Antisemitische garagist in Stabroek moet logo’s Audi en Volkswagen verwijderen

“Juden nicht erwünscht”, anno 2022 in het Belgische Stabroek

Een garagehouder uit het Vlaamse Stabroek heeft van Volkswagen een ‘dringend verzoek’ gekregen om het logo van het automerk Volkswagen en Audi van de gevel te halen.

Dat doet Volkswagen nadat er een mail werd geopenbaard waarin de eigenaar van de zaak schrijft voortaan geen Joden meer te helpen. “Sinds vandaag zijn onze Joodse klanten niet meer welkom voor onderhoud van hun voertuig of het oplossen van elektronische problemen,” schreef Ludo Eyckmans in een bericht dat Joods Actueel in handen kreeg.

De garagehouder zegt dat te doen ‘omdat Israël niet erkent dat Poetin oorlogsmisdaden uitvoert tegen de bevolking van Oekraïne.’ “Uw land moet zich schamen. U heeft hetzelfde meegemaakt,” schrijft Eyckmans. Buiten de één-op-één vergelijking tussen Joden en Israël, klopt het statement niet. De Israëlische buitenlandminister Yair Lapid veroordeelde de moorden in Boetsja en bij de VN stemde Israël meerdere keren tegen Rusland.

Volkswagen zegt nu tegen Joods Actueel niet achter de woorden van de man de staan.  “Ons bedrijf distantieert zich uitdrukkelijk van elke vorm van discriminatie op grond van etniciteit, nationaliteit, wereldbeschouwing, religie, geslacht, leeftijd, politieke overtuiging of sociale afkomst.” Er zijn nog geen reacties van andere automerken die ook op de gevel staan van de garage, waaronder Skoda. Volgens Volkswagen maakt de garagehouder in ieder geval onwettig gebruik van hun officiële logo’s.

Zelf zegt Eyckmans dat de e-mail niet van hem was. Het bericht werd echter vanuit zijn eigen e-mailadres gestuurd en ook het telefoonnummer onderaan de mail komt overeen. De man heeft daarnaast geen aangifte gedaan van hacken.

Het Belgische Forum der Joodse organisaties probeerde eerder met de garagehouder in gesprek te gaan, maar daar stond de man niet voor open. De organisatie heeft daarom besloten om een officiële klacht in te dienen bij het Belgische parket.

Wolfsburg, Duitsland, mei 1938. Hitler schouwt de voorloper van de eerste Volkswagen kever in nazi-Duitsland: de KDF Wagen (KDF: Kraft durch Freude)

Bronnen:

 • naar een artikelVlaamse garagehouder weert Joden” van 26 april 2022 op de site van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW)
 • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Belgian car shop owner says he won’t serve Jews due to Israel’s stance on Ukraine” van 12 april 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
 • naar een artikelGaragist die Joden weerde moet logo’s Audi en Volkswagen verwijderen” van 25 april 2022 en een artikelGaragist weigert Joodse klanten door Israëlische Ruslandpositie” van 11 april 2022 op de site van Joods Actueel
 • naar een artikelPERSBERICHT: Garagist in Stabroek kondigt boycot van Joden aan” van 11 april 2022 op de site van het Forum der Joodse Organisaties (FJO)

Een gedachte over “Antisemitische garagist in Stabroek moet logo’s Audi en Volkswagen verwijderen

 1. Welja, zie hier nóg een een wereldvreemde ‘wereldverbeteraar’, dit keer uit de wereldstad Stabroek en een idioot par excellence.

  Benieuwd of hij ook zijn Chinese, Indische, Iraanse & palestijnse klanten heeft geweerd?

  De zaken die dit soort types, zonder énige kennis van zaken’ en natuurlijk alléén tegen Joden & Israel zich toeeigenen zijn tenenkrommend…………..alhoewel?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.