‘Alarmerende’ 25% stijging van executies in Iran in 2021

Het aantal executies in Iran is in 2021 met 25 procent gestegen, aldus een rapport van twee vooraanstaande ngo’s donderdag, waarin ze hun bezorgdheid uiten over een toename van het aantal geëxecuteerden voor drugsdelicten en ook het ophangen van ten minste 17 vrouwen.

Het aantal executies in Iran nam ook toe na de verkiezing in juni van de keiharde voormalige rechterlijke machthebber Ebrahim Raisi tot president, aldus het rapport van het in Noorwegen gevestigde Iran Human Rights (IHR) en het Franse Samen tegen de doodstraf (ECPM).

Het rapport drong er bij de wereldmachten die met Iran onderhandelen over het herleven van de deal over zijn nucleaire programma op aan om de doodstraf in de Islamitische Republiek – die jaarlijks meer mensen executeert dan in welk ander land dan ook dan China – centraal te stellen in de gesprekken.

In 2021 werden ten minste 333 mensen geëxecuteerd, een stijging van 25% ten opzichte van 267 in 2020, aldus het rapport op basis van officiële media, maar ook bronnen in Iran. Ondertussen waren er minstens 126 executies voor drugs gerelateerde aanklachten, vijf keer hoger dan het aantal van 25 in 2020.

Dit betekende een belangrijke ommekeer in de trend van een afname van het aantal executies in verband met drugs sinds Iran in 2017 wijzigingen aannam in zijn anti-narcoticawet onder internationale druk.

Meer dan 80% van de executies werd niet officieel aangekondigd, inclusief alle executies voor drugsgerelateerde misdrijven.

Het rapport “onthult een toename van het aantal executies, een alarmerende toename van de uitvoering van doodvonnissen voor drugsdelicten en een aanhoudend gebrek aan transparantie”, aldus de NGO’s.

‘Minder controle’

IHR-directeur Mahmood Amiry-Moghaddam uitte zijn bezorgdheid over het feit dat er “minder controle” was op de staat van dienst van Iran, aangezien de machten zich concentreerden op het tot een positieve conclusie brengen van de nucleaire onderhandelingen.

“Er zal geen duurzame (deal) zijn… tenzij de situatie van de mensenrechten in het algemeen en de doodstraf in het bijzonder centraal staan ​​in de onderhandelingen”, zei hij.

Vrouwen in Iran demonstreren tegen de repressie in Teheran, 2018

Volgens het rapport zijn in 2021 ten minste 17 vrouwen geëxecuteerd, vergeleken met 9 in 2020. Twaalf werden veroordeeld voor moord en vijf wegens drugsgerelateerde aanklachten. Er is een groeiende bezorgdheid over het aantal vrouwen dat wordt geëxecuteerd op beschuldiging van moord op een echtgenoot of familielid waarvan activisten denken dat ze misbruik hebben gemaakt.

Er werd melding gemaakt van het geval van een vrouw, Zahra Esmaili, die haar man in 2017 doodschoot. Het zei dat ze in februari 2021 werd geëxecuteerd en mogelijk een hartaanval heeft gehad voordat ze werd opgehangen nadat ze had gezien hoe anderen hetzelfde lot ondergingen voor haar.

In een andere zaak werd Maryam Karimi veroordeeld voor de moord op haar man en in maart 2021 opgehangen, waarbij haar dochter persoonlijk de executie uitvoerde door de kruk weg te trappen, zoals toegestaan ​​volgens de Iraanse wet.

Zweepslagen in het openbaar toedienen in Iran zijn dagelijkse kost en lokken altijd veel publiek. In Teheran is inzake mensenrechten de klok blijven stilstaan in de 7de eeuw na C.

‘Tool van repressie’

Het rapport sprak ook zijn bezorgdheid uit over het feit dat het aantal terechtstellingen van etnische minderheden ook in 2021 bleef toenemen, met een onevenredig groot aantal ophangingen.

Gevangenen van de Baluch-minderheid waren goed voor 21% van alle executies in 2021, hoewel ze slechts 2-6% van de Iraanse bevolking vertegenwoordigen, zei het.

De meeste gevangenen die werden geëxecuteerd wegens veiligheidsgerelateerde aanklachten, behoorden tot de etnische Arabische, Baluch- en Koerdische minderheden, voegde het eraan toe.

“We zijn verontrust over het onevenredige aantal executies van etnische minderheden, zoals blijkt uit dit rapport”, zei ECPM-directeur Raphael Chenuil-Hazan.

In een welkome ontwikkeling zei het rapport dat er in 2021 voor het eerst in tien jaar geen openbare executies in Iran waren, maar uitte de bezorgdheid dat ze opnieuw zouden kunnen beginnen.

“Een samenleving die routinematig wordt blootgesteld aan dergelijk georganiseerd geweld, heeft de doodstraf als een legale oplossing aanvaard, en de doodstraf is bijgevolg een repressiemiddel geworden in de handen van de regering”, de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof, wiens films over de gevolgen van de dood straf in Iran hebben internationale prijzen gewonnen, schreef in een voorwoord bij het rapport.

Middeleeuwse toestanden voor vrouwen in Iran

Bronnen:

  • naar een artikel van Stuart Williams “‘Alarming’ 25% rise in Iran executions in 2021, watchdogs say” van 28 april 2022 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “‘Alarmerende’ 25% stijging van executies in Iran in 2021

  1. Géén mensenrechtenorganisatie die zich met deze lapalje bezig houd.

    Géén VN resolutie die ook maar een minuut verspilt aan deze mensenrechten schening.

    Waarom zouden ze ook, zolang “””””het gevaar van de mensheid””” de Joodse staat Israel aanwezig is om hun legitimatie te verantwoorden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.