Waarom tolereert streamingsdienst Netflix jodenhaat en -haters?

De Syrisch-Amerikaanse Hala Gabriel, filmproducer bij Netflix en Tarantuna Films

De enorme groei die Netflix in iets meer dan twee decennia heeft bereikt, wordt toegeschreven aan een cultuur die out-of-the-box denken aanmoedigt, om zo ‘empathie en begrip’ te creëren via de verhalen die het platform vertelt.

Zo ja, hoe komt het dan dat een senior executive van de streamingdienst op sociale media een anti-Israëlische en anti-zionistische tirade heeft mogen voeren, waarbij zij de Joodse staat bestempelde als “gewelddadig, racistisch, koloniaal en apartheid”, zonder dat ter verantwoording geroepen?

Volgens een rapport dat tot nu toe alleen in lokale Israëlische media is verschenen, heeft Hala Gabriel, Production Finance Executive bij Netflix, opmerkingen gemaakt over de “gevaren” van het steunen van Israël, dat volgens haar is opgericht “onder auspiciën en beweren dat Russen en Europeanen duizenden jaren geleden in Palestina aanwezig kan zijn geweest.”

In een ander bericht, geschreven onder haar Tantura Film Twitter-account, zei Gabriel: “‘Israël’ is gebaseerd op het plegen van genociden en het verdoezelen ervan en het verdraaien van de feiten. Ze gaan door met de schending van de Palestijnse mensenrechten in vele vormen tot op de dag van vandaag. Amnesty definieert Israël als praktiserend apartheid.

Gabriel, een Amerikaan van Palestijnse afkomst die in Syrië is geboren en opgroeide en later naar de VS verhuisde, is ook productiesupervisor en productieaccountant voor verschillende grote studio’s in Los Angeles. 

Een niet-gefinancierde productie van Gabriel’s was een documentaire getiteld ” The Rabbis’ Intifada” die “vier [Neturei Karta] rabbijnen over de hele wereld volgt om erachter te komen waarom zij Palestijnse bevrijding steunen terwijl de meeste andere rabbijnen dat niet doen.”

Neturei Karta is een marginale groep, bestaande uit slechts 5.000 leden (0,03 procent van de wereldwijde Joodse bevolking), die het bestaan ​​van de staat Israël afwijzen. Neturei Karta-leden geloven dat Joodse soevereiniteit in het Heilige Land alleen kan worden gevestigd na de komst van de Messias.

Ondanks hun microscopisch kleine aantal proberen enkele van ’s werelds toonaangevende anti-zionisten Neturei Karta af te schilderen als een verdediger van opvattingen die representatief zijn voor het Joodse volk als geheel. Deze verkeerde indruk maakt het gemakkelijker om te beweren dat “zelfs Joden tegen het bestaan ​​van een Joodse staat zijn, waarom zou ik dat dan niet zijn?”

De opmerkingen van Gabriel op sociale media stellen een cruciale beslissing van Netflix met betrekking tot de programmering in twijfel. In oktober vorig jaar tweette Linda Sarsour over Palestijnse films en documentaires die op Netflix arriveren. Ze drong er bij haar 325.000 volgelingen op aan “meer te weten te komen over de Palestijnse ervaring”.

Klinkt onschuldig genoeg, totdat men zich realiseert dat van de 17 films en documentaires die door Sarsour worden geadverteerd, de overgrote meerderheid een plot of subtekst bevatte die ronduit vijandig stond tegenover het bestaan ​​van Israël.

En in tegenstelling tot veel van de films en televisieseries die in Israël zijn gemaakt en die weinig te maken hebben met ‘het conflict’ of de Palestijnen, was de selectie van Palestijnse films van Netflix gericht op het bestendigen van het verhaal over het slachtofferschap.

Net als Hala Gabriel, heeft Linda Sarsour een geschiedenis van het herhalen van de eeuwenoude antisemitische stijlfiguur dat Joden geloven dat ze een “superieur” ras zijn. Sarsour heeft publiekelijk verklaard dat Israël is gesticht op het idee van ‘Joodse suprematie’.

Beide lijken erg goed te passen bij Netflix.

Bronnen:

 • naar een artikel van Roi Yogev “‘Racist, colonial, apartheid’: Senior Netflix executive in anti-Israel tirade on Twitter” van 24 april 2022 op de site van Ynet News
 • naar een artikel van Gidon Ben-Zvi “Why Is Netflix Tolerating Jew-Hatred?” van 27 april 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Waarom tolereert streamingsdienst Netflix jodenhaat en -haters?

 1. Zolang deze moderne Jodenhaters, zonder enige kennis van zaken over de Joodse geschiedenis & Staat niet de mond gesnoerd word door hoge geldstraffen & gevangenis kunnen zij hun gif ongestraft blijven rondspuien via hun netwerken.

  Nee deze gifstrooiers hebben niets met ‘vrije meningsuiting maar alles met het verspreiden van Jodenhaat.

  Gelukkig heeft deze taktiek niet veel zoden aan de dijk gezet.

  Syrie is een puinhoop en Netflix zakt na Covid langzaam het ravijn in……en dat is maar goed ook!.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.