Rusland en China waarschuwen voor het gevaar van een Derde Wereldoorlog

  • China: Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor een “zwaardere prijs voor Europa en de rest van de wereld” indien het conflict verder escaleert. “Onder de huidige omstandigheden moeten alle partijen in de eerste plaats de dialoog en de onderhandelingen steunen om de uitbreiding en de verlenging van de conflicten te voorkomen.”
  • Rusland: De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei maandag tegen Russische staatsmedia dat er een “reëel” gevaar is dat er een derde wereldoorlog komt, waarna er wereldwijd verontwaardiging ontstond over die uitspraak. “Het gevaar is serieus, het is echt, je kan het niet onderschatten”, zei Lavrov tegen het Russische staatspersbureau Interfax over de kans op een nieuwe wereldoorlog. De buitenlandminister beschuldigde de NAVO er maandagavond (lokale tijd) bovendien van dat het via Oekraïne “oorlog met Rusland voert. En oorlog is oorlog.”
  • Groot-Brittannië: De Britse minister van Defensie, Ben Wallace zei dat de internationale gemeenschap de Russische aanspraken en controle over de bezette Krim en de regio’s Donetsk en Loehansk in het oosten nooit zal erkennen, en dat Moskou zich moet terugtrekken uit alle delen van het land dat het heeft bezet.
  • VS: De Amerikaanse president Joe Biden bekritiseerde Moskou donderdag voor “nuttige opmerkingen” over het mogelijke gebruik van kernwapens, aangezien hij zei dat hij het Congres zou vragen om een ​​pakket van 33 miljard dollar waarvan 20 miljard dollar dient om Oekraïne verder te bewapenen en te steunen.

Biden zei in een verklaring van het Witte Huis:

“We vallen Rusland niet aan. We helpen Oekraïne zich te verdedigen tegen Russische agressie. De kosten van deze strijd zijn niet goedkoop. Maar toegeven aan agressie zal duurder worden als we het toestaan.”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky begroette het voorstel van Biden als een “belangrijke stap” en “noodzakelijk”.

De Britse minister van Defensie, Ben Wallace zei dat de internationale gemeenschap de Russische aanspraken en controle over de bezette Krim en de regio’s Donetsk en Loehansk in het oosten nooit zal erkennen, en dat Moskou zich moet terugtrekken uit alle delen van het land dat het heeft bezet:

“De internationale gemeenschap heeft Rusland veroordeeld voor zijn invasie van de Krim, die in 2014 illegaal was. De invasie van Donetsk (2022) en erkent dat het illegaal is, is iets anders. We erkennen het niet en we hebben constant gezegd dat Rusland het soevereine grondgebied moet verlaten. Dus dat is niet veranderd.”

Ondertussen waarschuwde Margarita Simonyan, hoofdredacteur van de door de staat gerunde Russische media RT en Sputnik, dat westerse sancties en de steun van Oekraïne zouden kunnen leiden tot de “totale vernietiging” van het land, volgens een rapport in de Daily Beast.

In een bericht op Telegram schreef Simonyan begin donderdag:

“Explosies en luchtverdedigingssirenes in Belgorod. De Angelsaksen moedigen Oekraïne publiekelijk aan om hun vijandelijkheden naar Russisch grondgebied te brengen. En ze geven hun de middelen om dat plan uit te voeren. Welke keuze laten jullie ons, idioten? De totale vernietiging van wat overblijft van Oekraïne? Een nucleaire aanval?”

Afzonderlijk waarschuwde Zelensky de wereldleiders dat de Russische invasie van Oekraïne “slechts het begin” is, volgens de Daily Mail, en zei dat het doel van de Russische president Vladimir Poetin is om Europa te “ontbinden” en een “wereldwijde aanval op de democratie” uit te voeren.

De ‘vrije wereld’ heeft het recht om zichzelf te verdedigen te midden van Poetins agressie, zei Zelensky, terwijl hij er bij de westerse leiders op aandrong om Oekraïne meer wapens te leveren.

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, waarschuwde het Westen om “ons geduld op de proef te stellen“, terwijl ze met verslaggevers in Moskou sprak en de westerse landen beschuldigde van “openlijk een beroep te doen op Oekraïne om Rusland aan te vallen met wapens die we van NAVO-landen hebben ontvangen“.

Ondertussen toerde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres tijdens zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds de Russische invasie van 24 februari – nu in de derde maand – Bucha en twee andere steden waar Russische troepen worden beschuldigd van misdaden.

Hij bestempelde oorlog als “een absurditeit in de 21e eeuw” en riep het Kremlin op om mee te werken aan een onderzoek van het Internationaal Strafhof naar de beschuldigingen.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Zelensky later op donderdag erkende Guterres dat de VN-Veiligheidsraad “niet alles heeft gedaan wat in zijn macht ligt om deze oorlog te voorkomen en te beëindigen”.

Volgens AFP-correspondenten en het kantoor van Zelensky troffen Russische aanvallen tijdens zijn bezoek Kiev, in het eerste dergelijke bombardement op de Oekraïense hoofdstad sinds half april. Een woordvoerder zei dat Guterres en zijn team veilig waren.

In een woonwijk van Kiev zagen AFP-correspondenten een gebouw in vlammen opgaan en zwarte rook de lucht instromen na de Russische aanvallen. “Ik hoorde het geluid van twee raketten en twee explosies. Het was een geluid dat leek op een vliegend vliegtuig, en vervolgens twee explosies met een interval van drie tot vier seconden”, vertelde Oleksandr Stroganov, 34, aan AFP.

Bronnen:

  • naar een artikelBiden blasts Russia over nuclear threats amid Ukraine invasion” van 29 april 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelUK says Russian forces should be completely pushed out of Ukraine” van 28 april 2022 op de site van AA
  • naar een artikelVrees voor derde wereldoorlog: China roept op tot kalmte” van 27 april 2022 op de site van Het Laatste Nieuws

Een gedachte over “Rusland en China waarschuwen voor het gevaar van een Derde Wereldoorlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.