Drie-delige documentaire van Ken Burns: ‘The US and the Holocaust’

Los Angeles, augustus 1938. Anti-nazi-protest buiten Deutsches Haus

Een driedelige film van de bekroonde Amerikaanse documentairemaker Ken Burns over de rol die de VS speelden voor, tijdens en na de Holocaust gaat in september in première op PBS.

“De VS en de Holocaust” is gedeeltelijk geïnspireerd door een tentoonstelling in het Holocaust Memorial Museum in de Verenigde Staten, “Amerikanen en de Holocaust”. 

De film onderzoekt de reactie van de Amerikaanse regering op de Holocaust zoals die zich ontvouwde in Europa en de controverses rond haar beslissingen – inclusief de discussie over de vraag of de geallieerden het concentratiekamp Auschwitz hadden moeten bombarderen, en een incident waarbij meer dan 900 Joodse vluchtelingen aan boord van de MS St. Louis werd in 1939 de toegang tot Cuba en de VS ontzegd, waardoor ze gedwongen werden terug te keren naar Europa.

De documentaire onderzoekt ook de opkomst van Hitler en het nazisme in Duitsland in relatie tot wereldwijd antisemitisme en racisme, en het Amerikaanse beleid over onderwerpen als rassenwetten in het zuiden, de anti-immigratie-opvattingen van de voormalige Amerikaanse president Calvin Coolidge en de Lend-Lease wetsvoorstel, waardoor de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog militaire hulp aan hun buitenlandse bondgenoten konden leveren.

Premier Benjamin Netanyahu in Berlijn op 27 augustus 2009, onderzoekt een Amerikaanse militaire luchtfoto van Auschwitz-Birkenau die werd gemaakt in 1944, toen op dat moment de Hongaarse Joden werden afgemaakt. Uiteindelijk zullen het de Russen zijn die op 27 januari 1945 het kamp zullen bevrijden [beeldbron: AP/Rainer Jensen]

De film, geschreven door Geoffrey Ward, wordt geregisseerd en geproduceerd door Burns samen met Lynn Novick en Sarah Botstein, die haar regiedebuut voor het project maakt. Vertellers zijn onder meer Liam Neeson, Matthew Rhys, Helena Zengel, Paul Giamatti, Meryl Streep, Werner Herzog, Joe Morton en Hope Davis.

Ken Burns zei deze week:

“De geschiedenis kan niet geïsoleerd worden bekeken. Hoewel we terecht de Amerikaanse idealen van democratie en onze geschiedenis als een natie van immigranten vieren, moeten we ook worstelen met het feit dat Amerikaanse instellingen en beleid, zoals segregatie en de brutale behandeling van inheemse bevolkingsgroepen, invloedrijk waren in Hitlers Duitsland. En het kan niet worden ontkend dat, hoewel we meer vluchtelingen hebben opgenomen dan enig ander soeverein land, Amerika zoveel meer had kunnen doen om de miljoenen wanhopige mensen te helpen die de nazi-vervolging ontvluchtten.”

De documentaire zal ook getuigenissen uit de eerste hand bevatten van Holocaustgetuigen en overlevenden, evenals interviews met vooraanstaande historici en schrijvers. De film zal de confrontatie aangaan met “concurrerende mythen dat Amerikanen ofwel onwetend waren van de onuitsprekelijke vervolging waarmee Joden en andere gerichte minderheden in Europa te maken kregen, of dat ze met harteloze onverschilligheid toekeken”, zei PBS in een persbericht waarin het project werd aangekondigd.

Zo’n 200.000 Joden die de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten, vonden onderdak in de Verenigde Staten, maar velen werd de toegang geweigerd. Holocaust-dagboekschrijver en slachtoffer Anne Frank en haar familie vroegen een visum aan, maar kregen geen visum voor de VS voordat ze gingen onderduiken.

Waarom weigerde president Roosevelt van 1933 tot eind 1938 in het openbaar ook maar één woord te zeggen over Hitlers anti-joodse beleid?

Lynn Novick zei:

“Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben miljoenen Amerikanen gevochten en offers gebracht om het fascisme te verslaan, maar zelfs nadat we de reikwijdte en omvang begonnen te begrijpen van wat er met het Joodse volk van Europa gebeurde, was onze reactie ontoereikend en zeer gebrekkig. Dit is een verhaal met een enorme relevantie vandaag, aangezien we nog steeds te maken hebben met vragen over immigratie, vluchtelingen en wie in de Verenigde Staten moet worden verwelkomd.”

 “De VS en de Holocaust” gaat van 18 tot 20 september in première op PBS en wordt internationaal gedistribueerd door PBS International .Het zal gratis beschikbaar zijn om te streamen op alle PBS – platforms.

PBS Learning Media zal, in samenwerking met het Holocaust Memorial Museum in de Verenigde Staten en andere deskundigen op het gebied van Holocausteducatie, ook educatief materiaal vrijgeven voor klaslokalen van middelbare en middelbare scholen met fragmenten uit de film en andere bronnen die verband houden met hoofdthema’s rond de Holocaust, zoals immigratie beleid en discriminatie. Ze zullen beschikbaar zijn na de uitzending van de film op de website Ken Burns in the Classroom.

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Acclaimed Filmmaker Ken Burns Focuses New Documentary on US Role, Response to Holocaust” van 29 april 2022 op de site van The Algemeiner
  • een artikel op deze blogHet geheime pleidooi van president Franklin D. Roosevelt aan Adolf Hitler in de zomer van 1936” van 2 oktober 2021 en een artikel “‘Iedereen deed het’, is geen excuus voor Roosevelt om de Joden in de steek te laten tijdens WOII” van 9 december 2020 en een artikel “Waarom werd Auschwitz niet gebombardeerd? Omwille van het ‘America First’ -beleid van Roosevelt” van 26 januari 2020 en een artikel “Brief geveild van Eleanor Roosevelt waarin zij pleit om Israël niet in de steek te laten” van 6 juni 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.