ISIS-aanvallen pieken in de Sinaï aan de grens met het zuiden van Israël

De terreurorganisatie Wilayat Sinai, een zijscheut van ISIS/Daesh, heeft zich al jaren ingegraven in de Egyptische Sinaï aan de grens met Gaza en Israël van waaruit het aanslagen pleegt in Egypte en Israël

Aanvallen door ISIS (de Islamitische Staat) hebben een piek bereikt in haar activiteitengebieden over de hele wereld, ook op het Sinaï-schiereiland, waar de Egyptische strijdkrachten jarenlang hebben gevochten tegen de terreurorganisatie, aldus leest een nieuw rapport van een Israëlisch veiligheidsonderzoekscentrum op woensdag.

Het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Centre zei dat in de afgelopen twee weken een waarneembare toename van aanvallen in verschillende ISIS-districten heeft plaatsgevonden, wat de stijging toeschrijft aan de verklaring van de organisatie van een wraakcampagne voor de dood van Abu Ibrahim al-Hashimi al -Qurayshi en de voormalige woordvoerder van de groep, die in februari werden gedood bij een Amerikaanse antiterreuraanval in Idlib, Syrië.

Volgens het rapport hebben de afgelopen dagen meerdere aanvallen plaatsgevonden in de noordelijke Sinaï, waaronder een schietaanval op 25 april gericht op een patrouille van het Egyptische leger ten zuiden van de stad Sheikh Zuweid.

Twee soldaten werden gedood en een derde gewond. Op dezelfde dag vond een vuurgevecht plaats tussen ISIS-terroristen en strijders van een Sinaï-bedoeïenenstam die het Egyptische leger ondersteunt.

De pro-Egyptische militie kreeg tijdens die uitwisseling luchtsteun van bemande en onbemande vliegtuigen, aldus het rapport. Zes bedoeïenenstrijders werden gedood, voegde het eraan toe.

In april vonden ook bermbommen en hinderlagen plaats in andere delen van het noorden van de Sinaï. De campagne van het Egyptische leger tegen ISIS wordt ondersteund door gewapende bedoeïenen die de Egyptische inspanning steunen.

Het rapport zei dat op 22 april twee bedoeïenenstrijders die door ISIS waren gekidnapt, werden geëxecuteerd. Twee dagen later publiceerde een aan ISIS gelieerde media-outlet videobeelden van de moord op mannen die volgens hem ‘spionnen’ waren, die waarschijnlijk de ontvoerde slachtoffers waren.

Eerder deze maand bracht het officiële mediaplatform van ISIS, Al-Furqan , een verklaring uit waarin zijn aanhangers in Israël worden opgeroepen om terreuraanslagen uit te voeren.

De woordvoerder zei dat ISIS-terroristen in Israël “vochten en werden gedood omwille van Allah en religie”, en bekritiseerde hij de terroristen die behoren tot Fatah en de Palestijnse Islamitische Jihad, die volgens hem strijden om “land en vaderland”.

ISIS: “Jeruzalem bevrijden van de Joden”

Bronnen:

  • naar een artikelISIS attacks spike in Sinai, elsewhere around world” van 28 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikelISIS announces campaign to avenge the death of its former leader and spokesman” van 19 april 2022 en een artikelSpotlight on Global Jihad (April 7-13, 2022)” van 14 april 2022 en een artikelSummary of ISIS Activity around the Globe in 2021” van 25 januari 2022 op de site van Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Centre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.