Israël zal Tempelberg niet bespreken met Jordanië na opruiing tot haat

Een groep religieuze Joden bezoekt de Tempelberg. Palestijnse media berichtten dat honderden Zionisten de Al Aqsa moskee “bestormden” en de Haram Al Sharif (Tempelberg) vervuilden en onteerden met hun aanwezigheid

Israël zal de komende weken geen gesprekken voeren met Jordanië over de status-quo op de Tempelberg in het licht van Amman’s ophitsing tegen Israël, zei een hoge Israëlische diplomatieke functionaris donderdag.

De functionaris verwees naar de lof van de Jordaanse premier Bisher Al-Khasawneh voor Palestijnen die Israëli’s fysiek aanvielen tijdens rellen op de Tempelberg en sprak nadat Jordanië een document had ingediend bij de VS waarin Israël werd opgeroepen de controle over de heilige plaats op te geven.

Door een langdurige overeenkomst is de koninklijke familie van Jordanië de bewaarder van al-Aqsa en oefent die rol voornamelijk uit via de Wakf. Toen Israël en Jordanië in 1994 vrede sloten, beloofde Israël ‘de huidige, speciale rol van het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië in de heilige moslimheiligdommen in Jeruzalem te respecteren’.

Hoewel minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz een ontmoeting hadden met de Jordaanse koning Abdullah II voorafgaand aan de moslimmaand Ramadan om te proberen de spanningen te verminderen, beschouwt Israël Jordanië als een belemmering voor het doel om de afgelopen weken kalmte in Jeruzalem te brengen, vooral in licht van de opmerkingen van Khasawneh te midden van Palestijnse rellen toen Pesach en Ramadan samenvielen.

Als zodanig is Israël niet van plan om met Jordanië besprekingen te voeren over de Tempelberg, zei de vooraanstaande diplomatieke bron, totdat een reeks mogelijke data voor Palestijnse terroristische groeperingen om de komende weken tot geweld aan te zetten tot een einde komt: de laatste vrijdag van de ramadan deze week, Onafhankelijkheidsdag op 5 mei, Nakba-dag op 15 mei en Jeruzalemdag op 29 mei.

“We hebben het over niets anders dan deze tijd rustig en vreedzaam doorkomen”, zei de bron, eraan toevoegend dat Washington de eisen van Amman niet aan Jeruzalem heeft doorgegeven en probeert de spanning over de Tempelberg te verminderen.

Hamas controleert de Tempelberg en hitst de Palestijnen op tot gewelddadige protesten

Jordanië vertelde de VS dat het van Israël eist dat het de “historische status-quo” respecteert op de Tempelberg, de heiligste plaats in het jodendom, waarop de Al-Aqsa-moskee is gebouwd.

Een van de eisen van Jordanië was dat Israël de beperkingen op het aantal personeelsleden van de Jerusalem Islamic Wakf zou beëindigen en de Wakf de leiding zou geven over alle bezoeken van niet-moslims.

Bezoeken aan de Tempelberg zijn de afgelopen jaren populairder geworden onder Joden, met een recordaantal van 4.625 Joden die de heilige plaats beklommen tijdens Pesach. Jordanië beschouwt het toegenomen aantal bezoekers als een schending van de status quo.

Daarnaast hebben kleine aantallen Joodse bezoekers gebeden op de Tempelberg, video’s online gezet van zichzelf terwijl ze dat deden, en journalisten meegebracht. Lapid en het kabinet van de premier hebben gezegd dat er geen Israëlisch beleid is om Joden toe te staan ​​om op de Tempelberg te bidden, maar dat het onmogelijk is om elke Jood te weerhouden van stille aanbidding. De minister van Buitenlandse Zaken uitte vorige week ook zijn ongemak met het ontzeggen van de vrijheid van godsdienst aan de Joden, hoewel hij zei dat de status-quo niet zou worden veranderd.

Amman heeft bezwaar gemaakt tegen het gebruik van de term “vrijheid van aanbidding” in de context van de Tempelberg, omdat zij het zien als impliceren dat Joden daar mogen bidden.

Door een langdurige overeenkomst is de koninklijke familie van Jordanië de bewaarder van al-Aqsa en oefent die rol voornamelijk uit via de Wakf. Toen Israël en Jordanië in 1994 vrede sloten, beloofde Israël “de huidige, speciale rol van het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië in de heilige moslimheiligdommen in Jeruzalem te respecteren”.

Toen Jordanië van 1949 tot 1967 de Oude Stad van Jeruzalem bezette, gaf het de Joden geen toegang tot de Tempelberg of de Westelijke Muur, ondanks een formele toezegging dat het dat wel zou doen.

Eerder deze maand zei Khasawneh dat hij “elke Palestijnse en Jordaanse islamitische Wakf-arbeider prijst die hoog staat als een torentje, en degenen die stenen gooien naar de pro-zionisten die de Al-Aqsa-moskee verontreinigen terwijl ze onder de veiligheid van de Israëlische bezettingsregering staan. ”

De Jordaanse premier herhaalde ook de theorie, naar voren gebracht door de Palestijnen en krachtig ontkend door Israël, dat de Joodse staat van plan is om de Tempelberg in aparte ruimtes en uren te verdelen voor joden en moslims, zoals in het graf van de aartsvaders in Hebron. Die theorie werd de afgelopen maand door groepen als Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad gebruikt om rellen in Jeruzalem aan te wakkeren.

De Rotskoepel op de Tempelberg ca. 1875, compleet verwaarloosd en vervallen. Pas nà 1967 zal deze belangrijk en hersteld worden en voortaan dienen als politiek wapen gericht tegen de Joodse staat Israël [beeldbron: Hershkovitz]

Bronnen:

  • naar een artikel van Lahav Harkov “Israel will not discuss Temple Mount with Jordan after incitement” en een artikel van Eliav Breuer “Are Jews be allowed to enter the Temple Mount? Debate heats up” van 28 april 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel “Jordan demands increased control of Temple Mount” van 27 april 2022 op de site van Israel National News

Een gedachte over “Israël zal Tempelberg niet bespreken met Jordanië na opruiing tot haat

  1. Het énige juiste gebaar om deze Kwaque zalvers de mond te snoeren die van de zogenaamde Moslim heilig plaaten voetbalveld//wapendepot annex oorlogsgebied hebben gemaakt…..is om ze permanent van de berg af te smijten en zelf de touwtje in handen te nemen.

    Hun protesten/commentaren kunnen ze bij Moshe Dayan afleveren met wie dit onzalige ‘status quo contrakt werd afesloten.

    In Israel’s hoofdstad Jeruzalem hebben deze agitators niets te zoeken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.