Tentoonstelling in Londen brengt 150 jaar antisemitisme in Europa in kaart … en de strijd ertegen

Een nieuwe tentoonstelling in de Wiener Holocaust Library in Londen toont 150 jaar inspanningen in Frankrijk, Duitsland en het VK om de jodenhaat te bestrijden. De tentoonstelling, genaamd “Fighting Antisemitism from Dreyfus to Today“, loopt tot september 2022.

Onder de tentoongestelde objecten zijn Franse kranten waarin de onschuld van Alfred Dreyfus wordt verkondigd, folders die tot doel hadden antisemitische nazi-propaganda in de jaren 1920 te weerleggen, en foto’s van Joodse voormalige militairen protesteren tegen fascistische bijeenkomsten in het naoorlogse Groot-Brittannië.

Het belicht het deprimerende uithoudingsvermogen van antisemitisme in Europa en nobele pogingen om het tegen te gaan, evenals enkele positievere ontwikkelingen in de houding van de staat en wetshandhavingsinstanties. “Veel van wat we weten over antisemitisme in de afgelopen eeuw, is afkomstig van het werk van degenen die het hebben gecontroleerd en uitgedaagd”, aldus de tentoonstelling.

Het besluit om de tentoonstelling te organiseren, zegt senior curator en hoofd onderwijs dr. Barbara Warnock, was deels ingegeven door bezorgdheid over de toename van antisemitisme, in kaart gebracht door de Community Security Trust (CST). 

In februari registreerde de CST, die antisemitisme in Groot-Brittannië controleert en Joodse locaties beschermt, het hoogste aantal anti-joodse haatincidenten ooit in het VK. Die cijfers werden nog verergerd door de verspreiding van antisemitische samenzweringstheorieën online tijdens de pandemie.

De tentoonstelling, voegt Warnock toe, houdt ook verband met de wens van de bibliotheek om documenten te tonen over haar eigen rol in de strijd tegen Jodenhaat. De bibliotheek herbergt ’s werelds oudste en de grootste collectie origineel archiefmateriaal van Groot-Brittannië over het nazi-tijdperk en de Holocaust. 

De oorsprong lag in het werk van Dr. Alfred Wiener, die in de jaren twintig en dertig campagne voerde tegen het nazisme en bewijs verzamelde over antisemitisme en de vervolging van joden in Duitsland. Nadat hij in 1933 met zijn gezin Duitsland was ontvlucht, richtte Wiener het Joods Centraal Informatiebureau (JCIO) op. Het verzamelde informatie over de nazi’s en faciliteerde campagnes om het publiek bewust te maken van hun misdaden.

Documenten die voor het eerst door de bibliotheek worden getoond, omvatten documenten die de cultuur van het drukken en publiceren in Frankrijk ten tijde van de Dreyfus-affaire laten zien. Zowel aanhangers van Dreyfus, die wegens spionage en verraad was veroordeeld op basis van vals bewijs, als tegenstanders, die een grove antisemitische campagne tegen hem voerden, vochten hun strijd door middel van boeken, kranten en pamfletten.

De “Dreyfusards” beschouwden hun strijd als onderdeel van een bredere verdediging van het liberalisme en de Franse republikeinse waarden. Zoals de journalist en schrijver Bernard Lazare in 1897 zei: “Hij is geoordeeld omdat hij joods is; het is omdat hij joods is dat hij is veroordeeld.”

Dreyfus had de steun van kranten als L’Aurore, dat werd geredigeerd door de toekomstige premier Georges Clemenceau. Le Petit Parisien publiceerde details van een onderdrukt militair onderzoek waarin majoor Charles Esterhazy werd genoemd als de echte spion die Franse militaire inlichtingen aan de Duitsers had aangeboden.

Niettemin gaf een groot deel van de Franse pers zich over aan gewelddadige antisemitische beelden en retoriek. Een cartoon toont bijvoorbeeld de schrijver Émile Zola, een van de meest prominente verdedigers van Dreyfus, als een masker voor een stereotiepe Joodse figuur die op zijn beurt wordt bestuurd door een Pruisische militaire figuur.

Anticiperen op de opkomst van het nazisme

De tentoonstelling toont ook een schat aan voorheen ongeziene materialen uit het interbellum Duitsland. In de nasleep van de nederlaag van het land in 1918 zag Wiener al snel het gevaar van een heropflakkering van antisemitisme onder Duitse nationalisten. “Er bestaat bezorgdheid dat het republikeinse Duitsland een Poolse reputatie voor Pogroms voor zichzelf zal verdienen”, waarschuwde hij in 1919, drie jaar voordat een rechtse militie de joodse minister van Buitenlandse Zaken Walther Rathenau vermoordde.

In een tijd dat de nazi’s een kleine electorale macht waren, identificeerde Wiener hen ook als het grootste gevaar voor Duitse joden. Zo publiceerde hij in 1925 een kritiek op Hitlers ‘Mein Kampf’.

“Alfred Wiener had veel vooruitziendheid en inzicht in de nazi’s en de dreiging die ze vormden”, zegt Warnock. “Op een punt in het midden van de jaren twintig, toen vele anderen de nazi’s niet erg serieus zouden hebben genomen, was hij dat wel. Hij kon identificeren… [dat] de centrale rol van antisemitisme in nazi-ideeën misschien iets was dat betekende dat ze een vrij unieke bedreiging vormden.’

De tentoonstelling toont een aantal publicaties die zijn geproduceerd door een klein semi-clandestien kantoor, Büro Wilhelmstrasse (Wilhelm St. Bureau), dat is opgericht door de Centrale Vereniging van Burgers van het Joodse Geloof (CV) waarvoor Wiener werkte. Het Büro probeerde antisemitisme in Duitsland in de gaten te houden, propaganda te richten op antisemitische politieke partijen en politici, en anti-nazi-informatie en rapporten te verspreiden.

Hans Reichmann van het Büro stelde Anti-Anti samen, een verzameling pamfletten met politieke munitie voor diegenen die nazi-claims en antisemitische propaganda in toespraken of in de pers wilden weerleggen. 

De propagandist en archivaris van de Büro, Walter Gyssling, schreef later Der Anti-Nazi, waarin de nadruk lag op kritiek op nazi-politici en -beleid. In de vier jaar voordat Hitler in januari 1933 kanselier werd, doorkruiste Gyssling het land terwijl hij sprak op openbare bijeenkomsten, waar hij zowel de nazi’s veroordeelde als debatteerde. Het was gevaarlijk werk. Hij werd vaak lastiggevallen en bedreigd door leden van de SA.

De opofferingen en het patriottisme van Duitse joden in de Eerste Wereldoorlog waren in potentie een sterk tegengif voor de propaganda van de nazi’s. Op een poster die in 1920 door de Vereniging van Joodse Soldaten werd gemaakt, stond: „Aan de Duitse moeder! 12.000 joodse soldaten vielen voor het vaderland op het ereveld: christelijke en joodse helden vochten samen en rusten samen op vreemde bodem.”

Evenmin waren Duitse joden zonder bondgenoten. De Reichsbanner Zwart-Rood-Goud was een pro-democratische campagneorganisatie opgericht door oorlogsveteranen. Hoewel gedomineerd door leden van de centrumlinkse Sociaal-Democratische Partij, kreeg het ook de steun van aanhangers van de Katholieke Centrumpartij en de liberale Duitse Democratische Partij.

In 1924 verklaarde de organisatie: “Wij Republikeinen zullen nooit vergeten dat Joodse soldaten schouder aan schouder vochten en bloedden met katholieken, protestanten en vrijdenkers. […] Dit domme antisemitisme, dat zelfs de zielen van kinderen vergiftigt, maakt Duitsland niet alleen belachelijk in de wereld, maar vormt ook een bedreiging, zowel in eigen land als internationaal.” Hoewel de Duitse Communistische Partij antisemitische elementen bevatte, trok haar felle oppositie tegen de nazi’s ook wat Joodse steun aan.

Bronnen:

  • naar een artikel van Robert Philpot “London exhibit charts 150 years of Europe’s antisemitism – and the fight against it” van 28 april 2022 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Tentoonstelling in Londen brengt 150 jaar antisemitisme in Europa in kaart … en de strijd ertegen

  1. Great Britain is hard op weg naar een Little Britain

    Dit is de straf die iedere Jodenhater uiteindelijk zal ondergaan.

    Kijk naar Europa………..onder de voet gelopen door het Herrenvolk uit Noord Afrika, terwijl de’ Joden wegtrekken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.