewelddadige incidenten, van slechts negen in 2020 tot 75 in 2021.

Incidenten waren onder meer een koosjere bakkerij in Montreal die werd gebombardeerd, afranselingen en vandalisme in de synagoge, met de sterkste stijgingen in de provincies Quebec en British Columbia, aldus de audit. Bij één incident bracht een man de nazigroet voordat hij een vrouw sloeg in een metro in Toronto.

De Joodse gemeenschap van Canada “leidt de lijst” van minderheden die het doelwit zijn in het land, zei David Matas, senior juridisch adviseur van B’nai Brith.

De audit registreerde ook een lichte daling van het aantal intimidatie-incidenten van 2.483 naar 2.460, maar constateerde een stijging van 12% van de online haat, waarschijnlijk als gevolg van het toegenomen internet tijdens de COVID-19-pandemie.

In Italië werden vorig jaar 226 antisemitische incidenten geregistreerd, wat een kleine daling is ten opzichte van de 230 gevallen die daar in 2020 zijn gedocumenteerd, aldus de CDEC-waakhondgroep in hun jaarverslag.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Antisemitic incidents reach 10-year high in the Netherlands” van 27 april 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Esther Voet “Opnieuw een piek” van 29 april 2022 op de site van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW)
  • naar een artikelMonitor Antisemitische Incidenten 2021: Antisemitisme dringt dieper door in samenleving” van 25 april 2022 op de site van CIDI.nl

Een gedachte over “Nederland: Antisemitische incidenten bereiken hoogste punt in 10 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.